Wordcamp NL 2009: Zo was het

Wordcamp NL 2009: Zo was het

{title}Wie verzonnen heeft dat Wordcamp NL 2009 zo ontzettend vroeg moest beginnen op zaterdag scoort geen punten. Maar ondanks de vroege start waren er toch zo’n 170 man en vrouw aanwezig op Wordcamp NL. Daarnaast hebben ruim 300 anderen meegekeken middels de live stream. Met een aantal interessante sprekers, die zelfs vanuit de VS over kwamen vliegen kan van een groot succes gesproken worden en volgend jaar wordt er dan ook weer een Wordcamp georganiseerd. Pieter Bas Elskamp en ik waren erbij en doen bij deze verslag van het evenement.

De ochtend begon met een opening door Erno Hannink. Een kort woord van welkom en vooral een lijst met bedankjes voor sponsoren en vrijwilligers die geholpen hebben om dit event mogelijk te maken. De beloofde video van Matt Mullenberg werd niet vertoond vanwege een voor ons onbekende reden.

Ochtendprogramma

Om half 10 begon het echte werk. Erwin Blom vertelde over de totstandkoming van zijn boek Handboek voor Communities, het inzetten van je netwerk om ideeën te genereren en natuurlijk de inzet en kracht van Twitter die de verkoop van zijn boek stuwt. Een leuk en goed verhaal, maar wel aan de commerciële kant.

Na Erwin Blom betrad Liz Strauss (@lizstrauss) het podium. Een goed verhaal over het bloggen. Je moet jezelf zijn, vooral in je eigen taal bloggen en je eigen niche zoeken om over te bloggen. Het belangrijkste is eigenlijk gewoon dat je het met passie doet. Deze preso was an sich goed, maar doordat Liz zonder hulpmiddelen presenteerde, veel anekdotes gebruikte en redelijk monotoon en zacht vertelde werd het een lastig te volgen verhaal wat niet wilde landen of inspireren.

Na de koffie

Na de (zeer welkome) koffie was het de beurt aan Joost de Valk (@yoast) met een verhaal over optimalisatie van WordPress sites voor Google.

Belangrijkste tips:

 • Verbeter de laadtijd met W3 Total Cache en afbeeldingen met WP Smush it en Puny Png
 • Gebruik related post tools (maar zonder de laadtijd aan te tasten)
 • Zorg voor terugkerend bezoek via nieuwsbrief en twitter (RSS is alleen voor geeks)
 • Betrek bezoekers, vraag om feedback en comments (en bedank mensen daarvoor)

Goed voor zoekmachine optimalisatie:

 • Zoek 404’s en fix ze
 • Verbeter laadtijd
 • Gebruik related posts
 • Gebruik categoriën en taxonomy
 • Zorg voor interactie en discussie

Topper van de dag

De topper van de dag was toch wel Lorelle VanFossen (@lorelleonwp). Een fantastisch energieke dame die met genoeg humor een krachtige preso gaf hoe je een productief en goed blogger kunt zijn (zelf schrijft ze ongeveer 1975 blogposts per jaar). Ze gaf aan dat er voor bloggen eigenlijk maar 1 regel is, namelijk: er zijn geen regels. Later werd dit wel gerelativeerd. Het belangrijkste was wel dat je geen plagiaat moet plegen.

“To get attention: Show something they’ve never seen before or in a way they’ve never seen before”

Daarnaast gaf Lorelle voor leesbaarheid van blogpost een aantal (logische) zaken aan, zoals: gebruik paragrafen, met headings voor leesbaarheid en vermijd overkill in ‘bold’ opmaak, emoticons, linkdumping (“Kill these things”). Ook gaf ze een aantal tips en tricks om makkelijk meer en sneller te bloggen adhv Firefox, Greasemonkey scripts en een aantal tooltjes.

Sponsorpraatje

De preso van locatiesponsor Mindz was op zich een leuke en goede presentatie, maar viel helaas op een verkeerd moment voor een hoop mensen. Velen waren na de vroege zaterdagochtend toe aan de lunch en daar de Mindz preso ook niet over WP ging haakten een aantal mensen toch af tijdens en vertrokken vroegtijdig richting lunch.

Parallelsessies

Na de lunch begonnen de parallelsessies. Je kon kiezen bij welke sessie je aanwezig wilde zijn en dat maakt één en ander natuurlijk een stuk relevanter per persoon. Pieter Bas en ik gingen beiden naar andere sessies.

Mobypicture posts maken in WordPress
Surprise act op WordCamp NL was Timan Rebel (@timanrebel), die voor Mobypicture één en ander aan programeerwerk doet en meedenkt over de producten van die dienst om foto’s te delen. Timan hadeen dag voor Wordcamp begon een stukje code geschreven waarmee het mogelijk werd om heel simpel een enkele video, foto of audiostream toe te voegen aan een blogpost. Tot nu toe konden foto’s en video’s wel als widget worden toegevoegd aan een WordPress-blog, maar het was nog niet mogelijk om met een shortcode één Moby toe te voegen aan een post. Vanaf nu kun je met de shortcode [mobyvideo]http://moby.to/sslmc4[/mobyvideo] een video toevoegen. Timan heeft zelfs weten te regelen dat deze code opgenomen gaat worden in de officiële WordPress.com codex.

