Meer dan 1 miljoen online video’s per dag via BBC iPlayer

Meer dan 1 miljoen online video’s per dag via BBC iPlayer

Tijdens het recent georganiseerde Google’s Zeitgeist Europe 2008 ging één van de sessies over de toekomst van online video.

Meest interessante spreker was zonder enige twijfel Ashley Highfield, directeur van Future Media and Technology BBC. Na een korte presentatie van de BBC iPlayer, gaf Highfield wat cijfers over het gebruik van online video via de kanalen van BBC. Op het moment van het congres werden er dagelijks ca. 700.000 programma’s gedownload. Uitgaande van een lineaire toename van het gebruik, is de verwachting dat BBC inmiddels meer dan 1 miljoen downloads per dag heeft. Vooralsnog lijkt de online videoconsumptie geen effect te hebben op het tv-kijkgedrag. Online kijkers zijn in het algemeen jonger dan de tv-kijkers, maar ouder dan de online bezoekers van BBC. Dit is goed nieuws aldus Highfield. Het betekent immers dat ze een nieuw publiek hebben weten aan te trekken met de online uitzendingen.

Interessant is de vraag van sessievoorzitter Matthew d’Ancona of Highfield YouTube als concurrent ziet of juist als aanvulling op de BBC iPlayer. Net als in Nederland de Publieke Omroep, plaatst ook BBC beeldmateriaal op YouTube (BBC’s Channel, BBC Worldwide en BBC World News). In het algemeen zijn dit korte fragmenten (niet alleen promotiemateriaal, vaak ook meer entertainment). Highfield ziet YouTube dan ook vooral als complementair om meer kijkers te bereiken.

Jammer dat de BBC iPlayer niet buiten de UK is te bekijken. Iemand toevallig al een mogelijkheid gevonden om die beveiliging te omzeilen?


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • 1 miljoen views per dag. Sorry hoor, maar dat is verdomd weinig.
  Uitzending Gemist doet meer. Terwijl in Nederland veel minder mensen wonen dan in de UK.
  Nu.nl trekt honderdduizenden video kijkers per dag.

  geplaatst op
 • @Sjaak: Heb voor de zekereheid nog eens de video bekeken maar het zijn toch echt de getallen die Ashley Highfield noemt. Heb ook nog even gezocht naar exacte aantal bekeken programma's per dag via uitzendinggemist.nl maar kon die even zo snel niet vinden. Weet jij zo wat dat aantal is?

  geplaatst op
 • BBC updates Iplayer:

  (...) It seems likely that the new service will continue to be massively popular building on the 100 million downloads it served up in its first six months, and further raising the ire of ISPs which have attributed massive increases in bandwidth load to the online telly pioneer. (...)

  100 miljoen downloads/6 mnd = gem. 550.000 per dag. Zou dus wel kunnen kloppen dat ze nu op ca. 1 miljoen downloads per dag zitten.

  geplaatst op
 • "Oktober was voor Uitzending Gemist een recordmaand. Voor het eerst zijn er in één maand meer dan 10 miljoen video's opgevraagd.

  Topscoorders
  De best bekeken online programma's waren in De Lama's (BNN) met ca. 1,3 miljoen kijkers en Op zoek naar Evita (AVRO) met ca. 650.000 kijkers.
  "
  portal.omroep.nl

  Let wel dit is oktober 2007!

  IK zou heel erg graag eens iemand van uitzendinggemist horen over hoeveel mensen er naar kijken, het liefst met de zelfde/verglijkbare getallen als deze man van de BBC.

  Het interessantste is dan om te horen of er bv bij uitzendinggemist veel buitenlandse kijkers zijn en of het verder vergelijkbaar kijk gedrag oplevert.

  geplaatst op
 • Ik zou zeggen, William Valkenburg, kom er maar in! Ben nu wel benieuwd naar de actuele cijfers voor publieke omroep en dan met name uitzendinggemist.nl.

  geplaatst op
 • Zie voor enkele referenties:

  DutchCowboys over cijfers van het IAB

  164,6 miljoen streams in Q1 2008 voor NPO, Nu, RTL en SBS. Dat is gezamenlijk 1.8 miljoen per dag. Ik schat dat Uitzendinggemist en Nu.tv het leeuwendeel hiervan doen.

  en

  DutchCowboys over Streamzilla
  Nederlandse video provider verzorgt 1 miljard views in 6 maanden, dat is ruim 5 miljoen per dag.


  Ook interessant is de inschatting die van YouTube wordt gemaakt. Men kwam neer op 17,5 miljard in 3,5 jaar bestaan. Op basis van de groei verwacht men 7,5 miljard views in 2008, wereldwijd, oftewel 20 miljoen views per dag.

  Dus van de mij bekende cijfers :

  1) YouTube met 20m per dag
  2) Streamzilla met 4m per dag
  3) IAB met 2m per dag
  4) BBC met 1m per dag

  Daarbij moet je het volgende opmerken:
  - Deze lijst is allesbehalve compleet

  - YouTube werkt wereldwijd. YouTube's kracht is dat er zo gigantisch veel content op staat. Maar het aantal views valt me tegen, en er is geen bewezen verdienmodel (tot op heden, er wordt fors verlies geleden).

