8 miljoen kansen op een nieuwe collega via google

8 miljoen kansen op een nieuwe collega via google

{title}Voor de gemiddelde marketingfacts lezer zijn de termen SEO en SEA wel redelijk bekend, maar in de wereld van recruitment zie je dat men er inmiddels wel van gehoord heeft, maar wat het is of hoe het werkt hebben velen geen idee van. Recent in een lezing voor de hospitality industrie (hotels, recreatie, etc) vroeg ik: wie weet er hier wat google adwords zijn? 5 van de 80 aanwezigen staken hun hand op. Een veel gehoord ‘argument’ is: dat is iets voor IT, die moeten maar zorgen dat we hoog in google scoren. Maar we weten allemaal dat dat zo niet werkt. Daarom ligt hier een schone taak voor de marketeers om hun recruiters aan het handje te nemen wat betreft SEO en SEA. En de reden hiervoor is duidelijk: je hebt elke maand 8 miljoen kansen om via google een nieuwe collega te vinden.

Via deze tool heb ik even wat snelle analyses gedaan voor de Nederlandse vacaturemarkt. Niet 100% betrouwbaar, maar goed genoeg om een beeld te geven.

Het woord vacature is in juni 1 miljoen keer gezocht en gemiddeld 1,2 miljoen keer per maand. Het woord vacatures zelfs 1,5 miljoen keer in juni tegen 2,2 miljoen keer gemiddeld per maand.Gemiddeld zijn er per maand ongeveer 8 miljoen vacature en werk gerelateerde zoekwoorden in google.

Misschien dat de meesten nu denken: maar wie zoekt er nu op het woord vacature? Ik zou het ook niet weten, alleen dat het gebeurt. Maar het gaat natuurlijk ook om nog specifiekere zoekopdrachten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘vacature account manager’ of ‘vacature sales’. Als ik daar op inzoom en de synoniemen meeneem kom ik boven de 500.000 zoekopdrachten per maand uit. En een bijzonder specifiek zoekwoord, denk aan b.v. php programmeur, wordt nog steeds 1.900 keer per maand gezocht. En ook de zeer gewilde java / j2ee developers zoeken nog 1.400 keer per maand in google naar een vacature.

Marketeers zoeken blijkbaar minder vaak dan sales mensen in google (of er zijn er minder), maar toch nog steeds ruim 80.000 zoekopdrachten op vacature marketing en communicatie (en synoniemen). Allemaal zoekopdrachten die je mis loopt als je je zoekmachine marketing niet op orde hebt en dan met name natuurlijk van je corporate website. En aangezien de corporate recruiters het nog links laten liggen, ligt het voor de hand dat marketing hierin het voortouw neemt. Het is één van de onderdelen van een goede corporate careersite, iets waar nog heel veel te winnen valt in mijn optiek.


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Op het woord 'vacature' zoeken, is heel logisch. Dan krijg je namelijk meteen een overzicht van de vacaturesites. En dan kun je verder gericht gaan zoeken.
  Mensen zoeken ook op woorden/algemene termen als boten, watersport, winkelen etc. Gewoon omdat ze dan verwachten portals/startpagina's te krijgen.

  geplaatst op
 • Het beeld van de hotelerij industrie kan ik wel staven. Laatste een klein onderzoekje na gedaan, enorm veel kansen liggen daar!

  geplaatst op
 • 'En ook de zeer gewilde java / j2ee developers zoeken nog 1.400 keer per maand in google naar een vacature.'

  Volgens mij onjuist, dit zijn naar mijn idee de bedrijven die op zoek zijn naar geschikt personeel, niet de geschikte mensen op zoek naar een baan.

  geplaatst op
 • @Coen: ik heb uiteraard gefilterd in deze op de woorden java vacature, j2ee vacature, java vacatures, vacature java programmeur en java banen.

  Dat zijn 1400 zoekopdrachten per maand. Ik heb niet meegenomen de CV searches naar mensen die java hebben. Dus het klopt echt (en als je wilt kan je het met de tool narekenen).

  geplaatst op
 • Ah Bas, ik ben zo'n HRM'er die het allemaal reuze interessant vind maar niet alle afkortingen kent. SEO staat waarschijnlijk voor search engine optimalisatie...dat A'tje kan ik echter niet thuisbrengen...acceptatie lijkt me niet het woord waarop gedoeld wordt...

  Groet!
  Henk Ritmeester
  LinkedIngroep voor HR geïnteresseerden; http://www.linkedin.com/e/gis/127785/2B258D35FA86 (dus ook management, marketeers, etc.).

  geplaatst op
 • @Henk: Inderdaad, SEO is Search Engine Optimalization (dus organische resultaten goed scoren). De A staat voor advertising (dus google adwords).

  geplaatst op
 • Eigenlijk is het Search Engine Optimization ipv Optimalization, maar een kniesoor die daar op let.

  geplaatst op
 • done.
  php programmeur 1900
  vacature php programmeur 170

  dus klopt het nog steeds niet.

  geplaatst op
 • @Coen ik zei wel incl. synoniemen hè (geen probleem als je mijn cijfers uitdaagt, maar doe dat wel netjes):

  vacature PHP: 880
  vacature php developer: 58
  php vacatures: 390
  php banen: 210
  php baan: 36

  Ik geef toe, geen 1900, beetje ruim afgerond, maar 1744 is toch redelijk in de buurt.

  geplaatst op
 • Nog even doorzoeken en je bent er: php developer gezocht 16 ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.