Eigen bedrijf starten volgend jaar interessanter

Eigen bedrijf starten volgend jaar interessanter
, Directshop
@eljatrum

{title}Mocht je plannen hebben om binnenkort voor jezelf te beginnen, dan maakt de Belastingdienst dit in 2010 een beetje interessanter. Vooral als je initieel in deeltijd aan je eigen bedrijf wilt werken en daarnaast ook in loondienst actief blijft. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen webwinkel beginnen terwijl je de zekerheid van een vast inkomen behoudt.

Als ondernemer heb je namelijk recht op zelfstandigenaftrek. Je moest hiervoor minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming besteden (en dat dus ook administreren). Daar zat echter een belangrijke uitzondering op; als je ook nog in loondienst werkte moest het aantal uur dat je in uw onderneming stopt minimaal 50 procent zijn van het totaal aantal gewerkte uren.

Met een baan van 40 uur per week moest je daarnaast dus minimaal 40 uur per week in je onderneming stoppen. Dat is natuurlijk zo goed als onmogelijk. Deze urencriterium wordt nu helemaal afgeschaft. Hierdoor wordt het aantrekkelijker een eigen bedrijf in deeltijd te starten naast je vaste baan in loondienst. De zelfstandigenaftrek houdt concreet in dat je over 12 procent (dit was 10,5 procent) van je winst geen belasting hoeft te betalen.

Drie jaar lang (binnen de eerste vijf jaar van uw onderneming) geldt deze zelfstandingenaftrek over je gehele inkomen. Daarna geldt de aftrek alleen over de winst uit je eigen onderneming. Je krijgt zo van de belastingdienst feitelijk drie jaar om je onderneming succesvol genoeg te maken om uw baan in loondienst op te kunnen zeggen.

De nieuwe regeling werd op Prinsjesdag bekend gemaakt. Wellicht is 2010 dus het moment om je eigen onderneming als internetmarketingconsultant op te zetten… Dit artikel is eerder verschenen op Directshop.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Ik zou juist nu een bedrijf beginnen, tijdens de crisis. Volgend jaar ben je te laat met het inspringen op de mogelijkheden van de crisis.

    En tegen de tijd dat je winst maakt, kun je profiteren van de nieuwe regels. (want hoeveel bedrijven maken er in het eerste jaar winst?)

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.