Boekrecensie: Brand Flow, Creëer de optimale merkervaring (Jansen)

Boekrecensie: Brand Flow, Creëer de optimale merkervaring (Jansen)
,
@mijkepost

{title}De auteur (nieuw bij Total Identity, ex-Positioneringsgroep en van origine bedrijfskundige) legt in Brand Flow uit dat er balans moet zijn tussen onderscheidend, relevant en competentie. Je moet dus niet alleen onderscheidend zijn, òf relevant, òf competent maar deze succesfactoren moeten allemaal aanwezig zijn en op het raakvlak ligt meerwaardecreatie. Succesvolle merken lukt het om over lange tijd die meerwaarde te leveren. Dat betekent routines perfectioneren, stroomlijnen en optimaliseren en anderzijds innovatie door vernieuwen, uitproberen, veranderen en nieuwe kansen zien en benutten. Volgens Jansen lukt dat als je de ‘flow’ weet vast te houden. Balans betekent hier dus: blijven pieken, wat je ook kunt opvatten als disbalans, maar dat bedoelt hij dus niet. In zes paradigmaverschuivingen (een paradigma is een model of een zienswijze) illustreert hij hoe merkenbouwers van oude naar nieuwe aanpak komen. En daarmee is de balans weer terug: het roer hoeft niet altijd om, het hoeft niet altijd alleen maar sneller. Een doorleefd merk vindt zichzelf steeds opnieuw uit en is geloofwaardiger dan een merk dat bij iedere nieuwe manager van koers verandert.

Deze indeling doet bekend aan, maar levert juist door de ordening en logica een helder verhaal op. Hiermee sluit Brand Flow aan bij hoe het merk de leidraad is voor de organisatie, hoe de verbinding van de identiteit en de buitenwereld het merk een unieke positie kan geven en hoe je meerwaarde creëert door unieke competenties.

Brand Flow | Creëer de optimale merkervaring
Michel A. Jansen
Kluwer 2009
145 pagina’s
ISBN 9789013068023


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Goede recensie. Dat het merk de leidraad moet zijn voor de organisatie is natuurlijk niet nieuw maar wat Jansen knap doet is duidelijk maken waarom de coninuiteit zo essentieel is. Veel (brand) managers zijn uit op 1 piek en worden daarvoor ook beloond binnen hun organisatie structuur. Brand Flow legt op een duidelijke manier de vinger op de zere plek, het is te hopen dat organisaties dat ook eens serieus nemen. Je kunt flow bereiken en je kunt hem ook vast houden. Je zult dan soms wel concessies moeten doen aan de managers die willen scoren met een nieuwe verpakking / camagne / huisstijl. En pas van daaruit kunnen dan de meer spannende stappen in de richting van innovatie en dergelijke genomen worden.

  geplaatst op
 • dank Thomas voor je compliment. ja die link met organisatiecompetenties was voor mij het aantrekklijke. maar bedoel je niet dat die brand manager beloond wordt binnen de organisatiecultuur ipv structuur? dat lijkt mij logischer, detail. groet, mijke

  geplaatst op
 • zowel structuur als cultuur! Binnen veel FMC bedrijven is de rol van brand manager niet meer dan een opstapje naar 'aantrekkelijkere' functies (Marketing Manager / Management Team). Dit bevordert het snel willen scoren. Een oplossing hiervoor is het belangrijker maken van deze functie wat weer direct is gelinkt aan de structuur.

  geplaatst op
 • Mijke en Thomas,
  Dank voor jullie beide reacties en discussie. Wellicht nog ter aanvulling. Een mooi inzicht in het boek "If Disney ran your hospital' is dat structuur de cultuur bepaalt. Je kunt dus middels 'formele regels' richting geven aan gewenst gedrag en houding (cultuur). En als de structuur je beloont voor quick wins, dan ontstaat er dus ook vrijwel automatisch een cultuur van hit and run. En dat heb ik juist ook in Brand Flow geprobeerd bloot te leggen.

  geplaatst op
 • @Michel, zeg je nou dat wij niet goed hebben gelezen? ;-)

  geplaatst op
 • @thomas, haha, nee joh, dat zou ik nooit doen :-)
  Het was, zoals gezegd, een aanvulling.
  Wel goed lezen he ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.