The blog as database – Anne Helmond (@Silvertje)
Anne heeft vanuit haar onderzoek naar bloggen een aantal punten waar zij aandacht aan wil geven. Allereerst de Freshness Fetish, het feit dat bloggers geobsedeerd zijn door het updaten van hun blog. Altijd wordt je weer aangestaard door de datum van je laatste post, waardoor je geconfronteerd wordt met het feit dat je eigenlijk weer een nieuwe post moet schrijven. Freshness van content is dus key voor veel bloggers. Grappig is dan ze zich daarbij niet zozeer schuldig voelen naar hun lezers, maar vooral naar hun blog (een soort personificatie van het blog dus eigenlijk). Een leuke preso en de freshness discussie is wel een herkenbaar punt, wat door Anne op een leuke interessante manier behandeld wordt. Daarnaast werd naar de relatie van blogsoftware en zoekmachines besproken. Er is niet 1 blogosphere, er zijn verschllende zoekmachines die blog allemaal op een andere manieren indexeren. Veel software is geoptimaliseerd voor zoekmachines d.m.v. rel=nofollow in de comments (vooral vanwege spammers), wat eigenlijk vreemd is want je wilt discussie stimuleren en spammers blijven toch wel komen. Daarom is er tegenwoordig ook een dofollow-plugin.

Presentatie Anne Helmond

Autoblog
Wouter Karssen van Autoblog hield een niet heel diepgaande, maar wel verhelderende presentatie over de toepassing van WP binnen het autoblog platform. Volgens eigen zeggen is Autoblog de grootste WP gebruiker van NL, 10 mln PViews per mnd, 800k visitors,705k comments, 20k posts en een flinke dataload. Na eerst de verschillende site opgezet te hebben met wat maar voor handen was en proberen heeft Autoblog voor haar sites tegenwoordig gekozen om alles in WP te doen. Je kunt veel en zware sites draaien op WP zonder al te veel tweaken en ze werken redelijk out-of-the-box met WP, maar in verband met traffic wel met caching (WP-Cache) en versterking van database en static server. Probleem waar Autoblog tegenaan loopt: er zijn veel plugins en veel mogelijkheden, maar wat zijn nu de kwaliteitsplugins? Er is geen kwaliteitslabel…
Uit discussie met de zaal komt de conclusie dat de WP markt volwassener wordt en een dergelijk kwaliteitslabel voor plugins en bouwers wellicht gecreëerd moet worden. Iets wat Autoblog met iPhoneclub opgepakt hebben en nu waarschijnlijk gaan initiëren.

Presentatie Autoblog(PDF)

Plugin ontwikkelsessie met Joost de Valk
Joost de Valk vervolgde het deel van Camera Obscura dat ging over een webshop plugin, waar ik niet bij ben geweest. Joost nam zijn publiek mee in de wereld van de code. PHP-code om precies te zijn. Voor de gemiddelde programmeur niet heel erg moeilijk, maar voor beginners ging het wellicht wat snel, maar dit onderdeel was dan ook voor ervaren programmeurs.

VPRO, van blog tot CMS
Hoe gebruik je WordPress als CMS? De beetje ervaren gebruiker WordPress gebruiker weet allang dat je WordPress prima als CMS kunt gebruiken. Je kunt een thema natuurlijk zo inrichten dat het minder op een blog lijkt en meer op een informatieve website, met dat verschil dat je meteen inloggen en content uploaden en delen een stuk gemakkelijker maakt. Het is een vrij simpel systeem om uit te leggen en beheerders kunnen gebruikersopties zo regelen dat het allemaal vrij plain and simple eruit komt te zien in het dashboard. Ik kan me voorstellen dat de VPRO heel trots is op hun prestatie. Dat mag ook wel, want 80 websites in korte tijd opzetten is geen sinecure. Toch had ik van zo’n grote partij verwacht dat er iets meer tijd en efficiëntie is was gestoken. Een aantal zaken hebben ze zelf geprogrammeerd terwijl dat soort plugins gewoon beschikbaar was en daarnaast bleven ze op mijn vraag of ze ook de gebruikers beheren en hoe een beetje in het luchtledige hangen. Ik wees ze op BuddyPress, een zeer krachtige set plugins om websites socialer te maken en interactie tussen bezoekers te vergemakkelijken, maar ondanks dat ze daar wel over gehoord hadden, hebben ze hier niets mee gedaan. Dat is een gemiste kans in mijn opinie en ik hoop dat ze er zeker meer mee gaan doe in de toekomst.

