500.000 Unieke bezoekers op Beleefdelente.nl

27 april 2009, 10:24

{title}We hebben al vaker over Beleefdelente.nl geschreven (zie ook: ‘Beleef de Lente’ nu ook op Hyves) maar het leek me leuk om even een statistieken update te geven. Beleefdelente.nl is op 1 maart 2009 live gegaan. Bezoekers kunnen op de site 24 uur per dag naar de live webcam beelden van 8 vogelfamilies kijken.

De site is nu bijna twee maanden in de lucht en dat levert de volgende statistieken op. Dit zijn voor ons als bouwer en vooral voor de vogelbescherming natuurlijk fantastische getallen:

 • 523.767 Unieke bezoekers
 • 2.955.030 Totale bezoeken
 • 39.176.390 Paginaweergaves
 • 8:59 minuten tijd op de site
 • 7,88% Weigeringspercentage

Het hoge aantal nieuwe bezoekers maar ook de lange tijd die bezoekers op de site doorbrengen stemmen mij heel erg tevreden. Als we kijken naar de gegevens van de live streams dan zien we daar ten opzichte van voorgaande jaren ook een enorme sprong in het verkeer. Gemiddeld kijken er continu zo’n 1500 bezoekers gelijktijdig naar de beelden. Er wordt dagelijks ongeveer 3 TB aan streaming data verstookt. De bezoekers zijn afkomstig uit 101 landen en hebben samen inmiddels 175 duizend berichten op de fora gepost.

Je kunt zeggen wat je wil over onze gevleugelde vrienden, maar de getoonde aantallen laten zien dat Beleefdelente.nl er niet alleen is voor de hardcore vogelaar. Natuurbeleving in het algemeen zit in de lift en Vogelbescherming Nederland levert daar een waardevolle bijdrage aan. Natuurbeleving vanuit de luie stoel, toegankelijk voor iedereen op elk moment.

Categorie
Tags

15 Reacties

  Pierre

  Op de basisschool van mijn kinderen hebben ze sinds dit jaar in een groot aantal klassen een digitaal schoolbord hangen. Thema in de les op het moment is (hoe kan het ook anders) “de lente”.

  Bij binnenkomst ’s ochtends en zo ongeveer elk vrij moment staat het webcambeeld van een van de nesten schermvullend op het bord.

  Hoewel dat in jullie statistieken slechts als een paar bezoekers zichtbaar is, kun je er op rekenen dat de bekendheid van de site daar op school heel hoog is.

  Wij als ouders kregen dan ook mee dat tijdens de komende twee weken vakantie er vast veel eitjes uit zouden komen, dus of we de kinderen ook in de vakantie af en toe konden laten kijken. 🙂


  27 april 2009 om 10:57
  Boudewijn

  Ik vond en vind het een briljant initiatief en het sluit zo mooi onschuldig aan bij de waarden die we soms dreigen te verliezen. Geniet van het ontstaan van leven, de veiligheid van het nest en de ongekende mogelijkheden van nieuwe media die dit soort zaken mogelijk maakt.

  Ik zou willen opteren voor het toevoegen van de livestreams aan zakelijke narrowcastingsystemen en ik zou er een nachtprogramma van maken op een der commerciele zenders ipv de huidge ranzigheid.


  27 april 2009 om 11:29
  media

  Dank voor het delen van de cijfers Carlo; prachtig initiatief dat ook hier thuis veel waardering krijgt! Zijn er al plannen voor vervolg? Neem tenminste aan dat het ook komend jaar op programma staat?


  27 april 2009 om 12:47
  Carlo

  @Marco dit is het derde jaar dat Beleefdelente.nl live staat. Elk jaar heeft tot nu het vorige jaar overtroffen. De piek in het aantal gelijktijdige kijkers van vorig jaar werd dit jaar al in de eerste week verdubbeld.

  Beleefdelente.nl zou aan zijn eigen succes ten onder kunnen gaan in de toekomst. Uiteindelijk betaald de Vogelbescherming natuurlijk wel voor de grote hoeveelheden bandbreedte die er door alle kijkers verstookt worden.


  27 april 2009 om 13:02
  mgvandenbroek

  @Carlo: Misschien een sponsor zoeken? WNF ofzo?


