Eindelijk mogelijk: Video in e-mail

10 september 2009, 04:39

Het was tot voor kort onmogelijk om video toe te voegen aan een nieuwsbrief of emailing. Maar met de introductie van onze nieuwe software is daar gelukkig verandering in gekomen. Want ook al roept de combinatie van video en e-mail associaties op van problemen met deliverability en goede weergave, het lijkt erop dat deze nieuwe tool hier amper last van heeft.

E-mail gaat natuurlijk al een tijdje mee en in het verleden zijn er wel eens initiatieven geweest die in de buurt kwamen. Alleen moest je dan wél de juiste browserversie hebben, met de juiste plug-ins en als je dan geen spamfilter had, dan kon je het filmpje zien, in theorie tenminste. In de praktijk is gebleken dat al deze oplossingen niet dat hebben gebracht wat men beloofde en bleken deze oplossingen uiteindelijk niet geschikt om “main stream” in te zetten.Bij deze nieuwe tool genaamd EmailVideo, op de markt gebracht door 22 Times (mijn bedrijf dus), lijkt dat echter anders te zijn. Het principe is in essentie eenvoudig, aangezien de tool werkt op basis van de animated gif. Deze wordt, afgezien van Outlook 2007 en Apple mail 3.0, in alle programma’s goed weergegeven. Zelfs in programma’s zoals Lotus Notes, dankzij een slimme manier van hosting. Hierbij wordt, afhankelijk van het e-mail programma van de lezer van de nieuwsbrief, de juiste versie van de video geserveerd.

{title}

Doordat de video of animatie als image kan worden opgenomen in de e-mail template, is er ook op het vlak van deliverability geen noemenswaardig probleem. De balans is dus positief, kijkende naar de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Voordelen:

 • Geen last van spamfilters
 • Goede weergave in vrijwel alle programma’s
 • Te gebruiken in combinatie met alle email marketing systemen
 • Uitgebreide statistieken over views en lengte van view

Nadelen:

 • Geen controls
 • Geen geluid

Als je vervolgens kijkt naar de resultaten van de eerste testen en proeven die ermee gedaan zijn (oa door partijen zoals Disney), dan blijkt video een zeer waardevolle toevoeging. Zo is onder andere de click-through verhoogd met percentages variërend van 10% tot zelfs 300%. Meer klantervaringen en cases volgen hopelijk binnenkort!

{title}

Een interessante verrijking dus voor e-mail marketing en een goede manier om zowel beleving als koopbereidheid te verhogen. Voor meer informatie over de mogelijkheden en ook voorbeelden, kun je hier kijken. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

{title}

Erwin Moojen
Marketing Automation Afficionado bij 22 Times

Na een opleiding Commerciële Economie aan de International School of Economics Rotterdam en de universiteit van Barcelona, is Erwin zijn loopbaan begonnen bij MeesPierson. Om vervolgens Westerse Economie les te geven aan de Yang-En universiteit in Fujian, China. Bij terugkomst in Nederland heeft Erwin in diverse marketing rollen gewerkt bij Elsevier bedrijfsinformatie, LexisNexis en Elsevier Science. Daarnaast heeft hij in de avonduren een opleiding Politiek & Communicatie aan de Vrije Universiteit gevolgd. Vervolgens is Erwin in 2005 gestart met 22 Times. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor het vak. Bij DeMeter voor delen van best practice met vakgenoten. Bij de DDMA heeft hij bijgedragen aan de huidige anti-spam wetgeving en heeft hij de jaarlijkse email marketing benchmark geïnitieerd. Uiteraard is hij zich ook op marketing en technisch vlak blijven ontwikkelen, zoals bij de New York Code & Design Academy en momenteel met een master Data Science aan de University of Colorado.

Categorie
Tags

38 Reacties

  Paul Hottinga

  Outlook 2007 wordt niet ondersteund? Kun je wellicht iets zeggen over het percentage users wat outlook 2007 gebruikt?


  10 september 2009 om 05:25
  Frank Dittner

  “Deze wordt, afgezien van Outlook 2007 en Apple mail 3.0, in alle programma’s goed weergegeven.”

  Outlook 2007 lijkt een me een redelijk marktaandeel hebben en daarmee een groot gemis voor dit soort functionaliteit.


