Today’s Gamers: Game consoles nader bekeken

Today’s Gamers: Game consoles nader bekeken
, Ubisoft
@CemYildiz

{title}

In navolging van de resultaten van het Nationaal Gaming Onderzoek 2009 volgt nu een nadere analyse van de game consoles en gebruik hiervan door gamers. Welke game consoles worden het meest gebruikt in Nederland? Wat zijn de meest populaire game genres? Hoe vaak worden game consoles gebruikt? Het onderzoek verricht door TNS NIPO in samenwerking met Newzoo geeft antwoord op deze vragen.

Allereerst volgt hieronder een overzicht met de top 5 van gebruikte consoles. De volgorde van consoles is op basis van hoeveel mensen aangegeven hebben er op te spelen.Voor mannen ziet het overzicht er als volgt uit:

 1. Nintendo Wii
 2. Nintendo DS
 3. PS2
 4. Xbox 360
 5. PS3

Voor vrouwen ziet de top 5 van consoles er iets anders uit:

 1. Nintendo DS
 2. Nintendo Wii
 3. PS2
 4. Nintendo Gameboy
 5. Xbox 360

In het onderzoek is ook gekeken naar de frequentie van gebruik. Wat hierbij opvalt, is dat bovenstaande lijsten met console gebruik weinig zegt over de frequentie van gebruik en de speeltijd die gamers doorbrengen met de desbetreffende consoles:

{title}

Uit deze grafiek komt naar voren dat de frequentie van gebruik van game consoles het hoogst is op de PS3, Xbox 360 en Nintendo DS. Onder gebruikers van de PS3 en Xbox 360 zitten relatief gezien de meeste “core” gamers en heavy users, wat hier een goede verklaring voor kan zijn. De Nintendo DS heeft daarnaast een enorme installed base (ruim 1.5 miljoen in Nederland) en is ook portable, waardoor je de console vaker (ook onderweg) kunt gebruiken.

Welke game genres zijn het populairst onder mannen en vrouwen die game consoles gebruiken? Bij mannen zijn adventure/action en racing games het populairst. Hierna volgen shooters, sport games en strategy games. Bij vrouwen zijn de “brain training” games het populairst, gevolgd door adventure/action games, movement based games (platform etc.), puzzle games en tot slot simulatues en role playing games.

De opmars van de Wii, PS3 en Xbox 360 is in Nederland momenteel nog in volle gang. Sinds de lancering van de PS3 Slim zijn de verkopen van de PS3 explosief gestegen, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Microsoft zit ondertussen ook niet stil en kwam kort na de PS3 prijsverlaging (€299) ook met een nieuwe Xbox 360 prijsverlaging. Volgens de laatste geruchten zal ook Nintendo met een Wii prijsverlaging komen en de console afprijzen naar €199.

Door deze prijsverlagingen en de release van diverse topgames is het te verwachten dat de console verkopen sterk zullen blijven doorgroeien dit najaar en in de rest van 2010. Hierdoor zullen game consoles een nog prominentere plek innemen in de huiskamers van steeds meer mensen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Jullie vergeten een mooi Nederlands initiatief, de Swinxs. Een spelcomputer op basis van heel andere uitgangspunten, kinderen weer buiten op straat laten spelen! Heel mooi concept, zie: http://www.swinxs.com/.

  geplaatst op
 • Viel te verwachten wel. De Nintendo Wii is ontzettend populair in alle lagen van de bevolking i.t.t. de PlayStation 3 en Xbox 360.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.