Linkbuilding tool met Google Custom Search: Handig?

24 december 2008, 07:44

Karel Geenen heeft een online tool gemaakt voor linkbuilding. Dat deed Geenen door middel van Google Custom Search, op het moment zitten er meer dan 100 startpagina-klonen in de tool. ‘Erg handig voor marketeers,’ vindt Geenen zelf.

Ik heb het even geprobeerd, en ik snapte er niet heel veel van (dat zegt veel over mijn kennisniveau). Daarom heb ik Karel even een paar vragen gestuurd per email, die hij hieronder uitgebreid beantwoord heeft, waarvoor hulde. Ben benieuwd wat men hier van de tool vindt!

Hoe werkt het?

Karel Geenen: ‘Via Google Custom Search kun je een eigen zoekmachine bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de websites toevoegen waar gezocht moet worden. In dit geval heb ik dus alle Nederlandse startpagina’s en klonen toegevoegd (meer dan 100). Wanneer iemand nu dus een zoekwoord opgeeft (uiteraard gerelateerd aan de zoekwoorden waar ze op willen ranken) dan komen er dus alle pagina’s tevoorschijn die over dat onderwerp gaan en waar men een link aan kan vragen.

‘Het is dus geen rocket science maar wel erg handig. Verder heb ik de verschillende startpagina’s ook gelabeld. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen Nederlandse startpagina’s te doorzoeken of de toppers onder de startpagina’s, waaronder startpagina bijvoorbeeld.’

Je hebt samengewerkt met Google. Hoe zit die samenwerking in elkaar?

‘De samenwerking van Google is niks anders dan dat ik gebruik heb gemaakt van hun mogelijkheid (Google Custom Search) om een eigen zoekmachine te ontwikkelen.’

Waarom moet een online marketeer dit gebruiken?

‘Het verkrijgen van kwalitatieve links is belangrijk voor je zoekmachine optimalisatie. Een goed begin is het aanvragen van links bij de verschillende startpagina’s. Met deze tool kun je dus eenvoudig naar dergelijke linkpartners zoeken.’

Je mag links toch helemaal niet kopen, of heeft dat hier helemaal niets mee te maken en gaat het alleen om zoeken en vinden?

‘Deze tool heeft inderdaad niks met links kopen te maken. Je kunt hier gewoon gratis een link aanvragen. Links kopen is sterk verboden, en raad ik af.’

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

21 Reacties

  Jacco

  De waarde van links op startpagina’s wordt door Google steeds verder gereduceerd, zelf ben ik dan ook van mening dat je op een aantal “belangrijke” startpagina’s wel dient te staan maar verder zou ik er niet al teveel tijd en moeite in investeren.

  Links vanuit sites die over hetzelfde onderwerp al je eigen site gaan en een hoge PR hebben zijn voor je linkbuilding positie naar mijn mening veel belangrijker, of is dit volgens jullie een misvatting?

  Wel een handige tool trouwens.

  Groeten


  24 december 2008 om 07:58
  Anne Jan

  Ben het helemaal met Jacco eens.

  Je kunt deze tool trouwens ook gebruiken om te kijken waar een bepaalde website al op staat. 🙂


  24 december 2008 om 08:14
  Karel Geenen

  @Jacco

  Ben het met je eens dat de waarde van de meeste linkpagina’s sterk is verminderd. Dat wil niet zeggen dat deze helemaal geen meerwaarde bieden.

  @Anne Jan

  Idd ;-). Daar ben ik ook nog mee bezig om daar een automatische tool voor te maken zodat je kunt zien waar je een link hebt aangevraagd en of deze intussen al geplaatst is.


  24 december 2008 om 08:33
  Tim S.

  Nice X-mas kadootje! Nu nog even de tijd vinden om het uit te voeren.

  Bedankt.


  24 december 2008 om 09:14
  T.R.Wijbenga

  Nice. Heb je ook een internationale versie?


  24 december 2008 om 10:16
  Karel Geenen

  Ben ik aan het opzetten ;-).


  24 december 2008 om 10:30
  Erwin Sigterman

  is inderdaad te beperkt. Je kunt beter zoeken in Google zelf, alleen Nederlandstalige websites en je hebt een veel uitgebreidere lijst.

  Wel gemakkelijk tool om snel alle startpagina’s te doorzoeken!


  24 december 2008 om 10:36
  marcvg

  Deze tool van Google, die al jaren bestaat, heeft alleen zin voor linkbuilding als er veel gebruik van wordt gemaakt. De versie die Karel heeft gemaakt is natuurlijk een voorbeeld. Zo zou een variant hier op MF die de marcom blog top-100 doorzoekt niet misstaan.

  Zelf heb ik vorig jaar een versie gemaakt die vele social advertising, design en ngo-sites doorzoekt.


  24 december 2008 om 10:54
  Roger

  Volgens mij moet je de waarde van startpagina’s niet meer echt zien in de waarde van de verwijzende pagina, maar meer in het opbouwen van variaties van linktekst… Lijkt mij dus best een handige tool. Thnx, Karel!


  24 december 2008 om 11:37
  marcvg

  @André Scholten Goed! Zijn er sites die het geïntegreerd hebben?


  24 december 2008 om 11:52
  Roy Huiskes

  op seoheroes.com staat er 1 die heel wat searchblogs doorzoekt 😉


  24 december 2008 om 12:26
  Richard Theuws

  hmm net even gekeken voor 2 van onze nieuwe sites, maar ik kom buiten de paar ‘echte’ startpagina’s niet verder can company-owned startpaginaatjes (goedbegin) en dergelijke.

  Enfin, wel een prima initiatiefje natuurlijk, linkbuilden blijft, voor commerciele sites, een bittere ellende.


  24 december 2008 om 12:57
  Catharina

  @Jeroen: handig, die linkbuilding tool. Over de Marcom top 100. De laatste berichten uit de top 100 stonden hier altijd op MF. ,maar die zijn verwijderd. Weet iemand misschien of die nu nog ergens te vinden zijn?


  26 december 2008 om 09:19
  Harry

  Heb de tool inmiddels voor een aantal trefwoorden toegepast. Vervolgens de webmasters benaderd voor een linkruil. Nog even de reacties afwachten.


  27 december 2008 om 11:56
  Jan

  Erg handig. Ik gebruik de tool nu al een tijdje via zijn site en het bevalt me prima. Het probleem blijft alleen dat sommige startpagina houders niet altijd even actief zijn.


  6 januari 2009 om 16:27
  Marker

  @Jan, dat merk ik ook ja….

  Handige tool, ik ga m direct uitproberen.

  groet Marker


  9 november 2009 om 21:26
  Jeroen

  Erg benieuwd!

  Zal hem gelijk downloaden.


  31 januari 2012 om 12:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!