  10 september 2009 om 05:26
  Dave

  Ik zie dat je het bericht hebt aangepast, want in eerste instantie meldde je niets over compatibiliteit met Outlook 2007. Ook op de site vind je daar niets over terug.

  Ik vraag me ook af waarom je dit niet een video2anigif tool noemt maar “een tool waarmee u video direct in een nieuwsbrief kunt weergeven”? De kracht zit hem in het converteren als ik zo je verhaal lees – en niet in het versturen van mails.


  10 september 2009 om 05:28
  moojen

  @paul & frank Ja, er zijn hier cijfers over, maar uiteindelijk hangt het natuurlijk ook van je doelgroep/klanten af. Zijn het early adopters of juist niet. Maar goed, voor outlook 2007 zijn de percentages als volgt: B2B ongeveer 7% en voor B2C is het marktaandeel 13%.

  De gebruikers krijgen overigens wel het eerste frame te zien, dus als je dat goed vormgeeft, dan zullen ze niet het gevoel hebben dat ze iets missen.


  10 september 2009 om 05:39
  moojen

  @Dave Het klopt dat de kracht zit in het converteren, serven (juisten versie serveren afhankelijk van de client) en de statistieken. De tool kan zelf niet mailen, maar dat is geen enkel probleem, want daar bestaan al genoeg goede tools voor. Deze kan daar perfect mee samenwerken.


  10 september 2009 om 05:44
  moojen

  @bram Klopt, email schrijf je met een streepje, officieel, maar zoekmachinetechnisch is email interessanter, vandaar 😉

  Verder nog een toevoeging met de gebruikersstatistieken van apple mail, die zijn 4%, zowel B2B en B2C. Maar dat is dan wel alle versies van apple mail, dus in de praktijk zal het minder zijn.


  10 september 2009 om 05:53
  Yasser Dehnavi

  Mooi promopraatje. Ziet er op zich goed uit.

  Ik vind dat het wel een enorm groot nadeel is dat er geen geluid bij kan (nog). Dat doet je video vaak geen goed.

  Ik ben benieuwd naar je cases!

  Succes, Yasser


  10 september 2009 om 05:57
  Jelmer Voogel

  Je kan natuurlijk ook een plaatje van een player in de mail integreren, klikt ook als een tierelier. (wat een ontzettende spam posting is dit trouwens)


  10 september 2009 om 05:59
  moojen

  @Yasser Soms is het een nadeel, al denk ik dat het anders wel heel erg “in your face” wordt, met geluid. Maar uiteindelijk heb je liever zelf de keuze, of je dit gebruikt of niet, dat ben ik met je eens.


  10 september 2009 om 06:09
  Arjan Haverkamp

  Op de site kun je een voorbeeldemail aanvragen. Deze mail bevat *geen* embedded video. In plaats daarvan worden er twee links naar .msg bestanden aangeboden.

  Klikken op deze bestanden vanuit Thunderbird of Gmail leiden tot niets: er wordt gevraagd met welk programma deze bestanden moeten worden geopend.

  Klikken vanuit Outlook 2007 toont inderdaad een mailing, waarin (uiteindelijk, na lang wachten) alleen het eerste frame van de video wordt getoond. Geen streaming video dus.

  Ik vraag me dan ook af wat er nu zo vernieuwend is aan deze techniek? Animated GIFs opnemen in mailings kan al jaren, maar is in mijn ogen echt niet geschikt als vervanger van streaming video. Je hebt tenslotte geen geluid, en je kunt in de praktijk maar hele korte of hele kleine filmpjes opnemen, anders wordt de GIF veel te groot en duurt het veel te lang voordat een en ander is geladen. Ook kun je maximaal 256 kleuren gebruiken, wat leidt tot hele fletse en korrelige video. Daarnaast toont bijna geen enkele e-mail client tegenwoordig nog plaatjes, dus het aantal ontvangers dat daadwerkelijk een geanimeerde video ziet zal in de praktijk veel lager zijn dan dit bericht doet voorkomen.

  Veel geschreeuw en weinig wol?


  10 september 2009 om 06:29
  moojen

  @ Arjen, klopt, we zijn nog even bezig met het maken van een nieuwe template waar direct de video te zien is. Ik zal je deze straks sturen, als hij klaar is.

