ReclameReview: Unox biologische soepen

ReclameReview: Unox biologische soepen

De boeren hebben het maar lekker rustig, volgens deze commercial voor Unox biologische soepen. Maar klopt dat wel?

Credits:
Bureau: TBWA\NEBOKO
Concept: Jorn Kruijsen, Jeroen van de Sande
Klant: Wilian Hulshof, Debora van der Zee, Robert Makkink
Regie: Werner Damen
Productie: Suikerdepot

De doelstelling:
De biologische soepen van Unox onder de aandacht brengen.

De uitwerking:
Unox heeft een ‘belangwekkende ontdekking’ gedaan, hoe minder ze aan hun tomaten doen, hoe lekkerder ze worden. Dus laten ze bij Unox voortaan het land met rust, laten ze de vogels de insecten verjagen, laten ze de bijtjes hun werk doen en de zon het werk afmaken. Helemaal biologisch dus. En de boeren? Tja, die hebben dan niet zo veel meer te doen.

Het oordeel:
Hoe zat het ook al weer: je mag wel overdrijven, maar niet liegen in reclame, toch? Dan vraag ik me af of deze commercial soms iets te veel overdrijft. Ten eerste staan tomaten in de meeste gevallen niet buiten op het veld, maar in de kas (ook biologische tomaten). Daar zijn ze immers beter beschermd tegen invloeden van buitenaf en dat heeft niets met biologisch verbouwen te maken. Of zou Unox echt alleen buiten geteelde tomaten afnemen voor deze soepen? Ten tweede zijn lieveheersbeestjes niet schadelijk voor de planten. Sterker nog: ze eten schadelijke parasieten op. Ten derde is een biologische boer minstens zo druk met zijn planten als zijn niet-biologische collega’s. Misschien zelfs wel drukker. De soepen van Unox lijken me heerlijk overigens, maar dat komt niet door deze commercial…


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 7 reacties op dit artikel

 • Hee die had ik nog niet gezien :) wel grappig, maar biologisch is inderdaad niet zo simpel als dit. Was er ook niet een nuance tussen biologisch en ecologisch die dit waarschijnlijk beter verklaart? Nouja, punt is, de soep is lekkerder, en dat geloof ik best. De soep uit zak kwam bij Kassa ook als beste uit de test begreep ik.

  geplaatst op
 • In mijn ogen een zeer slechte reclame. Al het werk en "research" wat er gedaan is om tomaten en andere groenten zo "lekker" en goed mogelijk te kweken blijkt dus onzin en moeten we terug naar de middeleeuwen om het eten goed te kweken.

  Verder ook helemaal eens met het oordeel van de plaatser van dit artikel.

  geplaatst op
 • Ik vraag me dan af hoe zo'n reclame over de biologische rookworst eruit moet gaan zien..

  geplaatst op
 • @Annelies: Ecologisch wordt vaker gebruikt icm non-foods en biologisch met foods (zie o.a. C1000 en Wikipedia), helemaal gescheiden is het dus niet. Biologisch-Dynamisch gaat weer verder / kijkt breder.

  @Michal: De reclame lijkt me goed als je de beleving van (biologisch) eten wilt verkopen. Zie je überhaupt veel reclames over eten waarin 'research' genoemd wordt. Je wil je eten toch niet 1-2-3 verbinden met een laboratorium, of wel? Daarnaast gaat de reclame over het verbouwen van groenten en niet het veredelen (research) van groenten, dat blijft ook bij biologische groenten gewoon doorgaan. Of dat dan weer op biologische of niet biologische manier gebeurd of moet gebeuren is een andere vraag.

  @Melissa: dezelfde boeren die kijken naar varkens rollend in de modder ;-)

  geplaatst op
 • Biologisch geteelt? Maar nog steeds aangevuld met ziekmakende toevoegingen en conserveringsmiddelen.
  Wie kun je nog vertrouwen? Alleen zelf je eten van verse biologisch geteelde producten bereiden is echt gezond te noemen.

  geplaatst op
 • Gelijk heb je, het is een tenenkrommende slechte reclame. Vooraf: het is natuurlijk prima, prachtig, als grote merken als Unox biologisch gaan. maar om nu te suggesteren dat bioloigsche boeren minder moeten doen... het tegengestelde is waar. Het is een harde strijd: eerst voor het product zelf, maar zeker zo hard om je product te verkopen als biologisch product. Verder: tomaten groeien echt niet op het veld. ook de bio tomaten van unox komen uit de kas. Eigenlijk heb ik zitten denken of de reclame code commissie niet op deze spot moet??
  Unox, stop met die flauwekul. Ga alsjeblieft door met biologische soepen en zorg dat ze in meer winkels in het assortiment opgenomen worden!!!

  geplaatst op
 • Werd een beetje boos van deze reclame. Mooi hoor dat bio producten nu ook door bekende merken worden gebracht, maar dit klopt echt niet. Een bio boer heeft veel meer werk dan een reguliere, hij mag namelijk geen snelle en makkelijke bestrijdingsmiddelen gebruiken.
  En als die boer zogenaamd niets te doen heeft, waarom zou ik dan meer betalen voor bio soep, zou dat niet een stuk goedkoper moeten zijn dan?
  Kappen met die onzin Unox!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.