Impact van “taggen” onder kenniswerkers

Impact van “taggen” onder kenniswerkers
, IBM

{title}

Ondanks de aanwezigheid van tal van zoekmachines en zoekmogelijkheden binnen bedrijven, is het vinden van de juiste informatie in de huidige, digitale tijd voor kenniswerkers een dagelijks probleem. Volgens een recent uitgevoerd onderzoek door Accenture besteedt de kenniswerker gemiddeld 2 uur per dag aan het zoeken naar informatie. Vaak met als resultaat dat de bedoelde informatie niet of onvolledig gevonden wordt.

Een web2.0-ontwikkeling als “tagging” belooft verbetering in de kwaliteit van de gevonden informatie; tagging is iets dat social media als Gmail, Facebook en Flickr intussen al langere tijd breed geadopteerd hebben. Om de impact van “tagging” binnen een organisatie te kunnen meten, deden wij bij IBM (Competitive Project Office) onlangs een onderzoek binnen twee opgezette omgevingen.

Eén omgeving waarin gebruikt werk gemaakt van de taxonomische traditionele manier van zoeken en één waarin gebruik werd gemaakt van “tagging”. Uit dit onderzoek bleek dat het gebruik van “tagging” zorgde voor een vermindering in zoektijd met één-derde (32%). Kortom: de kenniswerker wordt hierdoor 8% productiever, aldus het onderzoek.

Toch is er nog een lange weg te gaan. De tools zijn er, maar nu moeten we nog de bedrijfscultuur zien te veranderen. Het stimuleren van het gebruik is een aboslute must voor de “ enterprise of the future”. Een aantal tips om eerste stappen te zetten:

  • Tip 1: Gebruik het intranet als startpunt van je web 2.0 activiteiten
  • Tip 2: Ontwikkel communities
  • Tip 3: Stimuleer bottom-up communication maar hanteer wel enkele basis regels
  • Tip 4: Organiseer themadagen. Zo zijn er inmiddels bedrijven die “Wiki Wednesdays” en “Facebook Fridays” hebben ingevoerd

Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Onderzoek van IBM CIO Office op de impact van tagging in een bedrijfsmatige setting toont aan dat ´time to information´ met 32% daalde na inzet van tagging (op basis van Lotus Connections, social software voor business). Tagging en ´end user drive search´ is met recht een belangrijke evolutie op het gebied van sneller en slimmer terugvindbaar en toegangkelijk maken van kennis.

    geplaatst op
  • Sinds gister hebben wij Taggo online. Een tagbased website die hier precies op in springt. Met één zoekopdracht content van de meest gebruikte websites die voldoen aan de tag, waardoor de zoektijd naar bepaalde content veel sneller gaat. (Nog) niet voor de zakelijke markt, maar al wel een begin!

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.