De beste presentaties van de hele wereld in 2008

De beste presentaties van de hele wereld in 2008


Op Slideshare staan de winnaars van de World’s Best Presentation Contest 2008. Elke gebruiker kon stemmen voor de nominaties en een vakjury koos de uiteindelijke winnaars. Een mooie combinatie van gebruikers en experts, crowd en authority, democratie en autocratie. Ik bekeek de winnende presentaties en de eervolle vermeldingen:

 1. Hoe wordt de boodschap verpakt?
 2. Waar moet je op letten als je Slideshare inzet als kanaal?
 3. Welk tijdsbeeld komt naar voren?
 4. Wat is het mooiste citaat?

Een presentatie moet de boodschap zo goed mogelijk overbrengen. Het moge duidelijk zijn dat bullets, zwarte mannetjes en lappen tekst in Times New Roman echt niet meer kunnen. Het moet visueel zijn met foto´s, tekeningen en MAXIMAAL gebruik van typografische mogelijkheden om de BOODSCHAP over te brengen. Waar powerpoint vroeger gebruikt werd om de samenvatting van een verhaal in tekst weer te geven, wordt nu elke gedachtekronkel visueel verbeeld als een soort stripverhaal. Oneliners, citaten en feiten spreken korte en krachtige taal waar de symboliek vanaf druipt. Er moet een verhaal verteld worden vol met sentimenteel effectbejag. En bij het ontwerpen van de presentatie moet de gebruiker centraal staan. Concluderend: verpak je (commerciële) boodschap op Slideshare in een mooi, visueel en vooral dramatisch verhaal. Voor meer tips over professioneel presenteren zie presentatiekracht.

Naast presentaties die over presentaties gaan, zijn er ook een aantal die aandacht vragen voor de misstanden in de wereld: de situatie in Zimbabwe, armoede, het watertekort, de bedreiging van de Amazone, en wat jij er aan kunt doen om de aarde te redden. We maken ons blijkbaar zorgen of zouden dat in ieder geval moeten doen. Het is logisch dat deze goede doelen sympathie oproepen bij het publiek en genomineerd worden. Zelfs de enige commerciële presentatie met een eervolle vermelding verkoopt zichzelf als nobel doel namelijk het overbruggen van de taalbarrière tussen de chinezen en de rest van de wereld.

Naast alle goedheid staat er gelukkig ook een prachtig voorbeeld van personal branding, Sacha Chua zet zichzelf schaamteloos in de etalage. Slideshare biedt, als exponent van het web, een podium voor iedereen. Ook voor auteurs die niet zozeer zichzelf maar vooral hun gedachtegoed willen publiceren in een soort zendeling-achtige poging om de lezer iets bij te brengen. Bijvoorbeeld over creativiteit of over het oplossen van problemen. Ideaal voor de luie lezer of druk bezette surfer die in maximaal 150 kliks iets leert. En je bepaalt zelf het kliktempo, dat is het voordeel van Slideshare. 

Tenslotte heb ik zelf een kleine verkiezing gehouden van het mooiste citaat. Geheel democratisch mogen jullie je eigen favorieten nomineren. Ook ben ik benieuwd of Slideshare al effectief wordt ingezet als campagnekanaal.

{title}


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Nabrander: ook een eervolle vermelding krijgt een presentatie over Social Media, absoluut passend in het huidige tijdsbeeld. Ik zal deze donderdag behandelen in de SlideshareReview.

  geplaatst op
 • Opnieuw een mooi overzicht van presentaties; toch haalt geen van de presentaties de klasse van de winnaar van vorig jaar (Shift Happens).

  Wat zie ik nu Carole, werk jij tegenwoordig met Wichert bij Het Lampje Linksonder? ;-)

  geplaatst op
 • @Marco: ja het is erg mooi als de presentatie feiten presenteert die een enorme aardverschuiving aantonen,
  en ja: ik mag de Associee van Wichert zijn, werken is een groot woord.

  geplaatst op
 • Mooie analyse Carole!

  Marco, Shift Happens was vorig jaar nr1 in dezelfde wedstrijd ;-)

  geplaatst op
 • Eén van mijn favorieten is deze presentatie van Tom Peters over benchmarking:

  Benchmarking is stupid!

  De slides zijn "lousy" maar de presentatie vind ik bijzonder goed. Wat een snelheid!

  geplaatst op
 • Ik sluit me aan bij Marco. Shift happens blijft een juweeltje om u tegen te zeggen.

  @Gosse
  Inderdaad een interessante man die Tom Peters; zeer krachtige retoriek! Maar die slides kunnen echt niet meer....

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.