Doe mee met de “eerste Nederlandse tweetroman” via Twitter

Doe mee met de “eerste Nederlandse tweetroman” via Twitter
, ANWB
@mdebruin

{title}Het kon niet uitblijven. De hele wereld denkt na over hoe twitter in zijn/haar bedrijfstak is toe te passen. Wat begon op 11 maart 2009 als een grap van schrijver Ronald Giphart en NOS adjunct-redacteur NOS Journaal Tim Overdiek lijkt nu uit te groeien tot een serieus project en website: tweetroman.nl.

De eerste drie zinnen van de roman luiden:

De theedoek werkte goed als isolatie. Toch sijpelde af en toe de regen door. Als moeder dat eens wist (11 Mar 2009 22:12 door overdiek). Moeder was namelijk nogal zuinig op haar theedoeken. Eigenlijk was haar theedoekencollectie het enige dat ze echt bezat (11 Mar 2009 21:49 door ronaldgiphart). Het was dus zaak om voorzichtig met ‘r spullen om te gaan, te zoeken naar een andere manier om de regen tegen te houden (11 Mar 2009 22:17 door brouwertje)

Eerder soortgelijk initiatief: Ouders schrijven
Natuurlijk is het idee om samen te schrijven niet nieuw, de inzet van het medium Twitter wellicht wel. Vorig jaar werd er een initiatief Ouders Schrijven gestart. Initiatiefnemer Raymond vertelt: ‘OudersSchrijven.nl is het eerste boek ter wereld dat door ouders samen geschreven wordt. Op de website OudersSchrijven.nl mag iedereen stukken toevoegen, die vervolgens weer door iedereen aangepast mogen worden. En het boek dat zo door de ouders op internet geschreven is, zal na een jaar uitgegeven worden. De teksten van de verschillende schrijvers, kort en lang, vormen het boek.’ Meer informatie over dit project staat op Oudersschrijven.nl.

Achtergrond Tweetroman
Op tweetroman.nl staat te lezen: “Op twitter.com kunnen mensen korte berichten plaatsen, die verspreid worden naar hun followers. Daarnaast kun je zelf weer andere mensen volgen. De website wordt veelal gebruikt voor het uitwisselen van wie-wat-waar informatie en nieuwtjes; de berichten bevatten maximaal 140 karakters, net zoveel als er in een sms-bericht passen. En van al die korte zinnetjes kun je natuurlijk ook een roman maken. Door @overdiek en @ronaldgiphart werd bedacht dat het misschien leuk zou zijn een heuse Twitterroman te starten. Je bent schrijver of je bent het niet! ;) Zo gezegd, zo gedaan en ‘tweetroman’ was geboren. @overdiek startte met de eerste zin, @ronaldgiphart ging ermee verder… Inmiddels wordt de roman automatisch gemaakt doordat diegene die aan beurt is om een regel te schrijven ook de enige is die het stokje weer door mag geven (zie ook de spelregels). Op deze site, TweetRoman.nl worden vervolgens alle tweets voor het verhaal automatisch binnengehaald en onder elkaar gezet”.

Spelregels:
Je mag alleen meedoen (een zin bedenken) als de tweetroman officieel door iemand aan je doorgegeven wordt.
De zin die je dan bedenkt moet de tags #regel en #tweetroman bevatten (dan issie goed terug te vinden).
Hij mag niet doorgegeven worden aan mensen met slotjes, want dan zijn de tweets niet zichtbaar en dus niet meer terug te vinden voor niet-followers.

Ronald Giphart
Dat twitter een van de snelste media van dit moment is, blijkt wel uit het feit dat er op de website van Ronald Giphart niets te vinden is van dit project.

Naschrift
Uit de onderstaande reacties komt naar voren dat dit zeker niet de eerste tweetroman is.


Geplaatst in

DelenEr zijn 26 reacties op dit artikel

 • "Doe mee met de eerste tweetroman via Twitter"

  Er valt niets mee te doen. De kans dat het schrijverschap aan mij wordt overgedragen is nihil.

  geplaatst op
 • Leuk initiatief, ben erg benieuwd wat de kwaliteit wordt van het eindproduct!

  Zou graag willen meedoen, mijn account= @KasperDeWijs :)

  geplaatst op
 • een simpele google search kan achterhalen dat dit niet de "eerste tweetroman" is, jammer dat zelfs dat te veel moeite is voor de schrijver van dit artikel

  geplaatst op
 • @hoberion: welke zijn er nog meer geweest dan? kun je een link geven?

  geplaatst op
 • @boekenman ( op twitter) heeft afgelopen vrijdag een andere variant gestart voor Radio 1 kunstof. Proza in 130 karakters. Voor iedereen toegankelijk en volgende week vrijdag weer op R1 (19:30)

  geplaatst op
 • En we hypen vrolijk verder... Dit gebeurt op fora al decennia (bij wijze van spreken), maar op Twitter is het opeens nieuws?

  geplaatst op
 • @Peter: we hebben het inmiddels voorbij zien komen op geocities (ken je het nog?), blogs en nu twitter. Niets nieuws dus, wel leuk om te zien dat het steeds weer terugkomt.

  geplaatst op
 • Mij allemaal een beetje te populair hoor, sluit me aan bij Peter. Zowel op NU.nl als MF is het eigenlijk geen post waard.

  geplaatst op
 • @hoberion: mijn zoekopdracht levert mijn eigen artikel op plus tientallen sites die hier ook over schrijven als of het de eerste tweetroman is. Ik ben benieuwd welke initiatief jij bedoelt. Mocht je gelijk hebben, dan zal ik het aanpassen. Laat even wat van je horen.

