Vergunningenkaart.nl toont vergunningaanvragen in uw buurt

30 september 2008, 03:06

Vergunningenkaart.nl geeft vergunningaanvragen in uw buurtVanaf deze week kun je op Vergunningenkaart.nl alle actuele bouw- kap en anderen vergunningaanvragen uit jouw buurt raadplegen, in één overzichtelijke kaart. De site, een initiatief van SWIS BV, toont de actuele gemeentelijke vergunningaanvragen van een groot aantal Nederlandse gemeenten op Google Maps. Het maakt gebruik van de data van de zoekdienst bekendmakingen op overheid.nl

Vergunningenkaart is opgezet als aanmoediging aan gemeenten en andere overheidsinstellingen om internet optimaal in te zetten in de informatievoorziening aan burgers. Met dit initiatief laat SWIS zien hoe Google Maps kan worden gebruikt als mogelijkheid om burgers ‘op maat’ te informeren over wat er speelt in hun directe leefomgeving. Om gemeenten op weg te helpen biedt vergunningenkaart gemeenten de mogelijkheid om de stadskaart met bekendmakingen in de gemeentesite te integreren. Naast elke kaart staat een embedded code waarmee dit snel en eenvoudig is te realiseren. Uiteraard kunnen ook andere(n) websites van deze mogelijkheid gebruik maken. Een gratis dienst dus, die de gebruiker een veel prettigere manier geeft om gemeentelijke informatie te doorzoeken. Nu moeten mensen vaak lijsten doorwerken, of nog erger, de huis-aan-huis-kranten uitpluizen.

Vergunningenkaart maakt gebruik van de zoekdienst bekendmakingen. Deze zoekdienst registreert actuele bekendmakingen (vergunningaanvragen) van een groot aantal Nederlandse gemeenten. Vergunningenkaart.nl ‘raadpleegt’ de zoekmachine van de zoekdienst en voorziet elke bekendmaking die beschikt over een ‘geldig adres’ van xy-coordinaten. De resultaten worden op een gemeentelijke Google Maps kaarten geprojecteerd (bijvoorbeeld: http://www.vergunningenkaart.nl/kaart/den_helder). Op dit moment staan nog niet alle Nederlandse gemeenten vermeld op vergunningenkaart. Reden is dat nog niet alle gemeenten meedoen aan het project ‘bekendmakingen’ van Overheid.nl. Uit de top 20 van grootste gemeenten is de gemeente Zoetermeer de positieve uitzondering. In totaal zijn er 112 Nederlandse Gemeenten waarvoor de bekendmakingen op de gewenste manier op de kaart gepresenteerd kunnen worden.

SWIS ontwikkelt onder de naam GeoStart geografische weboplossingen op basis van Google Maps. Vergunningenkaart.nl is hiervan een voorbeeld. Ze voorzien een grote toekomst voor het op deze wijze aanbieden van locatiegebonden informatie, met name bij gemeentes. Burgers voelen zich nadrukkelijk betrokken bij zaken die in hun directe leefomgeving afspelen. Door informatie uit verschillende bronnen op basis van hun locatie aan een kaart te linken krijgen burgers inzicht in wat er bij hun om de hoek speelt. Zie www.geostart.nl voor meer voorbeelden, zoals bijvoorbeeld Koffie op de kaart

Karlijn van den Berg is strateeg bij MUSE Amsterdam en IceMobile. Hiervoor werkte zij als strateeg bij Draftfcb en Tribal DDB.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Anonymous_

  Mijn eerste gedachte bij dit artikel was: Gaan burgers zou serieus elke week even op zo’n website kijken om te kijken of er nog ‘nieuws’ is?

  Je geeft aan dat het bedoeld is als aanmoediging aan gemeenten en andere overheidsinstellingen om internet optimaal in te zetten in de informatievoorziening aan burgers en in dat opzicht kan ik het al beter begrijpen maar dat verandert weinig aan het eigenlijke probleem.

  Kun je wel van burgers verwachten dat zij uit eigen initiatief deze informatie opzoeken? ‘Vroeger’ moesten ze dit soort informatie volgens mij ook uit de krant halen maar dat betekent niet dat dat wel een goede oplossing was.

  Volgens mij wil je het vooral weten als je nog bezwaar aan kunt tekenen tegen een vergunning. Het kost echter veel tijd en moeite om in de gaten te houden of er iets is waartegen je bezwaar zou willen aantekenen. Zou de informatievoorziening niet zo moeten zijn dat de burger automatisch de informatie krijgt die hij zou willen? In het meest simpele geval zou je kunnen denken aan notificaties als mensen uit dezelfde straat een vergunning aanvragen.


  30 september 2008 om 08:31
  Gosse AdB

  Nu nog een alert per e-mail als binnen een gekozen straal van een postcode een aanvraag wordt ingediend of een bekendmaking wordt gepubliceerd.

  @Niek:

  Mijn ouders hebben een pand in een gebied dat misschien een andere bestemming krijgt van de gemeente welke nadelig kan zijn voor ze. Elke week dus de gemeente website (erg slecht en traag) uitpluizen…


  30 september 2008 om 09:15
  Karlijntje

  @niek

  deze informatie zou embed moeten zijn op een gemeentesite. Niet dus op een aparte site wat mij betreft, want anders versnipper je al die informatie over verschillende kanalen. Deze site geeft juist goed aan dat het ook op een andere manier kan. Dus niet alleen via kranten of via eindeloze lijsten.

  Een alertservice zou inderdaad een goeie aanvulling zijn; dat had ik ook bedacht. Nu in eerste instantie vind ik het vooral een goed signaal naar overheden, dat informatie op een soms andere manier gepresenteerd veel klantvriendelijker is.


  30 september 2008 om 09:53
  Gosse AdB

  @Matthias:

  Had eerst alleen naar jullie initiatief gekeken. De gemeente van mijn ouders doet overigens nog niet mee…

  Over je reactie op Niek:

  Mooie initiatieven om dit allemaal in kaart 😉 te brengen. Ben heel benieuwd!

  Koop zondagen zouden overigens ook een mooie aanvulling zijn.


  30 september 2008 om 11:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!