  De tool is overigens wel vernieuwend en wel om 4 redenen:

  – De tool zorgt voor een mooie conversie/weergave van de video

  – De tool zorgt voor optimale compatibility met alle email programma’s

  – De tool zorgt dat email voorbij de spam-filter komt

  – De tool zorgt voor uitgebreide statistieken

  De techniek van een animated GIF is inderdaad grofweg even nieuw als die van bijvoorbeeld een jpg, maar het is nu slim ingezet om waar mogelijk de bestaande beperkingen van de email clients te omzeilen, en ook die van spam-filters.

  Is het de perfecte tool die alles mogelijk maakt? Nee, maar gezien de beperkingen komt het in de buurt. Spamfilters en beperkingen van clients zijn nou eenmaal de realiteit bij e-mail marketing en deze tool heeft daar een erg goed antwoord op.

  Ik deel ik je mening dan ook niet “dat bijna geen enkele e-mail client tegenwoordig nog plaatjes toont”. Dat is volgens mij doemdenken en dan zou je je net zo goed kunnen beperken tot het versturen van tekst e-mails, zonder HTML versie. Het kan wel, maar met HTML krijg je toch “net” iets meer conversie. Voeg je een video toe, dan krijg je ook nét iets meer conversie.

  Denk ik tenminste. Maar ik zou zeggen, neem de proef op de som en doe een split-run 😉


  10 september 2009 om 06:52
  Erik van Rijn

  Deze tool, als je het al een tool mag noemen, doet dus eigenlijk op een mooie manier het eerste frame vast leggen en een playbutton erop zetten ?

  Voor alle mensen die geen geld uit willen geven hier de handleiding:

  * Bezoek de pagina met de video

  * Klik op pauze op het gewenste moment

  * Maak een printscreen

  * Open Photoshop en knip de video uit de pagina.

  * Zet in je nieuwsbrief, en het klikt als een tierelier.


  10 september 2009 om 07:12
  moojen

  @Erik Gelukkig doet de tool veel meer, anders zou ik deze post natuurlijk niet hebben geplaatst. Lees het nog even een keertje en neem gerust contact op als je de tool wilt testen.


  10 september 2009 om 07:17
  Erik van Rijn

  @Erwin

  Overtuig me! En plaats is een “online link” van een nieuwsbrief!


  10 september 2009 om 07:30
  DaveV

  @Erwin Je slaat de plank enigszins mis:

  – De tool zorgt voor een mooie conversie/weergave van de video

  Nee, de tool zorgt voor het converteren van een video naar animated gif.

  – De tool zorgt voor optimale compatibility met alle email programma’s

  Ook niet waar, als je 17% ontvangers uitsluit is dat niet optimaal te noemen.

  – De tool zorgt dat email voorbij de spam-filter komt

  Ook niet waar, je zegt zelf dat de tool niet emailt, hoe kan de tool hier dan uberhaubt voor verantwoordelijk zijn.

  – De tool zorgt voor uitgebreide statistieken

  Het meten van impressies is niet “uitgebreid”.

  Je zet iets in de markt als een revolutionaire email marketing techniek, terwijl je het beter een converter kan noemen.


  10 september 2009 om 07:47
  Erik van Rijn

  @Erwin Hij ziet er netjes uit! Complimenten!


  10 september 2009 om 08:15
  Joyce Oude Elferink

  Ik heb net het formulier op emailvideo.nl ingevuld en de mail ontvangen. Maar waar is die video dan? Als ik in de bron kijk zie ik alleen een geanimeerde gif. “De Tool” kan misschien allerlei spannende dingen maar de kop van dit artikel geeft aan dat het eindelijk mogelijk is om video in e-mail op te nemen.

  Ik zie geen video, niet in de e-mail en ook niet op de site als je doorklikt vanuit de mail.

  En hoe moeilijk kan het zijn om een geanimeerde gif ook naar Outlook 2007 clients te sturen?


  10 september 2009 om 10:42
  moojen

  @Joyce Het klopt dat het niet in elk programma werkt (zie artikel), maar in zo’n 90% tot 83% van de gevallen werkt het wel (natuurlijk is dit ook afhankelijk van de doelgroep, enz). Probleem hierbij is niet het verzenden (want dat gebeurt natuurlijk gewoon), maar het weergeven. Outlook 2007 blokt de animated gif, want er is ooit een virus geweest dat gebruikmaakte van de animated gif.

