SlideshareReview: Innovatie in boekenland

19 februari 2009, 11:23

Wat doe je als je uitgever bent van mooie, tastbare boeken en het internet staat vol met gratis content? Wat doe je als jouw lezer een content-snack prefereert boven een volledige informatie-maaltijd? Dan moet je innoveren. Deze slideshow vertelt het verhaal van innovatie in de uitgeverswereld als reactie op veranderd consumentengedrag en de e-challenge. De belangrijkste doorbraak in het uitgevers verdienmodel was het aanbieden van gratis content op het web.

Uitgevers hebben een enorme hoeveelheid content waarmee ze op het web de aandacht kunnen trekken. Daarna is het experimenteren geblazen om te ontdekken hoe je de bezoeker kunt verleiden tot aankoop. Waarbij aankoop niet alleen gaat over het bestellen van een geprint boek, maar ook over het kopen een 1 enkel hoofdstuk in de vorm van een download, of het nemen van een abonnement op een oneindige hoeveelheid downloads.

De slideshow laat enkele concrete innovaties zien. Wat dacht u van de World Bank e-library waar de online resultaten in 2007 de off-line verkoop van boeken en cd’s overtrof. Of de try-before-you-buy boekenwinkel die sommige boeken geheel gratis laat downloaden en toch een verkoopstijging van print rapporteert van 30% tot 250%. Of Safari books online, een gespecialiseerde content-handel in technische informatie, waar de abonnee documenten en video’s kan downloaden in naar de iPhone of de Kindle maar ook met korting gewoon print kan bestellen.

Het mooist vind ik de voorbeelden van slide 30. Hier staan 4 boek innovaties beschreven die verder bouwen op het principe van het e-boek:

  1. Het gepersonaliseerde boek
  2. Het brokstukken boek (2,99 per hoofdstuk)
  3. Het stel-je-eigen-boek-samen boek (content selectie)
  4. Het boek-met-advertenties

Deze innovaties voorzien in de behoefte van de consument aan hapklare en goedkope informatie in verschillende verschijningsvormen. Want zeg nou zelf, hoe lang is het geleden dat u een echt boek helemaal uitlas?

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

8 Reacties

    Liset

    Carole, leuk te lezen dat ook in boekenland geinnoveerd wordt! Om antwoord te geven op je vraag hoe lang het geleden is dat ik een boek uitlas: 1 week geleden en het volgende boek is alweer voor de helft uit. Jawel, ik lees nog boeken! En ik geloof niet dat ik de enige ben. Denk aan de Harry Potter hype, de dag dat het laatste deel uitkwam, was ik erbij in London en ik heb nog nooit zoveel mensen uren in de rij zien staan voor een gewoon papieren boek.

    Heb de presentatie nog niet bekeken, maar er wordt denk ik ook wel gesproken over luisterboeken als innovatie? Ideaal voor autorijders of mensen die eens wat anders op hun i-pod willen in de sportschool.


    19 februari 2009 om 12:57
    Remco de Vries

    Misschien ook een leuke link:

    http://www.webook.com

    Co-creatie van boeken en verhalen.


    19 februari 2009 om 12:57
    Michel

    Goed verhaal. Door al het Twitter-, iTunes-, kranten-geweld wordt de boekenbranche wellicht weleens vergeten. Ik denk dat er echt grote ontwrichtende kansen zijn voor deze branche. Persoonlijk hecht ik steeds minder waarde aan de aanschaf van boeken. De laatste boeken die ik heb gekocht waren nl. enigszins teleurstellend. De kern van de boeken had ik allang gelezen op blogs, in whitepapers, Google booksearch etc. Maar ik zie het wel weer zitten om b.v. een goede samenvatting door middel van een micropayment aan te schaffen.


    19 februari 2009 om 12:57
    Liset

    Misschien moet er een splitsing gemaakt worden in zakelijke/management boeken en boeken die je leest ter ontspanning. Voor de eerste categorie kan ik me namelijk inderdaad levendig voorstellen dat tegen de tijd dat een boek verschijnt, je de hoofdmoot allang op blogs e.d. hebt gelezen.

    Boeken die je ter ontspanning leest, hebben hier echter geen last van. Hier zit ‘m volgens mij ook de groei. Weet iemand of deze aanname klopt?


    19 februari 2009 om 13:24
    Mark

    @Liset, ik denk dat als je dit doortrekt de gevolgen (en dus kansen!) inderdaad groter zullen zijn voor non-fictie in verhouding tot fictie. Daar staat tegenover dat de genoemde ontwikkelingen nog in de incubatie-fase zitten en een relatief conservatieve markt als die van de boeken misschien niet snel (en/of in grote getale) zal overstappen. Opgedeelde content i.c.m. micropayment zijn voor non-fictie denk ik een must om mee te experimenteren. Ik heb ondertussen i.p.v. een kookboek een TFT-scherm staan waarop ik mijn recepten lees!


    19 februari 2009 om 15:54
    Michel

    @Mark, ik gebruik zelf ook vaker een TFT scherm ipv een kookboek voor recepten. Maar dan wel recepten van het gratis smulweb.nl of andere sites. Heb jij een bepaalde dienst gevonden voor betaalde recepten? Die natuurlijk veel lekkerder zijn 😉

    Voor boeken ter ontspanning lijkt me het niks om vanaf een scherm te lezen, of alleen H1 te ontvangen met een micropayment. Persoonlijk vind ik het prettiger om met een pocket op het strand te liggen dan met een of ander apparaat.


    19 februari 2009 om 16:41
    Mark

    @Michel, het ligt voor de hand dat fictie niet en-masse d.m.v. ebookreaders op het strand gelezen gaat worden, maar ik denk dat hier nog wel wat voor de heavy user (zakenreizigers, e.d.) te beginnen valt. Kijk anders eens op http://www.ebook.nl voor het aanbod in NL.

    Persoonlijk ben ik ook voor gratis recepten, samples e.d. om verkoop te stimuleren en vind ik enigerlei opmerkingen over kannibalisme vrij snel onzin, maar probeer gratis beschikbare content (vloeken) maar eens als verkoopaanjager binnen uitgeverijen (kerk) aan de man te brengen… Wellicht dat deze urgentie in de toekomst steeds groter wordt.. wat wel in de lijn der verwachtingen ligt.


    23 februari 2009 om 10:56
    Emily

    Wat fijn dat gepersonaliseerde boeken genoemd worden. Vooral als het om een cadeau gaat bij een verjaardag of een life-event is een tastbaar boek wel zo charmant. En er zijn natuurlijk enorm veel cadeaumomenten, waarbij je gewoon iets echts wilt geven.

    Bijvoorbeeld dat persoonlijke boek dat volledig gepersonaliseerd is met de voor- en achternaam van de ontvanger op en in het boek en een persoonlijke boodschap in het voorwoord. Een boek dat pas gedrukt wordt als er een exemplaar van wordt besteld. Dus: gewoon via internet uitzoeken welk themaboek met oneliners bij die verjaardag past en binnen 3-5 werkdagen ligt het echte boek gewoon in de bus.

    http://www.onelinerbooks.nl en http://www.boekalscadeau.nl laten zien dat dit nog maar het begin is en er nog veel innovatie op boekengebied mogelijk is.


    7 mei 2009 om 19:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!