Verliest de Kerstkaart het van de e-card?

Verliest de Kerstkaart het van de e-card?

{title}TNT Post verwerkt in deze donkere dagen voor kerst terwijl we wachten op het einde van 2008 nog ‘maar’ 180 miljoen kerstkaarten. Twee jaar geleden waren dat er nog 200 miljoen en over een periode van 15 jaar is het aantal verstuurde decemberkaarten met tien miljoen gedaald, zo schrijft Reclameweek. Elektronische kaarten worden populairder, maar er bestaat natuurlijk ook een toenemende concurrentie onder de postbedrijven in Nederland. Zie in deze context ook: ‘Unieke kerstcampagnes 2007’ en ‘Originele kerstcampagnes 2008’.

Een woordvoerster van TNT zegt tegen het ANP (bron van Reclameweek): ‘We zien bij de zakelijke markt een duidelijke digitalisering van de wenskaarten, die langzaam is doorgesijpeld naar de consumentenpost.’ Ben ook benieuwd of de kredietcrisis hier nog een rol speelt: een e-card is vast goedkoper dan hardcopy-kerstkaart. Zelf doe ik er niet aan. (Plaatje is van FokSuk).

Enorm hoog, natuurlijk, dat aantal van 180 miljoen. Dat is ongeveer 10 kerstkaarten per Nederlander. Natuurlijk, alles wat zich bedrijf noemt verstuurt driftig zijn kertgroet. Maar toch. Het duurt nog wel even voordat die papieren kerstkaart het museum in kan. En dat zinnetje over toegenomen concurrentie in de postsector van hierboven, kan je ook aan het denken zetten. Misschien is het totale aantal hardcopy-kerstkaarten niet eens gedaald. Maar gegroeid…


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Over een periode van 15 jaar met 10 miljoen kaarten dalen - terwijl eerst gezegd wordt dat er dit jaar 20 miljoen kaarten minder zijn verzonden dan twee jaar geleden...?

  geplaatst op
 • Volgens mij zijn er meer regionale postaanbieders dan ooit. Zelfs kerken bieden aan om goedkoop kaarten te versturen. Ik denk dus dat het inderdaad wel meevalt met de daling.

  geplaatst op
 • Te verwachten verwachting als je het mij vraagt.

  Toch blijft het altijd leuk om fysiek een kaart te ontvangen en te kunnen ophangen ;)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.