Internetshoppen buiten EU vanaf 1 december goedkoper

1 december 2008, 06:12

Internetshoppen buiten EU vanaf 1 december goedkoperVanaf vandaag hoeven op internetaankopen van buiten de Europese Unie (EU) tot een bedrag van 150 euro geen invoerrechten meer betaald te worden. Tot één december lag die grens op 22 euro. Dat heeft de douane vorige week bekendgemaakt.

De verhoging geldt ook voor aankopen bij postorderbedrijven buiten de EU, maar niet voor aankopen bij particulieren. Daarvoor geldt een grens van 45 euro. Zowel bij het kopen via internet als het kopen bij een postorderbedrijf in bijvoorbeeld de Verenigde Staten moet vanaf een bedrag van 22 euro wel BTW betaald worden. Daarvoor gelden verschillende tarieven, van nul tot 19 procent. Die zijn te vinden op de site van de douane. Voor aankopen die fysiek in landen buiten de Europese Unie worden gedaan gaat de grens vanaf maandag omhoog van 175 euro naar 430 euro. Dat geldt voor reizigers die per vliegtuig of schip de EU binnenkomen. Mensen die met de auto de grenzen van de Unie overgaan, mogen voor 300 euro aan goederen meenemen zonder daar belasting over te betalen. Het onderscheid wordt gemaakt omdat het over land makkelijker is om veel goederen mee te nemen.

Global Refund, de organisatie achter Tax Free Shopping, verwacht dat Nederlanders 10 tot 15 procent meer aankopen gaan doen nu de grens omhoog gaat. “Reizigers worden gestimuleerd meer uit te geven tijdens een reis’‘, aldus een woordvoerster. Nederlanders kopen volgens de organisatie in het buitenland vooral sierraden, horloges, kleding en elektrische apparaten. Bij aankopen buiten de EU kan je bij de Global Refund punten in het land van aankoop de betaalde btw terugkrijgen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    Elja

    Prettige verhoging, die bedragen waren inderdaad flink aan de krappe kant met de huidige prijzen. Nu kun je tenminste weer wat (legaal) meenemen als in je Amerika bent wezen shoppen. 😉


    1 december 2008 om 08:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!