• Mobile
  wordt gesponsord door

Wil jij weten waar je vrienden zijn?

Wil jij weten waar je vrienden zijn?
, ANWB
@mdebruin

De laatste tijd verschijnen er steeds meer location based diensten op de markt waarmee je jouw vrienden kunt lokaliseren (als je dat wilt). Eerder zagen we al Nulaz, Navizon, Live Contacts en Trackr, sinds kort heeft KPN Hi de dienst WaarZitWie gelanceerd (zie: Pocketinfo). De dienst draait nog in beta. De locatiebepaling gebeurt op basis van zendmasten.

De keuze om de locatie te bepalen op basis van zendmasten is een bewuste keuze van KPN. Wel minder betrouwbaar (momenteel zit ik 600 meter van mijn huidige locatie volgens KPN), maar wel beter voor de levensduur van je batterij in vergelijking met gps-gebruik. Ook zie je alleen de realtime locatie van je vrienden, dit in tegenstelling tot veel andere soortgelijke diensten waar je ook vaak oude locaties ziet staan.

Wat ook bijzonder aan deze dienst is, is dat het via een operator netwerk gaat en KPN altijd kan zien waar iemand is zonder dat het toestel van je vrienden aan hoeft te staan. Ook hoef je niet per se een applicatie op je mobiel te installeren. Je kunt de locatie van je vrienden dan via de website bekijken. Je kunt gelukkig zélf je locatie aan en uitzetten…

{title}

Met de WaarZitWie kun je:

 • Zien waar je vrienden zijn en met ze in contact komen als je wilt
 • Een berichtje ontvangen als er een vriend in de buurt is waardoor afspreken een kleine moeite is
 • Commentaren en meningen posten op een specifieke spot, zodat jij en je vrienden kunnen lezen wat je elkaar te zeggen hebt over bijvoorbeeld dat ene restaurant op de prinsengracht in Amsterdam
 • Altijd weten wat er om je heen te doen is

Heeft een van jullie al gebruikerservaringen met deze nieuwe dienst van KPN of een van de soortgelijke andere diensten? Zou jij willen weten waar je vrienden zijn?


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Mark, vorige week schreef ik uitvoerig over mijn GPS-ervaringen met Nokia Sports Tracker op:
  http://www.r-win.com/2008/11/10/gps-verkenningen-nokia-sports-tracker-client-en-site/

  Het is een test van de client software, webdienst en combinatie met Google Earth. Tekst is rijk geïllustreerd met schermafbeeldingen.

  Overigens, in de huidige Emerce Magazine staan op pagina 38 en 44 verhalen over ontwikkelingen op de GPS-markt.

  geplaatst op
 • Hi Mark!

  Leuk stuk over de WaarZitWie applicatie.. ik heb het programma een tijd lang mogen gebruiken met een aantal vrienden. Op zich best een leuk programma'tje, afgezien van de traagheid (beta-versie) maar dat zal verholpen worden zegt de FAQ van Hi!

  Een ding van je verhaal klopt niet helemaal btw. Als je je telefoon UITzet dan verdwijn je van de kaart, als je echter de telefoon AANlaat, maar de applicatie afsluit, kunnen je vrienden wel zien waar je bent.

  Wat mij betreft zit er echt wel potentie in dit programma.. ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ze adverteerders zo ver krijgen om mee te doen!

  Gr,

  Tim

  geplaatst op
 • Ik heb zelf een tijd met Gypsii op mijn mobbiel gespeeld. (GPS-based). Werkte prima, maar op mijn nieuwe telefoon niet. Dat is overigens het nadeel van veel van de applicaties die je noemt: toestelafhankelijkheid.

  Ik ben bang dat KPN de dienst alleen op het KPN netwerk kan aanbieden, dat is op dit moment een beperking. mooier zou een applicatie (off board) zijn die van alle operators de locaties weet zodat je ook vrienden, collega's, bedrijven met een andere operator kan vinden. Ook zoek ik nog de applicatie die een soort van Mob blog kan maken aan de hand van genomen fotoo's, met locatie en mogelijkheid tekst toe te voegen.

  Ben benieuwd naar iyouit.eu die gaan de goede kant op (maar niet op mijn toestel).

  geplaatst op
 • Mark,

  leuk artikel.

  Het begint er op te lijken dat de LBS echt een markt wordt. Nu nog hopen dat die systemen zich voor elkaar openstellen via API's zodat je ook bij andere providers en bij andere netwerk kan zien wie waar zit. Dit kan bijvoorbeeld via Fire Eagle (wat door Nulaz wordt ondersteund).

  geplaatst op
 • Ik heb gemengde gevoelens bij dit hele gebeuren. Als ik mensen wil laten weten wat ik aan het doen ben of waar ik ergens ben, doe ik dat via Twitter. Nee, mensen mijn locatie laten natrekken vind ik toch net iets tever gaan! Van dergelijke diensten zal ik ook zeker niet snel gebruik gaan maken...

  geplaatst op
 • @Rene. Je hoeft het niet privé te gebruiken. Ook zakelijk kan het een goed alternatief zijn om bv service monteurs in de buurt van een storing te vinden. Of uitzendkrachten in de buurt van een spoedaanvraag. Het staat nu m.i. nog in de kinderschoenen, en is echt gericht op early adapters in de consumentenmarkt, er valt denk ik meer (of ook) te bedenken voor de zakelijke markt. Ik ben enthousiast (zolang we maar operator onafhankelijk zijn).

  geplaatst op
 • Jammer dat je dit alleen kunt gebruiken als HI abo of lees ik dit verkeerd?

  Zou leuker en handiger zijn als je ongeacht provider dit kon toepassen.

  geplaatst op
 • Nu weet ik waarom dit me zo bekend voorkwam. Zij waren namelijk vergeten dat OpenStreetMap-data onder een Creative Commons-licentie moet worden gepubliceerd: http://webwereld.nl/articles/53538/kpn-vergeet-bronvermelding-open-kaartdata.html

  edit:
  De voornaamste reden om zendmasten te gebruiken voor locatiebepaling ipv GPS lijkt me trouwens niet het energieverbruik maar vooral dat niet elke telefoon GPS ingebakken heeft.

  geplaatst op
 • @Niek ten Hoopen

  het is volgens mij ook de bedoeling dat met het gebruik van GSM bijna alle telefoons de applicatie kunnen installeren!

  geplaatst op
 • ook leuk om je ex te mijden ;-)

  geplaatst op
 • @Niek, GPS binnenshuis of tussen hoge gebouwen werkt niet. Cell-id kun je altijd opvragen (de applicatie op je toestel dus). Je vrienden kun je niet traceren als ze binnen zitten.

  geplaatst op
 • @Tim:
  Dat zeg ik, toch?

  @ho_eve:
  Helemaal mee eens, naast het feit dat je toestel GPS moet ondersteunen moet je natuurlijk ook nog eens GPS-ontvangst hebben :-)

  geplaatst op
 • Hyves meldt bij de lancering van hun yPhone app: "Begin volgend jaar breiden we de yPhone en de website uit met een kaart waar je kan zien waar je vrienden zijn. Again, alleen voor wie dat wil natuurlijk, het moet wel leuk blijven"

  geplaatst op
 • Wat een gemiste kans: ik krijg vandaag op 31 december een sms dat ze de dienst met oud&nieuw;uit zetten. Zonde! Lijkt mij juist het moment voor een vuurdoop!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.