Wil jij weten waar je vrienden zijn?

17 november 2008, 06:47

De laatste tijd verschijnen er steeds meer location based diensten op de markt waarmee je jouw vrienden kunt lokaliseren (als je dat wilt). Eerder zagen we al Nulaz, Navizon, Live Contacts en Trackr, sinds kort heeft KPN Hi de dienst WaarZitWie gelanceerd (zie: Pocketinfo). De dienst draait nog in beta. De locatiebepaling gebeurt op basis van zendmasten.

De keuze om de locatie te bepalen op basis van zendmasten is een bewuste keuze van KPN. Wel minder betrouwbaar (momenteel zit ik 600 meter van mijn huidige locatie volgens KPN), maar wel beter voor de levensduur van je batterij in vergelijking met gps-gebruik. Ook zie je alleen de realtime locatie van je vrienden, dit in tegenstelling tot veel andere soortgelijke diensten waar je ook vaak oude locaties ziet staan.

Wat ook bijzonder aan deze dienst is, is dat het via een operator netwerk gaat en KPN altijd kan zien waar iemand is zonder dat het toestel van je vrienden aan hoeft te staan. Ook hoef je niet per se een applicatie op je mobiel te installeren. Je kunt de locatie van je vrienden dan via de website bekijken. Je kunt gelukkig zélf je locatie aan en uitzetten…

{title}

Met de WaarZitWie kun je:

 • Zien waar je vrienden zijn en met ze in contact komen als je wilt
 • Een berichtje ontvangen als er een vriend in de buurt is waardoor afspreken een kleine moeite is
 • Commentaren en meningen posten op een specifieke spot, zodat jij en je vrienden kunnen lezen wat je elkaar te zeggen hebt over bijvoorbeeld dat ene restaurant op de prinsengracht in Amsterdam
 • Altijd weten wat er om je heen te doen is

Heeft een van jullie al gebruikerservaringen met deze nieuwe dienst van KPN of een van de soortgelijke andere diensten? Zou jij willen weten waar je vrienden zijn?

Mark de Bruin
Online Specialist (app/web/ai) bij 9292

Mark de Bruin (@mdebruin) schreef in 2007 zijn eerste blog bij Marketingfacts. Inmiddels zijn het er meer dan 150. Mark (1976) is senior marketeer met expertises in innovatie, online marketing, mobiliteit en digitale proposities via nieuwe media (internet, apps, social media, internet of things en AI) met focus op relevantie op langere termijn. Onderwerpen waar Mark graag over schrijft zijn: apps, Spotify, social media, trends en innovatie. Mark heeft vanaf 1997 bij deze werkgevers gewerkt aan innovatie, product ontwikkeling & marketing: Philips Origin eCommerce (1997/1998), PTT Post (1998-2000), Het Financieele Dagblad (2000-2004) 9292OV (2004-2011), ANWB (2011-2022) en 9292 (2022-2024). Vanaf 1 augustus 2024 werkt Mark als Innovatiestrateeg bij de Consumentenbond.

Categorie
Tags

14 Reacties

  Tim

  Hi Mark!

  Leuk stuk over de WaarZitWie applicatie.. ik heb het programma een tijd lang mogen gebruiken met een aantal vrienden. Op zich best een leuk programma’tje, afgezien van de traagheid (beta-versie) maar dat zal verholpen worden zegt de FAQ van Hi!

  Een ding van je verhaal klopt niet helemaal btw. Als je je telefoon UITzet dan verdwijn je van de kaart, als je echter de telefoon AANlaat, maar de applicatie afsluit, kunnen je vrienden wel zien waar je bent.

  Wat mij betreft zit er echt wel potentie in dit programma.. ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ze adverteerders zo ver krijgen om mee te doen!

  Gr,

  Tim


  17 november 2008 om 07:41
  ho_eve

  Ik heb zelf een tijd met Gypsii op mijn mobbiel gespeeld. (GPS-based). Werkte prima, maar op mijn nieuwe telefoon niet. Dat is overigens het nadeel van veel van de applicaties die je noemt: toestelafhankelijkheid.

  Ik ben bang dat KPN de dienst alleen op het KPN netwerk kan aanbieden, dat is op dit moment een beperking. mooier zou een applicatie (off board) zijn die van alle operators de locaties weet zodat je ook vrienden, collega’s, bedrijven met een andere operator kan vinden. Ook zoek ik nog de applicatie die een soort van Mob blog kan maken aan de hand van genomen fotoo’s, met locatie en mogelijkheid tekst toe te voegen.

  Ben benieuwd naar iyouit.eu die gaan de goede kant op (maar niet op mijn toestel).


  17 november 2008 om 08:59
  Michiel

  Mark,

  leuk artikel.

  Het begint er op te lijken dat de LBS echt een markt wordt. Nu nog hopen dat die systemen zich voor elkaar openstellen via API’s zodat je ook bij andere providers en bij andere netwerk kan zien wie waar zit. Dit kan bijvoorbeeld via Fire Eagle (wat door Nulaz wordt ondersteund).


  17 november 2008 om 09:02
  Rene Sebastian

  Ik heb gemengde gevoelens bij dit hele gebeuren. Als ik mensen wil laten weten wat ik aan het doen ben of waar ik ergens ben, doe ik dat via Twitter. Nee, mensen mijn locatie laten natrekken vind ik toch net iets tever gaan! Van dergelijke diensten zal ik ook zeker niet snel gebruik gaan maken…


  17 november 2008 om 10:42
  ho_eve

  @Rene. Je hoeft het niet privé te gebruiken. Ook zakelijk kan het een goed alternatief zijn om bv service monteurs in de buurt van een storing te vinden. Of uitzendkrachten in de buurt van een spoedaanvraag. Het staat nu m.i. nog in de kinderschoenen, en is echt gericht op early adapters in de consumentenmarkt, er valt denk ik meer (of ook) te bedenken voor de zakelijke markt. Ik ben enthousiast (zolang we maar operator onafhankelijk zijn).


  17 november 2008 om 11:09
  Paul Hottinga

  Jammer dat je dit alleen kunt gebruiken als HI abo of lees ik dit verkeerd?

  Zou leuker en handiger zijn als je ongeacht provider dit kon toepassen.


  17 november 2008 om 12:31
  Tim

  @Niek ten Hoopen

  het is volgens mij ook de bedoeling dat met het gebruik van GSM bijna alle telefoons de applicatie kunnen installeren!


  17 november 2008 om 14:33
  Erwin Sigterman

  ook leuk om je ex te mijden 😉


  17 november 2008 om 17:07
  ho_eve

  @Niek, GPS binnenshuis of tussen hoge gebouwen werkt niet. Cell-id kun je altijd opvragen (de applicatie op je toestel dus). Je vrienden kun je niet traceren als ze binnen zitten.


  17 november 2008 om 18:12
  Anonymous_

  @Tim:

  Dat zeg ik, toch?

  @ho_eve:

  Helemaal mee eens, naast het feit dat je toestel GPS moet ondersteunen moet je natuurlijk ook nog eens GPS-ontvangst hebben 🙂


  18 november 2008 om 07:56
  Mark de Bruin

  Wat een gemiste kans: ik krijg vandaag op 31 december een sms dat ze de dienst met oud&nieuw;uit zetten. Zonde! Lijkt mij juist het moment voor een vuurdoop!


  31 december 2008 om 17:12
  Lia

  Ik zoek Koen Teulings .


  11 juli 2021 om 14:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!