
Recent introduceerde Microsoft haar nieuwe zoekmachine Bing. Zie ook: ‘Bing van Microsoft op 3 juni live’ hier op M!. User Centric, een usability bureau uit Chicago, liet 21 respondenten enkele taken uitvoeren op zowel Bing als op Google en vergeleek dit met elkaar. Het doel van het onderzoek was ten eerste om te kijken naar het verschil in kijkgedrag in dezelfde elementen zoals de organische resultaten. Ten tweede is gekeken naar de attentiewaarde van de elementen die uniek zijn voor Bing.
Resultaten:
- Het kijkgedrag in de organische resultaten blijkt niet te verschillen.
- Aandacht voor gesponsorde links boven de organische resultaten zijn zowel voor Bing en Google even hoog. Meer dan 90% van de respondenten bekeek deze gesponsorde resultaten. Bij zoekacties waarbij een transactie (boek een lastminute vakantie) gedaan moest worden, werd meer kijktijd besteed in de gesponsorde resultaten dan wanneer zij naar informatie op zoek waren.
- De gesponsorde links aan de rechterkant trokken bij meer respondenten de aandacht bij Bing (42%) in vergelijking met Google (25%).
- Een ander belangrijk verschil is dat Bing de gerelateerde resultaten aan de linkerkant laat zien, terwijl Google deze aan de onderkant van de webpage laat zien. De gerelateerde resultaten aan de linkerkant bij Bing werden door bijna eenderde van de respondenten gezien. Bij Google keek maar 5% naar de gerelateerde resultaten.
Het unieke aan Bing is dat er drie features zijn die Google niet heeft: een flyout met informatie verschijnt wanneer je met de muis over een zoekresultaat beweegt, gerelateerde zoekresultaten aan de linkerkant en gesponsorde resultaten aan de onderkant van de webpage.
Het bleek dat tweederde van de respondenten de flyout activeerden zonder dat in de gaten te hebben. De muisaanwijzer activeerde de flyout terwijl men ergens anders keek. Maar een klein deel van de respondenten keek naar de informatie in de flyouts. Het leek erop dat gebruikers de flyouts als het ware negeren. Hier wordt door Usercentric een verband gelegd met banner blindness. De gerelateerde resultaten aan de linkerkant trokken meer de aandacht dan de flyouts. De helft van de respondenten keek daar naar en drie respondenten gebruikten deze feature. De gesponsorde resultaten aan de onderkant trokken geen aandacht. Dit betekent niet dat gebruikers er niet naar kijken. Usercentric geeft hierbij aan de steekproef (n=21) te klein is om hier uitspraken over te doen. Algemeen beschouwd geeft dit onderzoek een aardige indicatie van het kijkgedrag op Bing. In mijn optiek zou er een grotere steekproef gebruikt moeten worden om ‘harde’ resultaten te krijgen over het kijkgedrag. Het gebruik van de flyouts is nieuw. Ik kan mij goed voorstellen dat gebruikers hieraan moeten wennen (bijna iedereen is Google biased). Wanneer men hieraan gewend is en de toegevoegde waarde van de flyouts is bewezen, kan ik mijn indenken dat gebruikers in Bing meer zullen scannen over de resultaten alvorens te gaan klikken.
Als je trouwens zelf wilt kijken naar de extra features van Bing, gebruik dan de Engelse Bing url. De Nederlandse versie lijkt deze features nog niet te laten zien.