SlideshareReview (3): Heeft u al een SM strategie?

SlideshareReview (3): Heeft u al een SM strategie?
, Gemeente Nijmegen


Ik heb het natuurlijk over een Social Media strategie, een steeds belangrijker onderdeel van uw pr-strategie, uw digitale marketingstrategie of uw media strategie. Community marketing is immers de belangrijkste marketingtrend van 2008. Maar eerst even de definitie: Social Media bestaan uit Social Networking, Video Sharing, Photo Sharing, Blogging, Micro Blogging, RSS, Widgets, Chatrooms, Message boards en Podcast. 

 

De auteurs van bovenstaande presentatie op Slideshare ‘The social media train, catch it while you can’ pleiten voor een serieuze inzet van Social Media. De eerste stap daarbij is LUISTEREN. Dus niet direct een zelf een community uit de grond stampen om je boodschap de markt in te drukken. Een corporate blog succesvol maken is namelijk geen kinderspel. Ga eerst maar eens luisteren op het net en monitoren en ervaring opdoen. Deze stap is waarschijnlijk ook nodig om de organisatie te laten zien dat je merk toch al op straat ligt. “There are no secrets. The networked market knows more than companies do about their own products. And whether the news is good or bad, they tell everyone.” (Cluetrain Manifesto) Het slechte nieuws kan zich zo snel vermenigvuldigen op het web dat een Social Media Crisis Plan geen overbodige luxe is naast je “Hoe-te-reageren-bij-Radar”-protocol.

De tweede stap is MEEDOEN en dit kan in de vorm van aanhaken bij bestaande social media of zelf iets starten. De derde stap is METEN. Het meten moet vooral een trendanalyse zijn: volg de trend in social media activiteit (dmv social metrics) en leidt af wat de invloed is op je resultaten. Hierbij zijn de social metrics:

 • Het aantal keren dat je genoemd wordt
 • Aantal commentaren op een post
 • Aantal referrals naar een post
 • Aantal vrienden
 • Aantal stemmen en sterren
 • Kwaliteit van een post (is de toon positief of negatief)

Kort samengevat: social metrics meten de hoeveelheid aandacht en interactie in de social media ten aanzien van jouw merk. Dit kan je inzicht verschaffen of zoals Radian6, een van de leveranciers van social monitoring, het zegt op hun site: “From all of these user actions, you can measure what’s important, what ideas are gaining ground and who, or what, is having the biggest impact on your, or your client’s brand.” Maar wat is het resultaat van al die social media buzz? Je moet het verband gaan ontdekken tussen de buzz en de hoeveelheid aandacht en interactie op jouw eigen domein. Voor dat laatste gelden metrics zoals engagement, loyalty, stickyness en natuurlijk conversie.

Het is allemaal nog wel nieuw en onbekend maar deze presentatie geeft iets van handvaten HOE je het zou kunnen aanpakken. Dat je iets moet doen staat buiten kijf volgens de auteurs, zij vinden dat je nu op deze trein moet springen. En hoe staat het met jullie organisaties? Wordt er al gepraat over HOE je social media gaat aanpakken of wordt er nog gepraat over OF je wel iets moet doen met social media? 
 


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Social metrics is precies wat ook het Nederlandse Teezir doet, overigens genomineerd voor de Innovation Awards.

  geplaatst op
 • Interessant artikel!

  Denk persoonlijk dat stap 2 de grootste drempel opwerpt voor Nederlandse bedrijven om zich actief te gaan begeven op de 'social media dansvloer'. Het monitoren van wat er over je gezegd wordt op internet is redelijk te doen. Maar ben het erg eens met bijvoorbeeld de uitspraak "Een corporate blog succesvol maken is namelijk geen kinderspel." Dat is het inderdaad niet. Wellicht is externe expertise daarvoor welkom.

  Momenteel zijn wij daarom bezig onder de naam Bureau Brandmerck een adviesconcept te ontwikkelen om organisaties te kunnen helpen op dit gebied. Daartoe hebben we onlangs een vergelijkbare (veel korter en minder theoretisch) presentatie gemaakt. Bedoeld als inspiratie en introductie. Voor de geïnteresseerde: http://brandmerck.nl/brandmerck-orm-elevator-pitch/

  geplaatst op
 • Consequenties van sociale media zijn vooral transparantie, snelheid en wisseling van de mediamacht. Ik denk dat het voor organisaties daardoor vooral belangrijk is goed na te denken over motivatie en drijfveren en hoe die via een oprechte, geloofwaardige boodschap te communiceren. Zie ik als een (tussen) stap tussen Luisteren en Meedoen.

  geplaatst op
 • Ik ben erg benieuwd hoe deze strategieën uit zullen pakken de aankomende tijd.

  Ik vraag me voornamelijk af of bedrijven het zullen blijven onderhouden en of er op lange termijn niet meer kosten dan baten aan gebonden zijn.

  Ik hoop het niet, ik denk dat veel bedrijven te afstandig zijn geweest.

  geplaatst op
 • Het verschil tussen stap 1 en 3 lijkt mij minimaal. Luisteren doe je toch vooral door te meten (monitoren) hoe vaak, waar en wat er over je product/merk wordt gezegd?

  geplaatst op
 • @Alex: ik denk dat ze hier bedoelen wat het effect is op je opbrengsten. De social metrics horen dus bij stap 1, de normale metrics horen bij stap 3 en dan maar uitvogelen wat het verband tussen die twee is.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.