ReclameReview: VrijSoaVrij.nl

ReclameReview: VrijSoaVrij.nl
, Hardcopy
@davidbrinks

In de serie commercials van VrijSoaVrij.nl wijst Frank, het monster van Frankenstein, ons er samen met zijn grote liefde Sally en zijn schepper Dr. Frankstein op dat een soa-test geen overbodige luxe is als je een nieuwe relatie aangaat.

Credits:
Opdrachtgever: SOA Aids Nederland
Bureau: VANABBETOTVESSEM
Creatie:Ronald van Vessem, Michiel van Abbe, Berend Boorsma
Productie Maatschappij: Artcore
Regie: Berend Boorsma
D.O.P.:Lex Brand
Productie: Stefany Rietkerk & Jan Koopmans
Editor: Annelien van Wijnbergen
Sound: The Ambassadors
Online: The Ambassadors
Verantwoordelijk bij klant: Filippo Zimbile en Erwin Fisser
Campagneperiode: Augustus - oktober 2008
Begeleiding: RVD/DPC: Albert Koch

De doelstellingen:
1. Bevorderen condoomgebruik in een nieuwe relatie.
2. Bevorderen positieve houding ten aanzien van het doen van een soa-test voordat men stopt met condoomgebruik binnen een nieuwe relatie.

De uitwerking:
Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden om het condoom achterwege te laten het vertrouwen in de nieuwe partner is en de veronderstelling dat je zelf een betrouwbare inschatting kunt maken of je een soa hebt of niet. De nieuwe campagne communiceert het belang van het volhouden van condoomgebruik en het doen van een soa-test door de doelgroep te confronteren met enerzijds het
onbetrouwbare karakter van veel soa: je ziet en merkt er vaak niets van. Anderzijds wijst de campagne op de risico’s van het seksuele netwerk. In het campagneconcept staat het monster van Frankenstein daarom centraal. Hij staat letterlijk symbool voor het meenemen van soa’s uit vorige relaties. Naast bovenstaande commercial is er ook een deel 2, waarin Frank op zijn beurt van Jane verlangt dat ook zij een soa-test laat doen, en een deel 3, waarin Dr. Frankenstein aangeeft dat een soa-test niet veel voorstelt.

Het oordeel:
De tagline ‘That could be anyone’s penis’ vind ik erg sterk. Hij is cryptischer en minder confronterend dan ‘Verneuk je nieuwe relatie niet met een oude soa’, maar de metafoor die gevonden is in de vorm van het monster van Frankstein zorgt ervoor dat je meteen weet wat er bedoeld wordt. Het concept vind ik dan ook uitstekend bedacht. Wat ik wel opvallend vind, is dat de commercials meer gericht zijn op de soa-test dan op condoomgebruik, terwijl de volgorde van de doelstellingen omgekeerd is. Daarnaast vraag ik me af of het derde deel van de serie (Dr. Frankenstein die vertelt dat een soa-test niet veel voorstelt) een boodschap bevat die zo belangrijk is dat hij eigenlijk in alle commercials had moeten terugkomen. De vrees voor wat een soa-test inhoudt, zal immers voor veel mensen een hoge drempel zijn om er daadwerkelijk een te doen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.