STIR rectificeert: NU.nl wel grootste nieuwssite

STIR rectificeert: NU.nl wel grootste nieuwssite
, ANWB
@mdebruin

{title}Er is veel commotie ontstaan over de STIR-data van oktober voor Telegraaf.nl, ook hier op marketingfacts.nl. Een (te) groot bereik (38,6 procent) gaf aanleiding voor het vermoeden dat er iets mis moest zijn met de data. Dit had als resultaat dat de data van oktober 2008 uit de markt teruggehaald werd. Inmiddels lijkt deze “verklaring” alsnog te zijn gevonden. De Telegraaf heeft nu een bereik van 22,5 procent [xls-file]. Nu.nl is dus nog wel veruit de grootste nieuwssite volgens STIR met een bereik van 31,2.

STIR meldt op haar website:

Bij het ‘redirecten’ van een tweetal domeinen (privé.nl en gametoday.nl) naar gerelateerde secties binnen Telegraaf.nl blijkt een technische procedurefout te zijn gemaakt. Het onbedoelde gevolg hiervan was dat het bezoek van STIR-panelleden ten onrechte werd toegewezen aan het domein Telegraaf.nl. Hoe dat precies mogelijk is, wordt nog nader onderzocht.

STIR en De Telegraaf hebben gezamenlijk besloten om deze fout zo snel mogelijk te herstellen. Een nieuwe dataset is geproduceerd met de cijfers van oktober, inclusief de gecorrigeerde data van Telegraaf.nl. Dit databestand is inmiddels (in de loop van vrijdagochtend 12 december) door STIR vrijgegeven. Het voorval illustreert de complexiteit van het meetsysteem, waar kleine fouten grote gevolgen kunnen hebben. Het verder verbeteren van dit systeem, o.a. door aangescherpte procedures en gerichte audits, staat hoog op de agenda bij STIR.

Laurens Verhage (die deze praktijk als eerste aan de kaak stelde) is nog niet echt overtuigd. Tegenover webwereld meldt hij “Ik zet nog steeds vraagtekens bij de stijging. Vooral het feit dat Privé.nl en GameToday.nl het bereik van Telegraaf.nl bijna zou doen verdubbelen”, vindt Verhagen bizar. “Mijn gevoel zegt dat dit het verschil niet kan maken”, zegt hij wijzend op de stijging van tachtig procent. “Het klinkt allemaal niet heel vertrouwenwekkend.”

Onlangs moest Multiscope ook cijfers aanpassen. Ook hier resulteerde een ongewenst effect (elk panellid bij het inloggen bij STIR door de software van Multiscope automatisch als bezoek aan de websites van alle leden werd geteld) in een te hoog bereik.


DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Aan de comments te zien op webwereld, wordt de verklaring van STIR niet klakkeloos geslikt als zoete koek.

  geplaatst op
 • Weet je wat mij nu zo opvalt? Dat als het om online cijfers van de STIR gaat er zo'n ophef over is, maar als het om een volledig vol met gaten zittend onderzoek als het NOA gaat (waarbij de steekproef zelfs niet lijkt te kloppen en wel erg in favor is van de initierende partijen) er bijna geen aandacht / ophef over is.

  geplaatst op
 • Uit dit absurde excuus mbt redirecten van privé.nl en gametoday.nl, 2 domeinen zonder noemenswaardig bereik, blijkt onomstotelijk dat STIR en De Telegraaf iets te verbergen hebben.

  geplaatst op
 • Het zet je inderdaad wel aan het denken hoe het kan dat gerenomeerde bureaus als Synovate en Intomart, ondanks de enorme budgetten voor onderzoeken als STIR en NOA, er niet in slagen een representatieve steekproef te realiseren.

  geplaatst op
 • Het lijkt mij ook dat er nog iets meer aan de hand is....

  geplaatst op
 • Op internet kun je alles netjes meten.....werken ze nog steeds met panels. Wassen neus dus, net als de radio- en tv kijkcijfers. Hun eigen meting is altijd de juiste, (moeten ze wel weten hoe dat moet natuurlijk want zo makkelijk is het niet) Die cijfers van de telegraaf staan toch gewoon in de mediakit lijkt me, net als alle andere media. Als ze het daar niet juist inzetten bedonderen ze de adverteerders.

  geplaatst op
 • @Mark Hyland: die mediakit bevat cijfers van STIR september 2007 ;-)

  Bereik Telegraaf Media Online*
  Totaal unieke bezoekers: 4,4 miljoen
  Unieke bezoekers mannen 13+: 2,3 miljoen
  Unieke bezoekers vrouwen 13+: 2,0 miljoen
  Totaal pageviews: 206,9 miljoen pageviews
  Pageviews mannen 13+: 115,5 miljoen
  Pageviews vrouwen 13+: 91,4 miljoen
  * Bron: STIR, september 2007

  Terwijl op DC staat te lezen dat Telegraaf in november 2007 (2 maanden later) 2,2 mio uniek had....

  @Bas: Dit komt denk ik omdat er in de markt zoveel belang wordt gehecht aan STIR. Lees dit artikel meer eens waarin je kunt lezen hoe mediabureau's STIR gebruiken.

  geplaatst op
 • @Kees van der Hoeven: in die mediakit van de Telegraaf staat ook iets over een van de twee domeinen:

  Prive.nl:

  Bereik Prive.nl
  Gemiddeld aantal pageviews per maand: 81.000
  Gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand: 33.000
  * Bron: STIR, september 2007

  Op de factsheet van telegraaf.nl staat dat die site in september vorige jaar 2,4 mio uniek had. De bovenstaande 4,4 mio is dus van het hele Telegraaf netwerk.

  Bereik Telegraaf.nl
  Gemiddeld aantal pageviews per maand: 124,1 miljoen
  Gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand: 2,4 miljoen
  * Bron: STIR, september 2007

  Ik denk dat we nu bij de bron van alle commotie komen.....

  geplaatst op
 • @Mark: ja, maat dat is dus precies ook hoe ze NOA gebruiken. Ook zonder twijfel accepteren, misschien is de arbeidsmarktcommunicatie markt minder groot en zeker iets minder sexy, maar hier geld hetzelfde. En als ik eerlijk ben, de cijfers van de STIR zijn misschien niet perfect, maar veel beter dan die van het AGO of NOA, want bij STIR wordt daadwerkelijk gemeten. Dat kan je van die beide onderzoeken niet zeggen (die meten intentie, niet eens gedrag!)

  geplaatst op
 • Weet iemand of er voor mobiel internet ook al een dergelijke lijst bestaat? Is best interessant met inmiddels meer dan 2 miljoen gebruikers

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.