Interview met Kevin Kelly op TEDxAMS over de moraliteit van technologie

20 november 2009, 13:31

{title}Kevin Kelly is één van de grote namen op TEDxAMS. Zijn verhaal over de toekomst van internet bleef op de plank. Er kwam een veel diepgravender verhaal over technologie of misschien wel Technologie. Over de drijvende kracht van technologie zelf, bijna als een perpetuum mobile. Waar technologie heen gaat en wat het ons oplevert heeft Kelly beschreven in zijn boek: What technology wants. Een kort interview met Kevin Kelly over het waarom van technologie: “technolgie is niet te stoppen, dus de vraag is niet of we mensen gaan klonen, maar hoe we mensen gaan klonen.”

{title}

Technolgie en de koning van Engeland

Technologie is meer dan “new stuff”. Technologie is al het nuttige dat uit onze eigen geest ontsproten is. Technologie schept orde in de chaos. Technologie creëert vooruitgang, vooruitgang die ons allemaal ten goede komt. Een rikshaw bestuurder uit India in 2009 heeft meer mogelijkheden dan de Koning van Engeland (die heel Engeland bezit) een paar eeuwen terug. Maar technologie heeft een eigen kracht. Technologie wil zichzelf ontwikkelen en ontwikkelt zich altijd anders dan vooraf gepland.

Technologie als jong kind

Dat maakt technologie niet eng, volgens Kelly. Technologie is vooruitgang en de mens heeft een morele verplichting om technologie te blijven ontwikkelen. Maar de ontwikkeling kan niet zonder begeleiding. Niet op de precautionaire manier (mag niet tenzij) maar op de pro-actieve manier (gewoon doen, maar kijk of het geen schade doet). Dus de morele verplichting gaat verder: we zouden positieve technologie moeten ontwikkelen. Daarmee is technologie net een jong kind. Het kind heeft opleiding, maar vooral opvoeding nodig. Wij, de mensen die technologie voortbrengen, moeten deze opvoeding op ons nemen, we moeten technologie normen en waarden bijbrengen.

Infinite game

Belangrijkste reden om technologie waarden bij te brengen is omdat technologie steeds meer zelfontwikkelend wordt. Denk hierbij aan nanotechnologie, DNA (klonen), kunstmatige intelligentie en robots. Zij kunnen zichzelf reproduceren of aanpassen. Verbeteren zelfs. Daarmee wordt technologie steeds breder, net als een spiraal die steeds groter wordt. Waar deze spiraal heen gaat is onduidelijk, de richting is bekend, de bestemming niet. Technologische ontwikkeling is namelijk geen spel met een einde, maar een spel dat zichzelf in stand wil houden. Daarom kunnen wij het maar beter in de hand houden.

Foto door @rrianne

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

1 Reactie

    BrigittedeLeeuw

    Jammer dat er een foto bijstaat en niet een kort filmpje.


    20 november 2009 om 13:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!