• Mobile
  wordt gesponsord door

Publiek Omroep test nieuwe Omroepplayer

Publiek Omroep test nieuwe Omroepplayer

Omroepvoorzitter Henk Hagoort liet eerder deze week op het MediaParkJaarCongres (MPJC) weten dat Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een nieuwe videoplayer heeft ontwikkeld. De ‘Omroepplayer’ maakt embedden van uitzendingen op andere sites, zoals profielpagina’s bij Hyves, of het abonneren op de laatste aflevering van een programma mogelijk. Commentaar toevoegen, doorsturen aan vrienden en scènes selecteren kan ook (zie ook helppagina van de player). De videospeler gebruikt flashstreams en bevat STER-reclames na afloop. De gebruiker kan voor het embedden zelf kiezen welke STER-spot aan het einde wordt geplaatst. De nieuwe player is nu in een publieke testfase.

Ziet er goed uit, maar ik vraag me af waarom de publieke omroep kiest voor een tweesporen beleid. Zo maakt het voor o.a. de NOS EK-site gebruik van Microsoft Silverlight en kiest het in deze omroepplayer voor Adobe Flash!?


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Het is zinnig om beide mogelijkheden te benutten. De pilot omroepplayer is in deze fase in flash, door hoge adoptiegraad en crossplatform mogelijkheden van adobe.
  In een pilot is het met name van belang te testen welke functionaliteit saillant is.
  Je wilt dan zorgen dat plug-ins het gebruik niet hinderen op een of andere manier.
  De keuze voor welke streaming techniek je kiest voor de verdere uitrol is dan van later orde.

  Flash is breed geadopteerd en silverlight timmert hard aan de weg. Naar mijn idee is er meer tijd nodig om te zien welke techniek de beste resultaten voor de gebruiker levert.
  Tegelijk is het rechtentechnisch een vereiste voor de NOS om met wmv te werken. Daar kan de NOS niet veel aan doen, dat wordt hen door de rechthebbenden zo opgelegd. Dus om toch crossplatform te kunnen aanbieden kom je op silverlight.

  Kortom ik zie op dit moment alleen maar voordelen in dit 'tweesporenbeleid'.

  geplaatst op
 • Is de volgende stap dat een deel van die sterinkomsten terugvloeien naar degene die het op zijn/haar site/blog plaatst berekend naar aantaal views? :-)

  geplaatst op
 • Lijkt mij vrij duidelijk. Ze hadden niet de mogelijkheid om de uitzendingen van de NOS via Flash te streamen aangezien Flash geen DRM ondersteund. Op de beelden van de UEFA zitten namelijk rechten die niet in hun handen liggen. Ze hadden namelijk een mogelijkheid nodig om te werken met DRM en Silverlight bood ze in dit opzicht de perfecte oplossing.

  geplaatst op
 • Webwereld op 13 juni:

  (...) De SP eist dat de publieke omroep een open source mediaplayer ondersteunt. De ondersteuning van uitsluitend Windows Media Player is in strijd met het nationaal IT-beleid. (...)

  Webwereld 17 juni:

  (...) Minister: DRM rechtvaardigt SilverLight in NOS-speler (...)

  geplaatst op
 • Zoals Monique eerder zegt was het door de UEFA verplicht de wedstrijden te streamen via het wmv formaat.

  De kritiek van de SP om een open source mediaplayer te gebruiken begrijp ik niet helemaal. Volgens mij is Silverlight juist een opensource player, net zoals flash dat is. Het zijn dan wel diensten van commerciële bedrijven, maar voor het gebruik en ontwikkeling hoeft niet betaald te worden..

  Welke mediaplayer zou volgens de SP dan gebruikt moeten worden?

  geplaatst op
 • @joris volgens mij zijn silverlight en flash beiden niet opensource.

  geplaatst op
 • @Vincent: Ik dacht dat sinds kort de specificaties van beiden technologieën waren vrijgegeven en dat je ontwikkelde applicaties hiermee zonder 'royalties' mag redistribueren. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je definitie van opensource is... Van flash weet ik het niet zeker, maar het Moonlight silverlight project ondersteund door Microsoft is volgens mij wel opensource.

  Heb je mijn email trouwens nog ontvangen?

  geplaatst op
 • @Joris & @Vincent: Silverlight is inderdaad opensource. Het Moonlight project is het open-source project dat Silverlight ondersteund. Door dat project team worden bijvoorbeeld ook de Mac en Linux varianten verder ontwikkeld. De vraag is hoe de open-source community tegenover zo'n initiatief van Microsoft staat...

  Microsoft heeft trouwens een slimme deal gemaakt met HP waarmee alle nieuwe computers afgeleverd worden met Silverlight pre-installed. Zie ook: http://www.zoomz.nl/archief/microsoft-silverlight-standaard-op-miljoenen-hp-computers/

  Ik verwacht dat Silverlight binnen de kortste keren dezelfde dekking heeft als Flash.

  geplaatst op
 • Aangezien zowel flash als silverlight op Apple, Linux en Windows te gebruiken zijn. Zijn de kamervragen van de SP over het gebruik van Silverlight dus onterecht. Alternatieven opensource mediaplayers zijn er volgens mij ook niet...?

  geplaatst op
 • Het argument van DRM is al genoemd en daarbij verkeert de nieuwe player nog in een pilotfase waarbij het niet echt logisch is om deze in te zetten tijdens een populair evenement als het EK.

