Eigen bedrijf starten volgend jaar interessanter

22 september 2009, 04:38

{title}Mocht je plannen hebben om binnenkort voor jezelf te beginnen, dan maakt de Belastingdienst dit in 2010 een beetje interessanter. Vooral als je initieel in deeltijd aan je eigen bedrijf wilt werken en daarnaast ook in loondienst actief blijft. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen webwinkel beginnen terwijl je de zekerheid van een vast inkomen behoudt.

Als ondernemer heb je namelijk recht op zelfstandigenaftrek. Je moest hiervoor minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming besteden (en dat dus ook administreren). Daar zat echter een belangrijke uitzondering op; als je ook nog in loondienst werkte moest het aantal uur dat je in uw onderneming stopt minimaal 50 procent zijn van het totaal aantal gewerkte uren.

Met een baan van 40 uur per week moest je daarnaast dus minimaal 40 uur per week in je onderneming stoppen. Dat is natuurlijk zo goed als onmogelijk. Deze urencriterium wordt nu helemaal afgeschaft. Hierdoor wordt het aantrekkelijker een eigen bedrijf in deeltijd te starten naast je vaste baan in loondienst. De zelfstandigenaftrek houdt concreet in dat je over 12 procent (dit was 10,5 procent) van je winst geen belasting hoeft te betalen.

Drie jaar lang (binnen de eerste vijf jaar van uw onderneming) geldt deze zelfstandingenaftrek over je gehele inkomen. Daarna geldt de aftrek alleen over de winst uit je eigen onderneming. Je krijgt zo van de belastingdienst feitelijk drie jaar om je onderneming succesvol genoeg te maken om uw baan in loondienst op te kunnen zeggen.

De nieuwe regeling werd op Prinsjesdag bekend gemaakt. Wellicht is 2010 dus het moment om je eigen onderneming als internetmarketingconsultant op te zetten… Dit artikel is eerder verschenen op Directshop.

Elja Trum
Consultant bij Directshop

Elja Trum werkt bij Directshop, een internetbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen van webshop oplossingen. Daarnaast is hij erg actief met zijn hobby fotografie. In de avonduren is hij daarom ook vaak bezig met zijn eigen weblog Photofacts. Daarnaast beheert hij tevens dagboek gemeenschap myDiary.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Yves | Factuurdesk

    Ik zou juist nu een bedrijf beginnen, tijdens de crisis. Volgend jaar ben je te laat met het inspringen op de mogelijkheden van de crisis.

    En tegen de tijd dat je winst maakt, kun je profiteren van de nieuwe regels. (want hoeveel bedrijven maken er in het eerste jaar winst?)


    22 september 2009 om 05:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!