Live Labs heeft vorige week Photosynth gelanceerd. Hiermee kan iedereen met XP of Vista in een handomdraai collecties foto’s omzetten in een 3D-achtige wereld. In essentie komt het erop neer dat je flink wat foto’s uit verschillende hoeken van het zelfde object of de zelfde ruimte maakt, deze upload, een half uur wacht en vervolgens in een 3D-achtige ervaring rond dat object kunt kijken. De verwachting is dat we deze technologie uiteindelijk terug gaan zien in tal van microsoft producten zoals, Google Maps concurrent, Virtual Earth.
Om een beeld te geven van wat deze techniek kan ben ik zojuist even naar buiten gerend om wat foto’s van de gevel van ons kantoor in Groningen te maken, ziehier het resultaat (je moet wel even een plugin installeren in je browser, maar dit is zeker de moeite waard):
Voorbeelden van Photosynth’s
Even een paar voorbeelden van de fantastische dingen die je ermee kunt maken. Bekijk eens dit vreemde huis vol rare dingen in Seattle, de verboden stad in Peking, dit kanaal in Venetie of blader door alle andere synths.
De techniek achter photosynth
In 2006 nam Microsoft Seadragon over. Seadragon heeft de technologie gemaakt om eenvoudig visueel te bladeren door grote hoeveelheden data over internet. Je ziet dit terug in sommige synths door enorm in te zoomen of snel heen en weer te gaan. Het beeld wordt dan snel en soepel opgebouwd zonder schokkerig te worden.
Tegelijk waren ze bij Microsoft Research bezig met Photo tourism wat de basis legde voor de herkenning van overeenkomsten in foto’s en de constrictie van 3D modellen daaruit. (zie Photosynth history)
Al een aantal jaren zijn demo’s van deze technologie te zien, maar nu is het dus voor het eerst mogelijk om je eigen foto’s om te zetten naar een Synth.
Photosynth straks op Virtual Earth?
Brady Forrest (die vroeger mij MSN werkte en o.a. de vierde Search Champs heeft georganiseerd) schrijft op O’Reilly radar dat het Photosynth team (nu onderdeel van Labs) nu geïntegreerd gaat worden met het Virtual Earth team. Dit lijkt een logische stap, straks kunnen dan allerlei gebouwen en objecten geïntegreerd en doorzoekbaar worden in Maps.
Mogelijke commerciële toepassingen Photosynth
Wat de commerciële toepassingen zullen zijn is nog even afwachten natuurlijk. Maar een aantal zaken liggen redelijk voor de hand:
Verkopen van huizenJe kunt er natuurlijk op wachten dat er straks huizensites komen die photosynth gaan gebruiken om huizen aan te prijzen.
Werving van personeelHeb je een leuk kantoor met relaxte werkplekken en een goede sfeer? Maak dan een Photosynth om potentiële sollicitanten alvast een indruk te geven wat ze kunnen verwachten. Wie wil er nou niet op zo’n werkplek werken?
Verkoop van (tweedehands) productenVerkoop je een tweedehands auto via Speurders of Marktplaats? Maak even een Photosynth en potentiële kopers kunnen precies zien wat ze kopen.
Hmm.. zal ik een Lambogini of een Bently nemen?Automerken zullen dit soort dingen online gaan zetten: Lambogini, Bently.
Welke commerciële toepassing van Photosynth zie jij?
Ben benieuwd wie er ideeën heeft voor andere toepassingen!