Facebook start met ondersteunen Open Standaarden

Facebook start met ondersteunen Open Standaarden

{title}Op de Facebook Technology Tasting kondigde Facebook gisteren twee grote ontwikkelingen aan. Facebook opent zijn Activity Stream door middel van de Open Stream API en intensiveert hiermee de strijd met Twitter. Drie maanden nadat Facebook zich bij de OpenID Foundation aansloot, heeft Facebook gisteren tevens aangekondigd dat het binnenkort mogelijk gaat worden om op Facebook in te loggen met een OpenID account.

Open Stream API

De Activity Stream is de lijst met status updates en acties op de voorpagina van Facebook. Het vertelt je wat er in je sociale leven gebeurt. Je krijgt er te zien wat je vrienden op Twitter zeggen, welke updates ze doen op Facebook, welke foto’s ze nemen en delen via Mobypicture en de videos die ze plaatsen op Youtube. Ook Applicaties op Facebook hebben de mogelijkheid om naar de Stream te posten. Deze Facebook-applicaties maakten al gebruik van een interne API op het Facebook Platform. Daar is nu deze externe API bijgekomen.

Dit is groot nieuws. Met het openen van de Open Stream API versterkt Facebook de positie tegenover Twitter. Op Twitter wordt al 85% van het verkeer afgehandeld door middel van de API. Slecht 15% wordt dus via de site gegenereerd. De Open Stream API maakt het nu mogelijk voor externe applicaties om direct te lezen uit of te posten naar de Stream. Veel Twitter applicaties zullen nu dan ook Facebook integratie gaan toevoegen. Seesmic Desktop en Tweetdeck zijn twee applicaties die deze ondersteuning al enkele weken testen. Het grootste gevaar voor Twitter is dan momenteelook vooral het feit dat gebruikers straks niet eens meer van applicatie hoeven te wisselen.

Een opvallende verandering in de ontwikkeling van de Open Stream API is dat Facebook voor het eerst gebruik maakt van een Open Source protocol. Zowel Facebook Platform als Facebook Connect zijn gebouwd op proprietary software. Het gebruik van het nieuw ontwikkelde ‘Activity Stream Protocol’ maakt het voor partijen gemakkelijk om met dezelfde handelingen zowel Facebook als straks bijvoorbeeld MySpace te ondersteunen. Het zal niet langer meer nodig zijn de Activity Stream van verschillende website los te geimplementeren. Het is goed te vergelijken met een soort RSS voor status updates.

OpenID ondersteuning

{title}Het werd niet groot aangekondigd, maar de OpenID ondersteuning van Facebook is het belangrijkste nieuws van gisteren. Facebook zal namelijk geen OpenID provider worden -zoals Hyves- en OpenID’s gaan uitgeven -hiervoor hebben ze namelijk al het veel gebruiksvriendelijkere Facebook Connect- maar zullen OpenID gaan accepteren als registratie- en inlogmethode! Het wordt dus mogelijk om met je Hyves, Myspace, Google, Yahoo, Microsoft of ander OpenID account in te loggen op Facebook. Eindelijk heb je dus wat aan je OpenID account. Elke grote partij gaf namelijk wel OpenID’s uit, maar vrijwel niemand accepteerde ze, op een paar partijen zoals Plaxo na.

Waarom doet Facebook dit? De belangrijkste reden is dat het Facebook niets uitmaakt. Facebook kent namelijk geen gebruikersnamen. Men logde altijd al in met emailadressen van derde partijen, zoals Gmail, MS Live of het werk.  Het enige verschil is straks dat dit geen emailadressen, maar OpenID accounts zijn.

Dit creëert een opvallende situatie. Facebook beconcurreert OpenID namelijk direct met Facebook Connect en ook al hadden ze al eerder aangegeven ooit OpenID te zullen gaan ondersteunen, is dit voor velen een verrassende move. Is dit de geboorte van het sociale web?


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.