  Daarnaast gebruikt outlook 2007 word als HTML engine en niet IE, zoals 2003. Dat je overigens geen video ziet, ook niet als je doorklikt vanuit de email, dat is raar. In 4 reacties hierboven staat een link die het in elk geval wel gewoon doet.


  10 september 2009 om 10:53
  moojen

  @Joyce Klopt helemaal, zie ook het artikel: Het principe is in essentie eenvoudig, aangezien de tool werkt op basis van de animated gif. Deze wordt, afgezien van Outlook 2007 en Apple mail 3.0, in alle programma’s goed weergegeven.


  10 september 2009 om 11:20
  Joyce Oude Elferink

  @Erwin het zal wel aan mij liggen maar ik begrijp er niets van…waarom praat je over video als er alleen met animated gifs gewerkt wordt.

  Ik snap dat je de animated gif in de mail opneemt om te doen alsof er een video in de mail zit maar als je dan doorklikt vanuit de mail dan verwacht ik dat ik een echte video zie, inclusief geluid en controlers…


  10 september 2009 om 11:26
  moojen

  @Joyce Ok, dan begrijp ik ook wat jij bedoelt. De link is van een webversie van de email, automatisch gegenereerd, dus ook met animated gif. Het online gedeelte heb ik even buiten beschouwing gelaten, het gaat mij in dit artikel alleen om de combinatie van video in email. Ik hoop dat je mijn nu ook iets beter begrijpt 😉


  10 september 2009 om 11:32
  evroekel

  @Erwin: moet je zeggen het met de meeste reacties van hierboven eens te zijn. ‘Video in email’ is eigenlijk gewoon ‘animated gif’ in email, hoewel handig opgezet. Door deze verkeerde aftrap, gaat nu de discussie juist daarover en da’s jammer. Term video klopt gewoon niet in deze context.

  Maar afgezien daarvan is het wel een mooie manier om email verder te optimaliseren.


  10 september 2009 om 12:05
  moojen

  @Erik Ik ben het met je eens dat de discussie vooral over het begrip video gaat. Misschien ook omdat animated gif zo “old school” klinkt, terwijl het resultaat (imho) gewoon goed is.

  Mijn focus is al geruime tijd op email, email en nog eens email, waardoor ik deze verrijking als erg positief ervaar. Tegelijkertijd kan ik me ook goed voorstellen dat als je niet uit de emailhoek komt, je vooral struikelt over de onvolkomenheden.

  Desondanks denk ik, net als jij, dat het een goede tool is om het maximale potentieel van video in email te benutten, ook al is het zonder audio en met een dekking van “slechts” 85%.

  En wat de kop van het artikel betreft, ook het click-through percentage van dit artikel is bovengemiddeld 😉


  10 september 2009 om 12:28
  videomailer

  Video in email zou fantastisch zijn, maar dat is het gewoonweg nog niet. Audio is net zo belangrijk als beeld bij video. De kwaliteit van wat ik heb gezien is netjes voor ani. gifs, maar het lijkt mij nog altijd interessanter om een keer te klikken en 1 op 1 een mooi online versie te krijgen, dan een video zonder geluid. Dat was onze conclusie al wat jaartjes geleden althans: videomailer.nl


  10 september 2009 om 13:04
  moojen

  @videomailer Het één hoeft het ander nog niet in de weg te staan. Maw; je kunt de animated gif ook clickable maken.


  10 september 2009 om 13:37
  Peter Bonjernoor

  Die GIF is dik 2MB groot.

  Los daarvan vind ik het ook een hoop geblaat en weinig tot geen wol. En spam, ook dat nog.


  10 september 2009 om 13:41
  moojen

  @Lourens 300.000 of meer, dat is geen probleem. Er worden in de VS zonder problemen al grotere aantallen gehaald en de hosting is op meerdere locaties, waaronder in de UK en DE.


  10 september 2009 om 13:43
  Ernst Muller

  @ Erwin, Leuke actie. In ieder geval krijg je er veel aandacht mee.

  Video in email is een oud kunstje, dat tot de komst van Outlook 2007 werd uitgevoerd door diverse partijen. Nieuw is het dus zeker niet.

  Opmerkelijk is dat ik dit niet in reacties terug zie. Is dit dan nooit bij iemand aangekomen? Of is de impact toch achterwege gebleven? Of is het zo oud dat geen van de lezers dit nog bewust heeft meegemaakt?