  @Peter, Marco: ik schreef ook "Natuurlijk is het idee om samen te schrijven niet nieuw, de inzet van het medium Twitter wellicht wel.". Ik hield alle opties open ;-) Er zijn zoveel partijen die tegenwoordig in iets de eerste te zijn....

  geplaatst op
 • @Mark - dat had ik inderdaad gezien, maar daardoor wordt het een dusdanig non-nieuwsitem dat ik niet echt snap waarom het hier staat... ;-)

  geplaatst op
 • Giphart trapt meteen in zijn eigen val: het verlangen om de bijdrage van de vorige deelnemer te willen duiden.

  geplaatst op
 • Zag deze link gisteren voorbij komen via @ronaldgiphart http://tweetbook.com/

  geplaatst op
 • Als je in het Engels (!) zoekt, stuit je wel op een paar initiatieven, eentje zelfs van oktober 2007. Maar om nou te zeggen dat men echt ver is gekomen. Nee, 16 tweets. Maar misschien heeft Hoberion nog meer links gevonden.

  http://hashtags.org/tag/tweetbook

  http://tweetbook.com/

  http://twitter.com/tbook

  geplaatst op
 • Heeft iemand overigens al eens geverifieerd of het echt wel Ronald Giphart is die achter dit initiatief zit? Ruikt steeds meer naar een hoax! ;-)

  geplaatst op
 • slechts 33 miljoen mensen gingen u voor:http://www.google.nl/search?hl=nl&q=tweetbook&meta;=

  geplaatst op
 • http://lmgtfy.com/?q=twitter+novel

  geplaatst op
 • Blijkbaar hebben al meer mensen vraagtekens geplaatst bij de echtheid van dit verhaal, daarop kwam deze foto voorbij:
  http://twitpic.com/20482

  geplaatst op
 • @hoberion: thanx! Ik heb even doorgeklikt, en je hebt gelijk. Ik kom veel initiatieven tegen waarbij 1 auteur een boek schreef met 1 twitter account, maar vond nu ook Made by Many initiatief #140novel.

  geplaatst op
 • Eerder was @Kluun op Twitter ook al een hoax (van de jongens van Purple Pants, die wel vaker fake accounts opstarten), dus waarom nu ook niet? (Kluuns tweets zijn ineens allemaal weg, ook alweer zo'n veeg teken.) Ik kan de afgesloten tweets van @RonaldGiphart niet lezen, dus kan ik daar niet op afgaan, maar zijn vorige avatarfoto was volgens mij gejat van die van @mhoove. Dat riekt dus wel heel erg naar nep.

  geplaatst op
 • Op 11 maart voerde Francisco een discussie over de aanwezigheid van (nep)beroemdheden op Twitter. Bijgaand een viertal tweets uit deze discussie, met als derde een twitpic van Ronald Giphart. Op basis hiervan zou ik het bijna geloven dat hij het ook echt is. Of het is Francisco van Jole zelf na een week niet scheren, dat kan natuurlijk ook ;-)

  - @Vincentariens bij bekende mensen is het eenvoudig te achterhalen of de accounts nep zijn
  4:35 PM Mar 11th from twitterrific in reply to Vincentariens

  - @ronaldgiphart er zijn 2 eenvoudige methodes: je vraagt het gewoon aan de echte, of het wordt bewezen met twitpics
  4:48 PM Mar 11th from twitterrific in reply to ronaldgiphart

  -------- http://twitpic.com/20482 - @2525 Alleen staat de boodschap in spiegelschrift...
  5:06 PM Mar 11th from TwitPic

  - @ronaldgiphart zeker de instellingen van Photobooth in je mac nog niet aangepast? ;-) Maar wat een fijn idee!
  5:08 PM Mar 11th from twitterrific in reply to ronaldgiphart

  geplaatst op
 • Voor mensen die nog aan de echtheid van RG twijfelen... Ik geloofde het eerst ook niet, na o.a. de faky @kluun. Maar Ronald Giphart heeft vanaf zijn eigen e-mailadres, waarmee hij mij al eerder had gemaild, een mailtje gestuurd met bewijs.

  geplaatst op
 • @Heleen: Ik wil het wel geloven hoor. Maar waarom toch dat slotje?

  geplaatst op
 • @jeroen de eerste paar dagen had hij geen slotje, maar misschien omdat er bepaalde mensen op Twitter zitten die meteen flauw beginnen te doen, heeft hij besloten een slotje te plaatsen. Ik kan wel begrijpen dat mensen die bekendheid genieten hiervoor kiezen...

  geplaatst op
 • @Heleen: Ik vind een oproep tot co-creatie niet echt samengaan met een slotje.

  geplaatst op
 • @jeroen hij riep dan ook niet echt op tot co-creatie, het was als grap bedoeld, overdiek pikte het op...

  geplaatst op
 • @Heleen: Klopt, in NRC.next zegt uitgeverij Podium vandaag namens Giphart dat het een grap was.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.