PSA Holland toont testimonials van haar leden

13 november 2008, 07:29

{title}

PSA Holland, de beroepsvereniging van professionele sprekers in Nederland en België, toont van elk lid een persoonlijke testimonial met de reden waarom deze persoon vindt dat elke spreker lid zou moeten zijn. Elk lid heeft daartoe in de account pagina een speciaal veld. Uit de testimonials die hier zijn ingevoerd door leden wordt op de home page en elke diepere pagina random een voorbeeld getoond met naam en foto. Op deze wijze een commitment geven aan een merk en dat zo naar buiten toe uitstralen, dat heb ik nog niet gezien. Een voorbeeld dat elk merk zou kunnen volgen.

Elk lid kiest een eigen stijl. Zo zegt Chris van Vleuten:

Spreken is een vak en een vak kan je leren. Om te leren heb je leraren en goede voorbeelden nodig. Deze beide zaken zijn te vinden bij de PSA Holland. Het belangrijkste wat er bij de PSA Holland als beroepsorganisatie te vinden is: inspiratie en betrokkenheid!

Chris doet het vanuit een energieke insteek, andere sprekers kiezen een andere insteek.

Het gaat hier niet om een enorm merk, maar het is ook geen vrijblijvende community (lidmaatschap kost 450 euro) waarbij je zomaar even wat gaat roepen. Het geeft echter wel een voorbeeld aan grote merken. Naar mijn idee onderscheidt het zich door:

  • Het uitspreken van commitment aan een merk (aan een merkcommunity of merkcultuur) zo je wilt, in plaats van aan een product. Het is niet alleen sterk bij het aantrekken van nieuwe leden, maar ook voor het behoud van bestaande leden. Uit de sociale psychologie weten we immers dat wanneer mensen zich publiek committen aan een merk/cultuur/land/inzicht, hun gedrag in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid consistent zal zijn met deze uitspraak. Mensen willen doen wat ze zeggen, daar komt het op neer. Wie dit interessant vindt kan dit verslagje eens lezen van mijn bezoek aan een NIMA event met Robert Cialdini. Voer voor online marketeers! Het gaat dus om het uitspreken over commitment aan een merk, of merkcultuur, zoals ik het in dit perspectief liever noem. Een product wordt vervangen door een opvolger maar een merk blijft. Als merkbouwer (en als ondernemer) wilt je emotioneel commitment voor je merk. Verbondenheid, betrokkenheid.
  • Met naam en toenaam. In plaats van anonieme testimonials, (man, 40, Dordrecht) bij naam en toenaam, doorklikbaar naar profiel, die vervolgens weer is gelinkt aan LinkedIn. Deze transparantie geeft vertrouwen. Nu is anonimiteit bij een sprekersvereniging wel erg onlogisch, maar elk merk kan kiezen om een extra vakje op te nemen: ‘anonimiseer mijn testimonial’ (waarachter verschijnt hoe je dan wordt vermeld). Het vermijd in elk geval de anonieme testimonials die iedereen kan invullen. Elke lid, elke klant of donateur, kan zo precies één testimonial invullen.
  • Geïntegreerd in ledenregistratie. Het is een standaard procedure bij het onderhouden van de persoonsgegevens of het profiel dat verschijnt op de website. Er verschijnt een vakje waarin de spreker de testimonial kan invoeren, in één moeite door met het ‘hoe kan ik hulp geven aan andere sprekers?’. Bovendien verschijnen daarna de testimonials van andere sprekers zodat het lid nog kan wijzigen. Als gevolg heeft bijna elk lid een testimonial ingevuld. Grotere merken zouden er goed aan doen om een koppeling te maken naar vrienden merken: ‘jouw vrienden zeggen over dit merk’.

Mooi bedacht wellicht, maar de vraag is waarom? We kunnen natuurlijk merken-bouwen-nieuwe-stijl. Maar in feite gaat het om aanpassing aan de veranderende omgeving. We weten allemaal dat het 5x keer zo duur is om een nieuwe klant te krijgen dan een bestaande te houden. We weten ook allemaal dat het ooit zo overzichtelijke medialandschap steeds gefragmenteerder wordt, volledig uit elkaar lijkt te vallen waarbij de consument steeds beter reclame buiten de deur wil en kan houden. Deze 5x factor zal naar mijn mening nog flink gaan oplopen. Het wordt dus meer en meer belangrijk om de huidige klantengroep te behouden en hen te gebruiken om nieuwe klanten te werven. Dan wordt het interessant om te kijken hoe succesvolle merken dat vóór het massacommunicatietijdperk dat deden. Kerken waren toen by far de succesvolste merken en zijn bijzonder inspirerend, maar ook studentenverenigingen bijvoorbeeld weten exact hoe ze mensen voor eeuwig kunnen binden. Tot groot genoegen van de leden overigens, want zo werkt het ook gewoon. Het is typisch win win. Sociale psychologie is niet nieuw. Het toepassen in het online wereld wel. Het integreren in het merkdenken ben ik nog nooit tegengekomen.

Alle merken, of je nu Google heet, Wehkamp, XBox, Mexx, Albert Heijn, MarketingFacts, of Postbank, kunnen dit morgen invoeren en stapgewijs uitbouwen. Elk merk dat een inlog mogelijkheid heeft, heeft ook al een basis. Zodra je iets meer weet van een klant, burger of lid kan je direct de testimonials specifieker maken: mensen uit jouw plaats, van jouw geslacht (noem het even wat anders uiteraard), van jouw leeftijd, zeggen over ons merk x… En als je het echt slim doet: vrienden zeggen. Daarvoor gaf de Facebook app Beacon (zie) een eerste aanzet.

Voor grote merken zal beheersbaarheid de grote uitdaging worden. Wat gaan mensen over mijn merk zeggen? Past dat wel bij onze positionering? Ik zal het niet uitgebreid hier gaan beschrijven, (en zeker niet op MarketingFacts) maar de tijd van dit denken gaat heel langzaam maar gestaag voorbij. Desalniettemin blijven we te maken hebben met het oude denken dat nog zeer diep is geworteld in bedrijven, overheden en NGO’s. Het wordt overigens nog spannender op het moment dat je kan gaan reageren op testimonials. Of dat mensen na vele jaren trouw hun mening veranderen. Wellicht moet je dan wel een ‘change log’ aanmaken van testimonials. En als je dat dan weer koppelt aan je CRM database, is het feest echt compleet. Openheid, openheid, openheid, dat is waar het bij merken nieuwe stijl om draait. Genoeg te doen in deze leuke tijd.

Ben benieuwd wie volgt.

Note:

Ik ben (zeer)nauw bij dit project betrokken geweest. Wie goed kijkt ziet de gelijkenis hier en hier.

Erwin van Lun
Futurist and Angular Engineer bij Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek "Van Massamerk naar Mensmerk" dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek 'Utopia Manifesto 2050'. In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!