Tour de France heeft primeur HDTV

17 juni 2009, 10:08

{title}De publieke omroep start nu definitief op 4 juli met de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3. De Tour de France (NOS) vormt de aftrap voor regulier aanbod van HDTV in Nederland. Abonnees van Ziggo kunnen de drie publieke HD-kanalen vanaf 4 juli zonder meerkosten bekijken. Naar verwachting sluiten andere distributeurs op korte termijn aan bij het initiatief. In eerste instantie zendt de publieke omroep een beperkt aantal programma’s in HD-kwaliteit uit en worden de overige programma’s ‘opgewaardeerd’. Vervolgens zal het aandeel origineel in HD geproduceerde programma’s stapsgewijs toenemen.

Cees de Bruin, directeur Distributie, Technologie en Uitzending van de NPO: ‘We zijn er technisch klaar voor om alle drie de netten regulier in HD-kwaliteit aan te bieden. HDTV heeft vanaf nu een vaste plaats binnen de publieke omroep.’

Bernard Dijkhuizen, CEO van Ziggo, zegt dat de kabelaar er naar streeft zoveel mogelijk zenders in het standaardpakket zonder extra kosten ook in HD door te geven en dat Nederland 1, 2 en 3 hiervan een mooi voorbeeld zijn.

Het is duidelijk dat de drie HD-kanalen van de NPO in 1080i met 25 beeldwisselingen per seconde gaan worden uitgezonden. Daarmee heeft de NPO goed geluisterd naar de wens van de kabelbedrijven en de HD-kijker tijdens de sportzomer van verleden jaar. Toen startte de NPO het tijdelijke kanaal Nederland1 HD in het beeldformaat 720p maar werd op de kabel na diverse klachten van kijkers ook een HD kanaal met 1080i beeldaanvoer voor de distributeurs beschikbaar gesteld. Bij de NPO beraadt men zich ook nog op de bandbreedte (bitrate) waarmee men de HD kanalen aan de distributeurs gaat aanbieden. Zeker is wel dat men, om een goede beeldkwaliteit te garanderen, dit minimaal met 12 Mbit/s bandbreedte gaat doen.

Paulo Lopes
Key Account Manager bij Habbo.nl

7 jaar ervaring in Muziekindustrie en inmiddels 6 jaar werkzaam in Online!

Categorie
Tags

6 Reacties

  Michel H

  Kijk, da’s nog eens goed nieuws! En eerlijk is eerlijk, het werd ook wel tijd. Ik zat vorig jaar al te smullen voor de tv, en als we nu een 12 Mbit 1080i signaal voorgeschoteld krijgen moet dat echt genieten worden. Waarom geen 1080p trouwens? Is dat niet beter? Wellicht ook moeilijker?

  Overigens vraag ik me af waarom we zo achter lijken te lopen met HDTV in Nederland, zeker vergeleken met bijvoorbeeld Amerika. Volgens mij zijn vrijwel alle grote networks daar al een tijdje beschikbaar in HD, getuige o.a. het grote aanbod van tv-series in HD op internet.


  18 juni 2009 om 05:15
  Michiel

  En wanneer komen ze met dolby digital, om te beginnen voor films. Dit werkt nu alleen nog voor duitse kanalen.


  18 juni 2009 om 05:41
  Niels Minnee

  Dolby Digital werkt al wel op een aantal HD kanalen. 1080p is nog niet realiseerbaar daar het veel bandbreedte kost. Er worden wel compressietechnieken gebruikt om beeld te versturen. Alle HD kanalen (bij ziggo) werken momenteel met H.264 (ca. 12mbit) uitgezonderd Discovery die gebruikt MPEG2 (ca. 20mbit)


  18 juni 2009 om 06:31
  Paulo Lopes

  Het populaire (goedkoopste TV kijken) groeiende Digitenne van KPN blijft “matige” kwaliteit en zit ergens tussen analoog en SD digitale TV in. In Nederland zal Digitenne geen HD kunnen doorgeven (althans voorlopig).


  18 juni 2009 om 11:18
  Paulo Lopes

  reactie van UPC vandaag:

  Goedemorgen Paulo,

  Bij deze de bevestiging dat UPC ook de Tour in HD uit zal zenden.

  Fijn weekend,

  Publieke omroep vanaf 4 juli in HD bij UPC

  Vanaf 4 juli zijn de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3 te ontvangen bij kabel- en mediabedrijf UPC Nederland. De zenders worden toegevoegd aan het bestaande UPC HD-abonnement zonder dat het tarief daarvoor wijzigt. Het totaal aantal zenders dat UPC vanaf 4 juli in HD doorgeeft komt met de toevoeging van deze drie kanalen op elf, inclusief Film1 en Sport1.

  De start van de Tour de France, zaterdag 4 juli in Monaco, is tegelijkertijd de eerste HD-uitzending van de publieke omroep. De NOS zal vervolgens drie weken lang alle live verslaggeving van de Tour ook in HD-kwaliteit doorgeven. Het aanbod van in HD geproduceerde programma’s zal stapsgewijs worden uitgebreid, maar begint met een beperkt aantal programma’s in HD-kwaliteit. De overige programma’s worden ‘opgewaardeerd’.

  Diederik Karsten, CEO van UPC Nederland: “Het is prachtig dat wij onze klanten kwaliteitszenders als Nederland 1, 2 en 3 in HD kunnen aanbieden. Er is veel vraag naar een groter HD-aanbod, omdat steeds meer HD-geschikte televisies een plek bij onze klanten in de huiskamer veroveren. Natuurlijk willen zij dan ook zoveel mogelijk programma’s in de best mogelijke kwaliteit ervaren. UPC kan hen dat bieden.”

  Eerder deze week introduceerde het kabelbedrijf forse internet snelheidsverhogingen. Karsten: “Onze klanten verwachten van ons dat wij vooroplopen als het gaat om innovatie, aanbod en service. Nu dat wij ADSL achter ons laten op het gebied van internetsnelheden en in dezelfde week aan kondigen dat wij ons HD-aanbod uitbreiden, kan het niemand ontgaan dat de kabel een kwalitatief hoogwaardig en toekomstvast netwerk is.”


  19 juni 2009 om 11:27
  Nephi

  dit :Je te retournes la question, que comprends-tu de son discours?Qu’il dénonce ceux qui crie au déficit démocratique simplement parce que le(s) parti(s) porteur de leur idéologie ne sont pas porté au pouvoir !Que les gens qui prétendent que tous les partis politique c’est du pareil au même ont tort. Qu’il ne faut pas être radical dans son programme pour être dif.q©rentfC&rs;Ãuo;est l’essentiel du message.


  12 juli 2016 om 06:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!