SlideshareReview (10): Marketing a presidential candidate online

SlideshareReview (10): Marketing a presidential candidate online
, Gemeente Nijmegen


YES! WE CAN. Het was een gemakkelijke keuze deze week. De slideshare “Presidential Politics: Marketing a candidate online” geeft een kort overzicht van de middelen die de kandidaten hebben ingezet op weg naar het witte huis. Karlijn van den Berg heeft al een aantal hele mooie, uitgebreide posts op Marketingsfacts geschreven die ik zal linken voor degenen die meer willen lezen.

Zoekmachinemarkting ligt natuurlijk het meest voor de hand om in te zetten voor welke campagne dan ook: Organic scoort Obama het hoogst, paid is McCain proactiever. Natuurlijk hebben beide een website maar interessanter zijn de innovaties die ze inzetten. Obama heeft Obama Mobiel “ text HOPE tot 62262” en is aanwezig op een enorm aantal sociale netwerksites, van mainstream tot niche. Daarnaast heeft hij fightthesmears.com waarin alle smerigheden die door de tegenstander in de wereld zijn geslingerd met feiten worden bestreden. Er is een Fight the Smears site, er zijn twee widgets en e-mailing. McCains innovaties zijn de blog en de McCainBlogette van zijn 24 jarige dochter met veel foto’s en een song of the day. Een grote fout heeft McCain gemaakt door prijzen uit te loven voor het verspreiden van zijn woord. Dit is tegen de etiquette van social media.

Beide kandidaten hebben veelvuldig video ingezet. Maar juist op het gebied van video gaan ook heel veel activiteiten buiten de officiële kanalen om. De fans en bewonderaars gaan zelf met een camera aan de slag. De merken Obama en McCain liggen op straat, en dat is zowel goed- als slechts nieuws. 

En dan Twitter: Met 109,892 volgers is Obama sowieso de president van Twitterland, de nummer 1 Twitterholic. De auteurs Marianne Madden en Holly Matson zijn enorm verbaasd: “Shockingly, Twitter can actually be useful”. Ze hebben het over election.twitter.com en het Twitter vote-report. 

De auteurs eindigen met de vraag of al deze Social Media de jongeren echt tot stemmen zal brengen en dat de ouderwetse methodes van fundraising toch zo goed werkten. Nou is de campagne van Obama betaald door 3.1 miljoen amerikanen die kleine bedragen gedoneerd hebben. De gegevens over de donaties zijn te vinden op de site van de   Federal Election Comittee. Als dat niet user-generated is, dan weet ik het niet meer…


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Toch blijf ik de low budget campagne van Ron Paul het meest indrukwekkend vinden (toen hij nog in de race was, maar ook erna). Hij was dan ook de enige met een echte boodschap naast Nader en Baldwin. Maar ja, Amerikanen kunnen niet verder dan 2 tellen ;)

    geplaatst op
  • Ik mis bij slide 2 al gelijk een aantal hele belangrijke offline marketing tools. Te weten robo calls en direct marketing (de jehova methode zeg maar), om dan nog maar te zwijgen over Free publiciti :D

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.