Mafia Wars op Facebook, begin er niet aan

13 mei 2009, 05:30

{title}Net afgekickt van mijn verslaving aan Football Manager, is er weer een nieuwe zeer verslavende hitgame… Mafia Wars op Facebook. Waarschuwing: Begin er niet aan! Leer alleen van de social media strategie erachter.

Een korte synopsis. Mafia Wars is een online manager game van Zynga – of mafia game, zo je wilt – waarbij je begint als groentje (Street Thug) en via jobs in levels kunt opklimmen tot Boss, staat op de onofficiele wiki. Met jobs verdien je geld, dan koop je wapens, vastgoed en zo verdien je weer meer geld. Onbekenden kun je bevechten of beroven of op een hit list plaatsen, en als het tegenzit vraag je The Godfather of de uitstekende Games Support Page om hulp. Een simpele maar leuke game, verder niets bijzonders. Zou je denken.

Mafia Wars won niet voor niets vorige week de People’s Voice bij de Webby Awards 2009. En dat is meer dan terecht volgens mij.

De crux bij Mafia Wars (ook op MySpace, MyYahoo en oh nee, de iPhone) is het sociale aspect. Zonder je vrienden – net als bij een echte mafia – sta je alleen. In gevechten heb je minder slagkracht, bepaalde lucratieve objecten (zoals de bar Mafia Mike’s) kun je niet kopen zonder meer maten.

Wel met hulp van diezelfde Godfather zou je 3 extra familieleden kunnen aanschaffen, dat kost je alleen 20 reward points, en die zijn te koop voor 5 US Dollar. De noodzaak om al je vrienden uit te nodigen, is dus groot. Zonder hen ga je genadeloos ten onder, en word je net als ik (Don Rembo) genadeloos beroofd, en dat telkens weer.

Meer reward points zijn te verdienen via deelname of aankopen op allerhande sites, veelal obscure ringtoneboeren, of vage internetonderzoekjes. Daar verdient Zynga weer z’n geld mee, lijkt het. Facebook plaatst (doelgroepgerichte?) advertenties in de right nav bar, een perfecte plek voor wie een herhaaldelijk, hoogwaardig én langdurig bereik wilt.

Doordat het spel elke keer vanzelf vordert terwijl je afwezig bent (nieuwe energy, die weer leidt tot nieuwe jobs, meer experiencepunten, meer geld, en hogere levels, enzovoorts), heeft het zin na een tijdje weer terug te keren en verder te spelen – zo onstaat de verslaving.

Trouwens, ik ben niet de enige verslaafde aan Mafia Wars. Mijn vriendengroep (een PR-adviseur, een marketingmanager, een co-eigenaar van een creatiebureau en adviseur in ruimtelijke ontwikkeling…) is hooked. Een van hen betrapte ik op vrijdagavond om 1 uur ‘s nachts.

Zoals Deirdre Breakenridge blogt: Je wordt pas een PR 2.0-kampioen als je begrijpt hoe social media (games) in elkaar steken. Maar bij Mafia Wars: leer van de social media trucs die ze toepassen. Begin er zelf maar niet aan. Dat is echt beter.

Remco Janssen is de founder van Silicon Canals: een nieuwsplatform voor, door en over startups, scale-ups en technologie in Europa.

Categorie
Tags

23 Reacties

  Jeroen

  Wellicht dat iemand een ‘Witness protection program’ applicatie kan bouwen, zodat ik kan ontsnappen aan deze, inderdaad, zeer verslavende applicatie…


  14 mei 2009 om 07:20
  menura

  helaas ben ik te laat op dit artikel gekomen.. anders was ik er nooit aan begonnen, wellicht dat ik me kan aansluiten bij het WPP van Jeroen…


  29 mei 2009 om 12:24
  ikke

  Hey, weet iemand de game die hier op lijkt, maar in het nederlands? het is een aparte site waarbij je bijna hetzelfde kan doen?


  19 juli 2009 om 07:25
  don addicted

  Of doe zoals ik gebruik een bot en laat je maffia een eigen leven leiden …


  11 september 2009 om 07:03
  early_lindeborg

  weet iemand waarom mijn minuten in de min lopen voor in de plaats vooruit want ik ik krijg geen geld van de hotels die ik heb gekocht om de 1 uur


  19 september 2009 om 07:43
  Tinne

  “”””ikke zondag 19 juli 2009, 11:25

  Hey, weet iemand de game die hier op lijkt, maar in het nederlands? het is een aparte site waarbij je bijna hetzelfde kan doen? “”””

  da spelleke noemt omerta op http://www.barafranca.nl


  20 september 2009 om 15:20
  early_lindeborg

  weet iemand waarom mijn minuten in de min lopen voor in de plaats vooruit want ik ik krijg geen geld van de hotels die ik heb gekocht om de 1 uur

  Properties (Income: $9,264,850, Upkeep: -$1,960,880) What’s this?

  (Go to Cuban Businesses)

  Cash Flow: $7,303,970 every 60 minutes. -46935 minutes and 51 seconds

  weet iemand wat de probleem is ?????


  22 september 2009 om 10:13
  remcojanssencom

  @early_lindeborg dit hier heet een marketingblog voor vakidioten, niet een forum voor verslaafde mafia warriors…. Dus misschien heb je meer succes als je dit soort off topic-vragen elders post?


