Weblog PaidContent door Guardian gekocht voor 30 miljoen

Weblog PaidContent door Guardian gekocht voor 30 miljoen

Het gaat goed met de waarde van weblogs. De semi-weblog PaidContent.org is overgenomen voor maar liefst 30 miljoen dollar door krantenimperium The Guardian. Paidcontent staat bekend om hoogwaardige artikelen en vele scoops. De site richt zich op nieuws rondom technologie en internet. Opmerkelijk is dat er amper investeerders betrokken waren bij de site. Slechts een keer haalde oprichter Rafat Ali een paar ton op. Hij wordt door de deal multimiljonair.

In feite is Paid Content niet langer “slechts” een weblog, maar een semi-weblog met echte (betaalde) redacteuren die artikelen op serieuze toon schrijven. Volgens Ali waren er de afgelopen maanden diverse gesprekken met The Guardian geweest, maar was “the price not right’.. Totdat enkele weken geleden de uitgever met een bod kwam dat ze niet konden weerstaan. Naar verluid wordt er dertig miljoen betaald voor de site, inclusief een zogenaamde “earn-out” van enkele miljoenen. Ali mag zich als meerderheids aandeelhouder het grootste deel van de dertig miljoen toeeigenen.

De vraag is nu hoe lang grote weblogs in Nederland zelfstandig zullen blijven. Eerder dit jaar maakte Marketingfacts bekend dat het mogelijk aan het einde van dit jaar wordt overgenomen door Lenthe uitgevers. Ilse Media heeft al een belang van 25 procent in Marketingfacts.

De kans dat ook andere weblogs geheel of gedeeltelijk in handen komen van grote uitgevers lijkt reeel. Omzetten van weblogs zijn de afgelopen jaren stevig gegroeid, en ook de bezoekersaantallen nemen gestaag toe.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Voor 30 miljoen wil ik er ook wel eens over nadenken ;-)

  Is er ook bekend op basis waarvan de waarde is bepaald? Voor zover ik weet waren de inkomsten van PaidContent vooral gebaseerd op advertentie-inkomsten (ca. 1 miljoen dollar in 2006).

  geplaatst op
 • Ik ben ook benieuwd naar het verslag van PaidContent. Uiteraard zal het ook adv. gerelateerd zijn.
  (Die 1 miljoen zal inmiddels wel verdubbeld zijn) Niettemin dat Paidcontent een enorme positie heeft qua informatie. Informatie dat van strategisch belang kan zijn. Informatie heeft immers ook z'n waarde. Toch is het grappig hoe invloedrijk een (news) blog kan zijn :)

  geplaatst op
 • Volgens mij is de wikipedia link niet goed... Of speelt Rafat ook in het nationele voetbalteam van Jordanie ?

  geplaatst op
 • @Jos: mijn fout, ik had even wat relevante linkjes toegevoegd (dacht ik). Volgende keer eerst ook maar eens goed lezen voordat ik die wikipedia-pagina's toevoeg ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.