• Mobile
  wordt gesponsord door

Onderzoek: Mobiel telefoongebruik in Nederland (Synovate)

Onderzoek: Mobiel telefoongebruik in Nederland (Synovate)

{title}Het merendeel van de Nederlanders (64 procent) gaat niet zonder mobiel de deur uit, een derde gaat er mee naar bed. 3 procent van de Nederlanders heeft geen mobiele telefoon, 5 procent heeft er twee. 58 procent gebruikt de telefoon als wekker, 57 procent maakt ook foto’s met de telefoon. Ongeveer een vijfde van de Nederlanders speelt spelletjes, surft op internet of leest e-mail. 16% luistert muziek, tv-kijken is minder populair (2 procent).

Dit en meer blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Synovate in juni 2009 uitvoerde in 11 landen onder meer dan 8.000 eigenaren van een mobiele telefoon. Genoeg data: we gaan nog even door. Twee op de tien Nederlanders (18 procent) geeft de voorkeur aan een touchscreen-toestel terwijl 60 procent het ‘knoppen drukken’ verkiest. Gevraagd naar welke kenmerken een volgende generatie mobiele telefoons zouden kunnen verbeteren heeft 43 procent geen antwoord. Maar… 19 procent noemt een betere kwaliteit camera als verbeterpunt, 13 procent wil sneller internet en 8 procent wil meer geheugen of schijfruimte. Van 8 procent mag de mobiele telefoon wat kleiner zijn.

Smartphones

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 13% van de Nederlanders over een smartphone’ beschikt. Een kwart van alle mobiele telefoonbezitters geeft aan een snelle dataverbinding voor e-mail en sites (3G) op hun mobiel te hebben. Smartphone-gebruikers bezitten vaak meer dan één mobiele telefoon. Het zijn voornamelijk hoger opgeleide mannen tussen 18 en 34 jaar.

Smartphonegebruikers zijn veelgebruikers. Ze benutten alle gadgets en functies van hun telefoon intensiever dan bezitters van huis-tuin-en-keuken-mobieltjes. Acht op de tien gebruiken hun smartphone om foto’s te maken, om te internetten of te e-mailen en om wakker te worden. 58% speelt games, 46% luistert MP3-tjes. Bijna een derde onderhoudt zijn sociale netwerk en een kwart checkt de laatste videoclips.

Vier op de tien van de ondervraagde Nederlanders zou niet weten wat ze aan hun volgende mobiel zouden willen verbeteren, smartphone gebruikers weten wel raad met deze vraag. Vier op de tien smartphonegebruikers wil sneller internet gevolgd door een betere kwaliteit camera (17%) en een tv-functie (13%).

Smartphonegebruikers hebben een hogere binding met hun telefoon en met mobiel internet als dienst. Ze geven vaker de voorkeur aan een touchscreen-toestel en kunnen de rekening vaker bij hun werkgever declareren.

iPhone

iPhone bezitters zijn, aldus Synovate, “de koningen” onder de smartphone-gebruikers. Het zijn de meest intensieve gebruikers van mobiele websites of applicaties; de helft gebruikt het elke dag en het merendeel zou deze diensten vrijwel zeker aanbevelen aan vrienden of collega’s.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Grappig. Ik heb gisteren het besluit genomen om aan het einde van mijn abonnementsperiode geen mobiele telefoon meer te willen. Ik zal het abonnement dan ook opzeggen. Ik verheug mij nu al op de rust die dat zal brengen.

  geplaatst op
 • Is het mogelijk om het onderzoek ergens terug te vinden?

  geplaatst op
 • Matthijs, waar kan ik dit onderzoek lezen? Heb je een linkje voor me?

  geplaatst op
 • @Typisch en Joost: Ik heb het volledige onderzoek ook niet. Vond het persbericht wel een mooi beeld geven. Als niet, dan vraag ik vaak het volledige onderzoek op.

  geplaatst op
 • Zou het erg graag lezen. Dus als je ergens een link kan achterhalen...

  geplaatst op
 • Dag Joost, Typisch, Matthijs,

  Het Nederlandse onderzoek was deel van een internationaal onderzoek. Op de Synovate.com site kun je hier http://www.synovate.com/insights/infact/issues/200909/ meer informatie vinden.

  Verder natuurlijk ook via http://www.synovate.nl. Anders even mijn collega's van Marketing / Communicatie via Twitter een @-reply sturen: http://www.twitter.com/synovatenl


  Groeten, Emiel

  geplaatst op
 • altijd zin in berenburg met een beetje cola

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.