Campaignspotting met ICBlog (3): Hyundai in-video ad op YouTube

2 maart 2009, 12:24

{title}

Op ICBlog houden we je dagelijks op de hoogte van de meest opvallende interactieve campagnes van Nederlandse bodem. Zo helpen we je om op eenvoudige wijze bij te blijven, inspiratie op te doen en kennis te maken met interactieve bureaus en hun werk. Vandaag in deze derde editie de leukste campagne van afgelopen week. Mét een toelichting van Kasimir Landheer van verantwoordelijk bureau Fitzroy.

Deze campagne voor de ‘Dutch Deal’ (koop nu en betaal in 2010) weet zich wat ons betreft van de vele autocampagnes te onderscheiden. Hyundai is naar eigen zeggen de eerste adverteerder uit Nederland die gebruik maakt van een in-video ad op YouTube (zie: Adformatie, hier een voorbeeld). De campagne is getarget op YouTube-gebruikers geïnteresseerd in auto- en sportcontent en werkt deels via run of site, zodat er direct gezien kan worden in hoeverre specifieke targeting werkt voor Hyundai.

Hyundai heeft online uitsluitend display advertising ingezet. Behalve op YouTube wordt de actie ook onder de aandacht gebracht op de printpagina’s van routeplanner Routenet, omdat gratis navigatie onderdeel is van het Hyundai aanbod van deze campagne. Ook op verschillende autolease sites is de campagne terug te vinden, om de zakelijke doelgroep optimaal te bereiken. “Hyundai richt zich deels op de zakelijke doelgroep van leaserijders en deels iets breder op consumenten,” aldus Kasimir Landheer van verantwoordelijk bureau Fitzroy, verantwoordelijk voor de strategie. De campagne is verder ook geplaatst op websites van enkele regionale en landelijke dagbladen en op bereikstitels uit het WebAds portfolio.

Hyundai is dan wel de eerste adverteerder in Nederland die deze functie op YouTube gebruikt, maar heeft dit ook een positief effect op de resultaten? “Doelstellingen worden behaald, dat wil zeggen het ingekochte bereik wordt gerealiseerd en dit gebeurt met de juiste, vooraf bepaald contactfrequentie. De in-video ad op YouTube genereert bovendien een doorklikratio dat veel hoger ligt dan het benchmark voor bannering,” zegt Landheer.

Het inzetten van de nieuwe techniek van YouTube ging volgens Landheer niet geheel probleemloos. “Inzet van nieuwe formaten betekent ook werken met nog niet eerder gebruikte materiaal specificaties en soms techniek. Dit betekent concreet dat de implementatie wat meer tijd heeft gekost.”

De campagne, gerealiseerd met een budget (inclusief media) van 30.000 euro, is tot eind maart te zien. Hoewel de campagne zelf niet heel spannend is, weet Hyundai toch op te vallen met deze nieuwe techniek.

Tot volgende week!

CampaignCredits:

Bureau: Fitzroy

Client: Jelle Holdinga, Sander Hendriks – Hyundai

Strategie: Kasimir Landheer

Concept: Jur Baart

Account en project: Dirk Jan van Groeningen

Realisatie: Dave Timmerman

Robert Doggers is oprichter van Next Episode, een podcastproductiebedrijf dat zich onder andere toelegt op podcasts voor interne communicatie en educatie. Hiervoor was hij 14 jaar lang als mede-oprichter verantwoordelijk voor social content bureau Yune.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!