  27 april 2009 om 13:06
  media

  @Carlo: over hoeveel dataverkeer hebben we het? Daar moet zoals Matthijs ook al aangeeft zeker een sponsor voor te vinden zijn!


  27 april 2009 om 13:31
  Dirk

  Net als alle andere positieve reacties, vind ik de dierenversie van Big Brother ook echt een ontzettend leuk project. Mensen staan tegenwoordig te weinig stil bij de natuur. Wat Carlo zegt over ten onder gaan aan zijn eigen succes, kan ik me voorstellen, maar dat mag niet gebeuren.

  Paar mogelijkheden:

  – Er wordt aan zoveel onzin projecten subsidie gegeven en één telefoontje aan meneer Plasterk moet voldoende zijn om dit (educatieve) project een levenslang bestaansrecht te geven. (Al neem ik aan dat de Vogelbescherming zelf al subsidie ontvangt)

  – Ondanks dat reclame op de site niet echt zal staan, kan dit voor een aanbieder van Groene Stroom een perfecte locatie zijn om de consument te bereiken.

  – Abonnementsvorm. Iedereen kan één minuut per week gratis kijken, maar wil je langer kijken, wordt dan tegen een kleine vergoeding lid van de Vogelbescherming. Zo sla je twee vliegen in één klap. Leden en het project in leven houden.


  27 april 2009 om 16:48
  Ernst

  @ Dirk: nog een optie, wordt donateur van de Vogelbescherming!


  27 april 2009 om 17:46
  Ernst

  @ Dirk, sorry, lezen is ook een kunst. Je had het zelf al als optie gegeven…


  27 april 2009 om 17:48
  rickert van der vlies

  Ben erg benieuwd hoeveel % van de 523.767 Unieke bezoekers uiteindelijk lid zijn geworden van de Vogelbescherming?


  28 april 2009 om 08:29
  Carlo

  @Rickert de gegevens over nieuwe leden heb ik (nog) niet. Ik weet wel dat het niet alleen om het werven van nieuwe leden gaat. De vogelbescherming heeft ook een belangrijke taak in het verhogen van bewustwording rondom natuurbehoud.

  Beleef de lente opent een wereld voor velen, die normaal gesproken alleen voor enkelen toegankelijk is met verrekijkers. Mensen uit alle leeftijdscategorieën en uit alle lagen van de bevolking nemen deel, waardoor Beleef de Lente een uniek project geworden is.

  Vogelbescherming Nederland stelde zich in het afgelopen jaar ten doel de beleving en het plezier van het kijken naar vogels meer onder de aandacht te brengen. Hoe konden mensen dichterbij de natuur komen, was de vraag. Beleefdelente.nl is één van de antwoorden en heeft ervoor gezorgd dat de doelstelling ruimschoots is gehaald.


  28 april 2009 om 09:05
  Michel Hendriks

  Gefeliciteerd Carlo (en de andere Mobillionairs natuurlijk)!Onwijs leuk om te lezen dat een site als Beleefdelente zoveel bezoekers trekt. Nu een tandje erbij, en met subsidie of andere vorm van inkomsten volgend jaar in Full HD kijken?


  28 april 2009 om 14:07
  hans busio

  Nikon of Canon willen zo’n vast sponsoren. Appeltje!


  6 mei 2009 om 12:33
  Bart Maas

  Geweldige site – ik kende hem nog niet. Sinds deze post ben ik ‘m dagelijks gaan volgen. Mooi om te zien hoe de verschillende vogels groeien (of al uitvliegen).

  En ik zag ook al verschillende sponsoren op de site.


  25 mei 2009 om 05:50
  deboekjesman

  Super website, prachtig initiatief en complimenten over de uitvoering!

  Heb zelf ook veel gekeken en zelf onderzocht of we er een leuk boekje van zouden kunnen maken. De cijfers van berichten op de forums geven wel een vertekend beeld want bij de meeste vogels was/is sprake van een harde kern van bezoekers die de hele dag door zitten te kletsen, over vogels maar ook over stofzuigen/koken/vakanties/etc ik begreep rechtstreeks van VBN zelf dat slechts een heel gering percentage gebruik maakt van de forums… wel een leuke toegevoegde waarde dus zeker erin houden hoor!


  20 juni 2009 om 12:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!