Boekrecensie: Brand Flow, Creëer de optimale merkervaring (Jansen)

6 oktober 2009, 05:45

{title}De auteur (nieuw bij Total Identity, ex-Positioneringsgroep en van origine bedrijfskundige) legt in Brand Flow uit dat er balans moet zijn tussen onderscheidend, relevant en competentie. Je moet dus niet alleen onderscheidend zijn, òf relevant, òf competent maar deze succesfactoren moeten allemaal aanwezig zijn en op het raakvlak ligt meerwaardecreatie. Succesvolle merken lukt het om over lange tijd die meerwaarde te leveren. Dat betekent routines perfectioneren, stroomlijnen en optimaliseren en anderzijds innovatie door vernieuwen, uitproberen, veranderen en nieuwe kansen zien en benutten. Volgens Jansen lukt dat als je de ‘flow’ weet vast te houden. Balans betekent hier dus: blijven pieken, wat je ook kunt opvatten als disbalans, maar dat bedoelt hij dus niet. In zes paradigmaverschuivingen (een paradigma is een model of een zienswijze) illustreert hij hoe merkenbouwers van oude naar nieuwe aanpak komen. En daarmee is de balans weer terug: het roer hoeft niet altijd om, het hoeft niet altijd alleen maar sneller. Een doorleefd merk vindt zichzelf steeds opnieuw uit en is geloofwaardiger dan een merk dat bij iedere nieuwe manager van koers verandert.

Deze indeling doet bekend aan, maar levert juist door de ordening en logica een helder verhaal op. Hiermee sluit Brand Flow aan bij hoe het merk de leidraad is voor de organisatie, hoe de verbinding van de identiteit en de buitenwereld het merk een unieke positie kan geven en hoe je meerwaarde creëert door unieke competenties.

Brand Flow | Creëer de optimale merkervaring

Michel A. Jansen

Kluwer 2009

145 pagina’s

ISBN 9789013068023

Mijke Post (35) is docent aan de Haagse Hogeschool bij de opleiding Communicatie. Daar geeft ze vakken als monitoring, PR, kennismanagement en communicatieplanning. Ze begeleidt studenten in hun studie, bij stages, projecten en afstuderen. Haar studenten wonnen de publieksprijs bij de PR Talentenjacht van Van Hulzen in 2008. Daarnaast doet ze de opleiding Competentiegericht Coachen als onderdeel van de Master Organisatiecoach. Naast haar functie als docent schrijft ze recensies voor MarketingTribune over vakliteratuur. Namens de redactie zit ze in de jury van de PIM-marketingliteratuurprijs. Vóór het onderwijs werkte zij bij interactief reclamebureau Qi.

Categorie

7 Reacties

  Thomas Sanders

  Goede recensie. Dat het merk de leidraad moet zijn voor de organisatie is natuurlijk niet nieuw maar wat Jansen knap doet is duidelijk maken waarom de coninuiteit zo essentieel is. Veel (brand) managers zijn uit op 1 piek en worden daarvoor ook beloond binnen hun organisatie structuur. Brand Flow legt op een duidelijke manier de vinger op de zere plek, het is te hopen dat organisaties dat ook eens serieus nemen. Je kunt flow bereiken en je kunt hem ook vast houden. Je zult dan soms wel concessies moeten doen aan de managers die willen scoren met een nieuwe verpakking / camagne / huisstijl. En pas van daaruit kunnen dan de meer spannende stappen in de richting van innovatie en dergelijke genomen worden.


  8 oktober 2009 om 11:37
  mijke post

  dank Thomas voor je compliment. ja die link met organisatiecompetenties was voor mij het aantrekklijke. maar bedoel je niet dat die brand manager beloond wordt binnen de organisatiecultuur ipv structuur? dat lijkt mij logischer, detail. groet, mijke


  13 oktober 2009 om 06:19
  Thomas Sanders

  zowel structuur als cultuur! Binnen veel FMC bedrijven is de rol van brand manager niet meer dan een opstapje naar ‘aantrekkelijkere’ functies (Marketing Manager / Management Team). Dit bevordert het snel willen scoren. Een oplossing hiervoor is het belangrijker maken van deze functie wat weer direct is gelinkt aan de structuur.


  19 oktober 2009 om 09:44
  Michel Jansen

  Mijke en Thomas,

  Dank voor jullie beide reacties en discussie. Wellicht nog ter aanvulling. Een mooi inzicht in het boek “If Disney ran your hospital’ is dat structuur de cultuur bepaalt. Je kunt dus middels ‘formele regels’ richting geven aan gewenst gedrag en houding (cultuur). En als de structuur je beloont voor quick wins, dan ontstaat er dus ook vrijwel automatisch een cultuur van hit and run. En dat heb ik juist ook in Brand Flow geprobeerd bloot te leggen.


  22 oktober 2009 om 06:00
  Thomas Sanders

  @Michel, zeg je nou dat wij niet goed hebben gelezen? 😉


  22 oktober 2009 om 13:28
  Michel Jansen

  @thomas, haha, nee joh, dat zou ik nooit doen 🙂

  Het was, zoals gezegd, een aanvulling.

  Wel goed lezen he 😉


  25 oktober 2009 om 12:33
  Gracelynn

  Walker ginned up a fake crisis as an excuse to smash the public sector unions that have hioraticslly supported Democratic candidates. It doesn't look like his class war tactics are going over very well with the people of Wisconsin, who seem to be largely supporting the protesters.


  26 april 2016 om 00:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!