  22 september 2009 om 10:15
  mirella

  ik speel het ook en het is een vet spel, ik heb dan ook meer dan 800 mafia members, mij vallen ze niet zo snel aan dus, maar verslavend is het wel ja dat klopt, ik was er eerst ook op tegen toen ik het spel nog nioet spelde , maar uit verveling ben ik er aan begonnen en tja verslaaft dus, maar gelukkig ik speel het spel orgineel dus heb ook geen rewardpoints nodig om te kopen.


  25 september 2009 om 11:10
  mirella

  ff reageren op EARLY zn vraag , jij krijget geen geld per uur omdat je teveel wapens heb die jou geld up keep houd, kan je 2 dingen doen , meer properties kopen of je wapens verkopen, ik heb het probleem ook gehad, maar heb het recht getrokken om meer properties te kopen en ik krijg nou, meer dan 6 miljoen per uur


  25 september 2009 om 11:13
  mirella

  weer ff reac op tinne zn vraag dat is mafiabaas.nl


  25 september 2009 om 11:16
  mire

  Logischerwijze dat het verslavend is? elk spel aimt er lichtjes (of grofweg) op anders zouden de mensen het niet spelen en zouden hun games niet verkopen. Of je verslaaft raakt of niet hangt van persoon tot persoon af. En wrsch zal iemand hierop zeggen maar als het verslavend is, is het slecht.. Neen want daar richt net een groot deel van de bedrijven die goederen maken op; gsm nu niet weg te denken terwijl in 90 enkel zakenlui er een hadden maar nu heeft iedereen het nodig. Met eten net het zelfde, waarom zouden ze er anders zoveel moeite voor doen om het zo te maken (met allerlei smaken) dat je niet kunt stopen na gewoon 1 koekje,…. Get to know the world and stop complaining about it


  29 oktober 2009 om 14:03
  patton

  ik heb dit speeletje leren kennen door mijn broer , hij heeft dit spel toevallig ontdekt op internet . ik speel soms met mafia wars . ik vraag mij af wat daar zo verslavend aan is aan dit spel ? je ziet niet bewegen , je hoord geen geleuiden , het enig wat je kan zien zijn items en meer niet . ik heb nog nooit in mijn heel leven zo een dom spel gezien , als je dit een spel kan noemen lol . het einge waar ik mij speel is sh-3 . dat is een duikboot in de wereld oorlog . je kan jou eigen oorlog maken en alles is gratis . sh-3 dvd game kost amper 8 euro je vind die in elke groot warenhuis . het spel zelf is in 3D alles echt . daar zijn veel online spelers op . maar mafia wars , , dit spel is de naam mafia wars niet eens waard . ik vraag mij eigenlijk a of je daar mee wel echt kan spelen ? noob


  4 november 2009 om 07:26
  doncornelius

  bestaat er een mogelijkheid om mafia wars te spelen zonder tagged of face book?

  op tagged wordt je zonder reden gedelete


  7 november 2009 om 00:59
  Geertje

  Je hoeft natuurlijk geen leden te kopen. Je kunt ook “vrienden” worden met andere Maffia Wars spelers via diverse groepen die ook op Facebook te vinden zijn. Hoe verslavend het dan ook moge zijn: je kunt sowieso niet eindeloos doorspelen, omdat op een gegeven moment je “energypoints” opgebruikt zijn, en als je hebt zeker geen cash nodig! Ik weet niet of er veel mensen zijn (misschien in Amerika wel, maar kan me niet voorstellen dat ook in Nederland mensen gaan betalen voor extra online gadgets).

  Wel een aanrader voordat je ermee begint: maak een aparte facebookpagina aan en installeer de applicatie daarop. Dan kun je er op los “frienden”, en ook eindeloos berichten plaatsen in je statusupdates (bv. dat je een “war” bent gestart met iemand, of dat je hulp kunt gebruiken “on some job”, zonder dat je er je eigen vriendenkring mee lastig valt. Voordeel ook nog: je kunt jezelf extra gadgets toesturen vanuit je andere account. 🙂 Doe ik zelf niet, maar zou ik nu pas beginnen aan het spel, dan zou ik dat wel doen denk ik!!


  12 november 2009 om 22:09
  Jochem

  Verslavend, enorm goed bedacht.. Maar hun waren ook de eerste die flink beboet zijn omdat ze enorm veel hebben lopen spammen op hyves…


  5 januari 2010 om 08:36
  Don Laguna

  Tsja, leuk spel of niet , ik vind het een leuk spel, mn zusje speelt het all een hele poos, en ik nu sinds 2 weken, ik erger me niet aan de advertenties. Verslavend? ieder zo zijn/haar mening , maar als je het mij zou vragen: JA. ik speel elke ochtend voor ik naar mn werk ga en als ik terug ben, maar voor mij blijft het een leuke bezigheid :o)


  11 maart 2010 om 20:05
  Peter M

  Aan de dommeriken hier: “verslaafd” –> je hoort een “t”, maar je schrijft een “d”


  14 september 2011 om 11:27
  Jayde

  Sounds like a dream come true (Guys would love this island too !). Did I mention that I love your articles ! Good luck on relaizing your dream !


  12 juli 2016 om 01:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!