Mening over Wordcamp NL 2009

De organisatie van Wordcamp NL was fantastisch. Seats2Meet maakte het makkelijk om zo’n event te organiseren en in goede banen te leiden. De lunch was geweldig en de mogelijkheden om rustig te netwerken waren er te over tijdens de korte pauzes. De sprekers waren leuk en relevant voor het grootste deel en het feit dat ze mensen zover hebben gekregen om vroeg uit bed te komen hiervoor zegt toch ook wel wat. Sommigen zaten om 7 uur ‘s morgens al in de trein! Toch is het beter om volgend jaar de boel om 10 uur te laten beginnen. Dan maar een sponsorpraatje minder. Dan hou je toch ook net wat meer energie over om na het event nog even gezellig iets te eten en te borrelen samen ;-). De volgende Wordcamp NL vindt trouwens plaats op 6 november 2010, kom je ook?

En, wat vond de rest ervan?(ja, jij ja) Thuisblijvers, hoe was de live stream? Voor herhaling vatbaar allemaal of moet dit event afgeschaft worden? Kom maar door met die meningen!

Foto’s
Hier op http://www.flickr.com/groups/wordcampnl/pool/

Andere presentaties
http://www.slideshare.net/illutic/shopp-presentatie-wordcampnl-2009


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Ik vond het echt een supercool event, nieuwe mensen leren kennen, lol gehad met oude bekenden, goede lunch, prima locatie en leuke onderwerpen. Volgend jaar een nog wat meer advanced track ernaast zou de enige kritiek zijn die ik me kan bedenken!

  geplaatst op
 • Dank je wel voor jullie verslag @anneliesje en @elskamp.
  We nemen je suggesties mee voor de volgende WordCampNL

  geplaatst op
 • Goed en helder verslag, sommige tips was ik al vergeten. Bedankt.
  Maar het zat zeker goed in mekaar.

  geplaatst op
 • @Anneliesje en @elskamp bedankt voor jullie verslag. Erg leuk om terug te lezen hoe anderen het hebben beleefd.
  Tijdstip vond ik zelf niet erg (anders had ik om 9 uur al langs het voetbalveld gestaan) maar die hebben we meer gehoord. Moet er wel eerlijk bijzeggen dat ik vanuit Meppel niet om 8.00 uur in Utrecht kon komen, zodat mijn vrouw me zelfs naar Zwolle moest brengen om op tijd te zijn voor de eerste mensen kwam. Was redelijk goed gelukt :-)

  geplaatst op
 • Toch even een comment op je verslag over de VPRO. Je moet goed onderscheid maken tussen Wordpress en WordpressMU. Wat de VPRO zelf aan plugins heeft geschreven is voor de frontlaag van WPMU, en daar is vrijwel niets aan plugins voor beschikbaar. Pure noodzaak dus, waar de WPMU community zijn voordeel mee kan doen. Je verhaal over Buddypress klopt ook niet, in de zin dat ook daar het samenspel met WPMU veel haken en ogen heeft, itt Wordpress single. De VPRO heeft daar serieus naar gekeken, maar besloten daar pas mee aan de slag te gaan als het onderscheid tussen WP en WPMU vervalt. Dat zit in de roadmap van Automattic voor 2010.

  geplaatst op
 • @Geert-Jan ik bedoelde inderdaad WordpressMU, maar wat jij zegt, dat het onderscheid zo groot is, klopt niet. Veel plugins werken ook gewoon op MU (en dat heb ik zelf getest) en Buddypress is wel enorm aanwezig op de bovenlaag van WPMU, maar het werkt wel degelijk goed samen, omdat het een serie aan plugins is die speciaal voor dat doel en speciaal voor WPMU ontwikkeld zijn. BuddyPress is namelijk alleen voor MU. Neemt niet weg dat er inderdaad nog wel het één en ander te verbeteren valt aan MU en dat jullie in dat geval een voordeel hebben op de rest.
  Maar qua verhaal ga ik uit van wat ik als antwoord kreeg op mijn vragen en daar viel in mijn beleving uit op te maken dat er qua userbeheer gewoon nog veel winst te halen valt, al snap ik ook wel dat het hier vooral ging om de content zelf (maar die wordt ook door users aangeleverd, en daarbij wil je wel n actieve community).
  Al met al: goed dat jullie er zo actief mee bezig zijn.

  geplaatst op
 • Nette beschrijving.
  WordCampNL 2009 was erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar.

  geplaatst op
 • Prima verslag van een prima evenement! Dank daarvoor

  geplaatst op
 • pourquoi un g <a > SHOX TURBO </a> roupe d'intellectuels tiny peut organiser des milliers de personnes utilisent le sang de la terre une dégradation?, y compris de mon père, bon nombre <a > PUMA HOMMES </a> d'entre eux peuvent dire que, à cette époque, il y a plus prospère de la vie familiale, mais elles rejoignent encore la révolution et pourquoi? c'est le pouvoir de croyance.
  Un pays ou d'une nation rien <a >NIKE RIFT</a> de moins de la foi, la vie, manque d'argent est important, mais seulement de l'argent, argent fera uniquement un automne, la prolifération d'argent peut faire foi profonde de la veille, bureaucratisation vulgaire degenerate, peut rendre le crédit de recherche idéal peut <a > MAILLOTS FOOT </a> rendre difformités sociales,

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.