  - Streamzilla is een Europese (Nederlandse) B2B videohosting dienst voor omroepen en video portals, je kunt er dus geen ads plaatsen aangezien elke klant zijn eigen content exploiteert.

  - IAB geeft geen splitsing over de aangesloten partijen, dus het aandeel Uitzendinggemist is niet echt bekend. Ik meen me te herinneren dat er bij het EK 40.000 mensen tegelijk kijken en dat er in totaal circa 300.000 views per wedstrijd zijn.

  - UK (BBC) is in verhouding tot NL (NPO) erg groot, dus die kijkcijfers vallen tegen. BBC kent geen advertentiemodel.

  Loopt Nederland dan echt zo voorop? Ik heb wel eens gehoord dat meer dan 10% van de YouTube views uit Nederland komt. Maar daar doet YouTube geen uitspraken over...

  geplaatst op
 • @Sjaak: lol, dat zijn onze eigen cijfers, dat zegt dus nog niets over uitzendinggemist.nl. Heb inmiddels een email gestuurd om NPO te vragen naar cijfers uitzendinggemist.nl.

  geplaatst op
 • @Marco, oh ja, dat is ook zo ;-)
  Teveel gesurft de laatste tijd... ;-)

  geplaatst op
 • Inmiddels ook een reactie van William Valkenburg (NPO) gekregen:

  (...) Gemiddeld worden per dag ca. 320.000 programma’s via UitzendingGemist.nl bekeken. Per maand zijn dat gemiddeld 10 miljoen video’s en dat aantal groeit nog steeds gestaag. In de zomer zakt het altijd even in (maar dan brengt de NOS ook veel live sportverslaggeving online) en tussen september en december worden de nieuwe maandrecords gevestigd. Uitzendinggemist kan ook al een tijdje via digitale televisie worden bekeken bij o.a. KPN, UPC en Tele2. Hiervan zijn geen exacte cijfers beschikbaar, maar ik schat dat dit nog enkele tienduizenden views per dag toevoegt.

  Programma’s op Uitzendinggemist.nl zijn niet afgeschermd voor het buitenland. Geolocatie wordt wel toegepast op live streams als rechthebbenden dat specifiek eisen. Dat komt eigenlijk alleen voor bij grote internationale sportevenementen (EK2008, Olympische Spelen) of popconcerten (Live Earth). De Nederlandse situatie is toch anders dan de Britse, waar de BBC van oudsher een global player is en in een wereldtaal uitzendt. Door de Nederlandse taal zal er vrijwel uitsluitend een Nederlandstalig publiek kijken, dus is afscherming voor ons geen groot issue. Het aantal kijkers uit het buitenland ligt al een tijd stabiel rond de 5-7% van het totaal en die kijken veel in de ‘rustige’ nachtelijke uurtjes.

  In het kijkgedrag zie ik verder veel overeenkomsten met de Britse situatie. Ook in Nederland zien we dat de online-kijkers gemiddeld een stuk jonger zijn dan de gemiddelde tv-kijker en dat het online kijken eerder leidt tot toegevoegd bereik dan tot kannibalisme op de TV-cijfers. Het zijn andere ‘leefstijlgroepen’ die je via het ene of het andere medium aanspreekt. Ook het dagpatroon dat in de BBC grafiek wordt getoond komt overeen met de trend hier: door de week relatief veel verkeer op de dag (geleidelijk toenemend vanaf 10 uur) met een piek tussen 21 en 23 uur ‘s avonds.

  Highfield’s analyse van de Long Tail op basis van programmatitels zal in Nederland een vergelijkbaar beeld geven: de ene titel is nu eenmaal spannender dan de andere. Een grote beperking is echter dat de Britten de programma’s maar 7 dagen online beschikbaar houden, waardoor een echte Long Tail (in de tijd) helemaal niet wordt opgebouwd. Sommige -meer tijdloze- titels (bv. een documentaire of concert) scoren ook na lange tijd nog steeds kleine aantallen views. Als je die over een langere periode optelt, komen daar hele respectabele aantallen uit. Via Uitzendinggemist.nl blijven uitzendingen daarom zo veel mogelijk beschikbaar, er is een archief van afleveringen per titel. We maken het voor iedereen mogelijk te deeplinken naar een specifieke aflevering via de omroepplayer en werken aan een embeddable player voor sites als Hyves. Het publiek kan daarmee eenvoudig programma’s op een eigen site plaatsen. Met deze middelen willen we de enorme Long Tail van de publieke omroep in Nederland veel beter zichtbaar maken. Wij zijn erg benieuwd wat dat voor het online kijken gaat betekenen. (...)

  geplaatst op
 • Mm, erg interessant.


  rest mij een vraag: als je de gegevens terug rekent naar het BBC model (7dagen online) wat blijft er dan over van deze stats? Kijken er dan minder mensen?, maw hoeveel procent van de opgevraagde uitzendingen is ouder dan 7dagen?

  Misschien zowiezo voor marketingfacts eens interessant om eens een stuk aan te wijden waar iets dieper wordt ingegaan om uitzendinggemist en het bereik.

  Bedankt William!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.