Linkbuilding tool met Google Custom Search: Handig?

Linkbuilding tool met Google Custom Search: Handig?

Karel Geenen heeft een online tool gemaakt voor linkbuilding. Dat deed Geenen door middel van Google Custom Search, op het moment zitten er meer dan 100 startpagina-klonen in de tool. ‘Erg handig voor marketeers,’ vindt Geenen zelf.

Ik heb het even geprobeerd, en ik snapte er niet heel veel van (dat zegt veel over mijn kennisniveau). Daarom heb ik Karel even een paar vragen gestuurd per email, die hij hieronder uitgebreid beantwoord heeft, waarvoor hulde. Ben benieuwd wat men hier van de tool vindt!

Hoe werkt het?
Karel Geenen: ‘Via Google Custom Search kun je een eigen zoekmachine bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de websites toevoegen waar gezocht moet worden. In dit geval heb ik dus alle Nederlandse startpagina’s en klonen toegevoegd (meer dan 100). Wanneer iemand nu dus een zoekwoord opgeeft (uiteraard gerelateerd aan de zoekwoorden waar ze op willen ranken) dan komen er dus alle pagina’s tevoorschijn die over dat onderwerp gaan en waar men een link aan kan vragen.

‘Het is dus geen rocket science maar wel erg handig. Verder heb ik de verschillende startpagina’s ook gelabeld. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen Nederlandse startpagina’s te doorzoeken of de toppers onder de startpagina’s, waaronder startpagina bijvoorbeeld.’

Je hebt samengewerkt met Google. Hoe zit die samenwerking in elkaar?
‘De samenwerking van Google is niks anders dan dat ik gebruik heb gemaakt van hun mogelijkheid (Google Custom Search) om een eigen zoekmachine te ontwikkelen.’

Waarom moet een online marketeer dit gebruiken?
‘Het verkrijgen van kwalitatieve links is belangrijk voor je zoekmachine optimalisatie. Een goed begin is het aanvragen van links bij de verschillende startpagina’s. Met deze tool kun je dus eenvoudig naar dergelijke linkpartners zoeken.’

Je mag links toch helemaal niet kopen, of heeft dat hier helemaal niets mee te maken en gaat het alleen om zoeken en vinden?
‘Deze tool heeft inderdaad niks met links kopen te maken. Je kunt hier gewoon gratis een link aanvragen. Links kopen is sterk verboden, en raad ik af.’


Geplaatst in

DelenEr zijn 21 reacties op dit artikel

 • De waarde van links op startpagina's wordt door Google steeds verder gereduceerd, zelf ben ik dan ook van mening dat je op een aantal "belangrijke" startpagina's wel dient te staan maar verder zou ik er niet al teveel tijd en moeite in investeren.

  Links vanuit sites die over hetzelfde onderwerp al je eigen site gaan en een hoge PR hebben zijn voor je linkbuilding positie naar mijn mening veel belangrijker, of is dit volgens jullie een misvatting?

  Wel een handige tool trouwens.

  Groeten

  geplaatst op
 • Ben het helemaal met Jacco eens.

  Je kunt deze tool trouwens ook gebruiken om te kijken waar een bepaalde website al op staat. :)

  geplaatst op
 • @Jacco
  Ben het met je eens dat de waarde van de meeste linkpagina's sterk is verminderd. Dat wil niet zeggen dat deze helemaal geen meerwaarde bieden.

  @Anne Jan
  Idd ;-). Daar ben ik ook nog mee bezig om daar een automatische tool voor te maken zodat je kunt zien waar je een link hebt aangevraagd en of deze intussen al geplaatst is.

  geplaatst op
 • Nice X-mas kadootje! Nu nog even de tijd vinden om het uit te voeren.

  Bedankt.

  geplaatst op
 • Nice. Heb je ook een internationale versie?

  geplaatst op
 • Ben ik aan het opzetten ;-).

  geplaatst op
 • is inderdaad te beperkt. Je kunt beter zoeken in Google zelf, alleen Nederlandstalige websites en je hebt een veel uitgebreidere lijst.

  Wel gemakkelijk tool om snel alle startpagina's te doorzoeken!

  geplaatst op
 • Deze tool van Google, die al jaren bestaat, heeft alleen zin voor linkbuilding als er veel gebruik van wordt gemaakt. De versie die Karel heeft gemaakt is natuurlijk een voorbeeld. Zo zou een variant hier op MF die de marcom blog top-100 doorzoekt niet misstaan.
  Zelf heb ik vorig jaar een versie gemaakt die vele social advertising, design en ngo-sites doorzoekt.

  geplaatst op
 • Volgens mij moet je de waarde van startpagina's niet meer echt zien in de waarde van de verwijzende pagina, maar meer in het opbouwen van variaties van linktekst... Lijkt mij dus best een handige tool. Thnx, Karel!

  geplaatst op
 • @André Scholten Goed! Zijn er sites die het geïntegreerd hebben?

  geplaatst op
 • op seoheroes.com staat er 1 die heel wat searchblogs doorzoekt ;)

  geplaatst op
 • hmm net even gekeken voor 2 van onze nieuwe sites, maar ik kom buiten de paar 'echte' startpagina's niet verder can company-owned startpaginaatjes (goedbegin) en dergelijke.

  Enfin, wel een prima initiatiefje natuurlijk, linkbuilden blijft, voor commerciele sites, een bittere ellende.

  geplaatst op
 • Zeker een handige tool. Wij hebben zelf twee maanden geleden linkbuildingtool.nl gelanceerd. Hiermee kun je wat diverser zoeken dan alleen startpagina's. Tevens is er een gedeelte waar je kunt registreren bij welke (start)pagina's je je site hebt aangemeld zodat je je site niet bij twee startpagina's aanmeld. Dat vinden beheerders altijd vervelend.

  geplaatst op
 • @Roy: als je Joost later nog spreekt, kunt je misschien die feed-errors eens doorgeven op de RSS-pagina van SEO Heroes...

  geplaatst op
 • Handig. Dank!
  Zelf maak ik altijd gebruik van http://www.portalindex.nl Daar hebben ze een overzicht van startpagina's en deels ingedeeld op thema.

  geplaatst op
 • @Jeroen: handig, die linkbuilding tool. Over de Marcom top 100. De laatste berichten uit de top 100 stonden hier altijd op MF. ,maar die zijn verwijderd. Weet iemand misschien of die nu nog ergens te vinden zijn?

  geplaatst op
 • Heb de tool inmiddels voor een aantal trefwoorden toegepast. Vervolgens de webmasters benaderd voor een linkruil. Nog even de reacties afwachten.

  geplaatst op
 • Erg handig. Ik gebruik de tool nu al een tijdje via zijn site en het bevalt me prima. Het probleem blijft alleen dat sommige startpagina houders niet altijd even actief zijn.

  geplaatst op
 • @Jan, dat merk ik ook ja....

  Handige tool, ik ga m direct uitproberen.

  groet Marker

  geplaatst op
 • Erg benieuwd!
  Zal hem gelijk downloaden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.