  Wat betreft het aantal gebruikers van Outlook 2007 heb je gelijk. Dit zit gemiddeld rond de 10%. Al zegt MS hier helemaal niets over. Wat je wel vergeet te zeggen is dat het ook niet werkt in hotmail of gmail en ook dat webmail geeft problemen.

  Om direct een filmpje te zien in ouder versies van outllook, waarbij niet MS Word, maar IE voor de rendering zorg, moeten je IE instellingen wel correct zijn. Vanaf versie 7 wordt dit niet automatisch goed ingesteld. Dit betekent dat alleen het eerste frame getoond kan worden en het effect weg is.

  Tot slot moet je je wel realiseren dat Office 10 binnenkort gaat verschijnen. Ook hierin worden de animated gifs niet ondersteund. De komst van een nieuwe Outlook versie zal het aantal overstappers naar een nieuwe outlook zeker versterken.


  10 september 2009 om 19:47
  moojen

  @Ernst Ben het met je eens dat er meerdere partijen iets mee hebben gedaan, maar wat ik probeer duidelijk te maken is dat deze tool dit perfectioneert (afgezien van Outlook 2007 en Apple mail 3.0).

  Dus weergave in Gmail en hotmail is gewoon goed, ook bij IE7. Echt.

  Probeer het even via de website, vraag een exemplaar aan.

  Het succes ervan is dat er een versie wordt weergegeven, afhankelijk van de client. Dus hierdoor gaat het in Gmail en Hotmail ook goed en zelfs in Lotus Notes….

  Office 10 is inderdaad een ander verhaal, maar er is vanuit de email marketing branche (in de VS) in elk geval al een uitgebreide lobby aan de gang om ervoor te zorgen dat wat dat betreft de trend van outlook 2007 wordt doorbroken.


  11 september 2009 om 05:28
  Ernst Muller

  @ Erwin

  Het feit van succes hangt in het geval van video e-mail dus af van de client? Dit betekent dat je de e-mail niet kan afleveren op de manier die jij voor ogen hebt.

  Outlook 10 zal net als Outlook 2007 blijven werken op basis van de MS-Word engine. De reden is vrij logisch. IE mag niet meer standaard als browser meegeleverd worden met Windows (op deze manier krijgen andere browsers ook een kans). Om e-mail leesbaar te maken is dus iets anders nodig en dat is Word geworden. De eerste versies die ik gezien heb van Outlook 10 werken idd niet met IE en worden geen achtergrondafbeeldingen of geanimeerde gifs getoond. Wat de lobby ook probeert, dit gaat echt niet meer veranderen voor deze versie.


  11 september 2009 om 08:20
  moojen

  @Ernst Natuurlijk hangt de rendering af van de client, zoals dat bij elke template het geval is, daarmee vertel ik je niets nieuws, toch?

  Het goede van deze tool, is dat de weergave per client is geoptimaliseerd waardoor 85% van de mensen de video goed zien. (de andere 15% krijgt alleen het eerste frame te zien) Het werkt in die zin dus veel beter dan wanneer je zelf met een animated gif aan de slag gaat. En dan heb ik het nog even niet over de statistieken, compressie en dergelijke. Ik zal straks nog even wat andere screenshots toevoegen, zodat je beter kunt inschatten hoe uitgebreid die statistieken zijn. Dit volgt vanmiddag nog.

  Wat betreft Outlook 10, daar zou ik iets minder stellig in zijn. Ze kunnen de engine van Word natuurlijk gewoon upgraden als ze dat willen, want er komt ook daarvan een versie 10 uit.


  11 september 2009 om 08:56
  thaisie

  uiteraard bedoelde ik 5000mb ipv 50.000 :)..


  14 september 2009 om 08:34
  moojen

  @thaisie Bedankt, ook voor de link, interessant artikel. Overigens is het serven geen enkel probleem, want allereerst worden er 10(!) verschillende versies aangemaakt voor de verschillende email clients (dit is ook meteen een belangrijk verschil met het zelf aanmaken van een animated gif, die vervolgens toch bij veel clients niet werkt). Vervolgens wordt dit via 3 verschillende content delivery networks geserverd, het geheel is dus vrij schaalbaar.

  Je betaalt trouwens per Gigabyte, dus die 5 Gig, dat is echt geen enkel probleem.


  14 september 2009 om 08:41

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!