  De speler ziet er erg strak uit.
  De keuze voor een sterreclame bij het ophalen van de embed-code is een leuke toegevoegde functie, ik stel me voor dat je als website-eigenaar op deze manier niet-relevante reclame van je site kunt weren. Nog interessanter zou het zijn als 'embedders' gestimuleerd worden een relevante reclame te kiezen door middel van een revenue-share, maar ja, het blijft de publieke omroep dus dat zal er wel niet in zitten.

  De embedprocedure mag nog wel wat simpeler van mij trouwens, je moet flink rondklikken om uiteindelijk de code te zien te krijgen, waar je bij andere players deze meteen kunt kopiëren. Het zou handiger zijn als de code (op basis van standaardinstellingen) al direct gezien en geselecteerd kan worden en dat alle kliks die nu nog noodzakelijk zijn, optioneel worden, waarbij de code automatisch wordt aangepast na elke wijziging.

  geplaatst op
 • @Joris: Klopt, de vragen van SP waren wat mij betreft onterecht. Ze hoorden 'Microsoft' en sprongen direct op de achterbenen. Ik zou ook zo 1 2 3 geen alternatief voor Silverlight weten in dit geval.

  geplaatst op
 • @Gijs van Zon: de ARD heeft de ook de live stream gewoon in Flash, hoor. Kennelijk speelt er nog iets anders. Geld, misschien?

  geplaatst op
 • De kritiek van de SP was niet puur en alleen tegen de EK uitzending gericht en ging ook niet over een opensource player maar over een open videoformaat. Uitzending gemist maakt vooral gebruik van windows media (naast Real en sinds kort ook Quicktime). De codecs waarin deze video wordt uitgezonden is niet 'open'. Ze kunnen wel afgespeeld worden op bijv linux, maar dit is niet altijd legaal.

  Met flash video kan dat wel, maar echt open is het nog steeds niet.

  geplaatst op
 • Altijd leuk een beetje klagen over iets waarop geen oplossing te bedenken is. Mits ze de omroepen natuurlijk gaan forceren om zelf een eigen open standaard te gaan ontwikkelen...

  Ik heb een hekel aan regen...kan de SP daar niet eens kamervragen over stellen?

  geplaatst op
 • Heeft de BBC zijn iplayer niet met een open standaard ontwikkelt? Lijkt me voor de publieke omroepen in ieder geval niet de oplossing.

  @Remco: Hoeveel SP stemmers gebruiken denk je Linux?

  geplaatst op
 • @Joris: Bij de laatste peiling gebruikte 4,3% van de SP stemmers Linux.

  iPlayer van de BBC was eerste een 'windows only' applicatie. Na protesten van gebruikers is BBC overgestapt naar flash waardoor het ook op de Mac en Linux gebruikt kan worden. Het is zover ik weet geen open-source. Ze hadden in maart nog problemen met de DRM van de streams op de iPhone (.H264) dus ze gebruiken ook een DRM oplossing (met flash?).

  Het is een mooi project voor de BBC weer er genoeg geld is om dit soort dingen aan te pakken. Dit lijkt me echter voor de Nederlandse omroepen onhaalbaar!

  geplaatst op
 • @ Petra

  nou dat zou inderdaad een volgende stap kunnen zijn als het aan mij zou liggen. Ik denk echter dat verschillende bestuurdersleden hier over gaan vallen...

  geplaatst op
 • @Paulo, dan denken ze nog 1.0 terwijl ze wel 2.0 technologie inzetten en er alleen de lusten van willen hebben. Jammer:-)

  geplaatst op
 • Het is helemaal niet ondenkbaar dat de NOS andere afspraken heeft met de UEFA. Bijvoorbeeld door de rechten niet in zijn geheel af te kopen. Die Franse en Engelse rakkers hebben veel meer budget en kunnen dat misschien wel gewoon doen.

  ...of misschien wil de NOS wel gewoon roomser-dan-de-paus zijn. Lekker Hollandsch!

  geplaatst op
 • mooie link krijgt de NOS vanuit de officiele Uefa Ek website http://video.uefa.com/Video/Live/Competitions/EURO/Country=NL/MatchList.html

  voor 2 euro kun je de replay van alle gespeelde wedstrijden bekijken. Dus: Live kijken = gratis en een Replay moet je voor betalen. Ben echt benieuwd naar hoeveel mensen dit doen. Ik heb het net getest en moet zeggen dat de kwaliteit wel super is..

  geplaatst op
 • Vanaf gisteren wordt op Uitzendinggemist.nl en Omroep.nl getest met een nieuwe embeddable flashplayer. Gedurende één maand worden vijf programma’s uit de zomerprogrammering daags na uitzending in deze player online aangeboden. Programma’s die meewerken aan deze pilot zijn o.a. Factor Giel (VARA), Café de Liefde (VPRO) en De Vloer Op (HUMAN). Doel is om binnen een grote groep bezoekers te onderzoeken hoe een embeddable player met diverse extra functionaliteiten wordt gebruikt.

  Op http://testlab.omroep.nl kan men de player uitproberen en embedden. De player is embeddable op bijvoorbeeld Hyves, blogs en andere sociale netwerken en heeft een aantal extra functionaliteiten. Gebruikers kunnen de player zo instellen dat altijd de nieuwste aflevering van een serie op de gewenste site komt te staan. Men kan fragmenten uit afleveringen selecteren en een aflevering/fragment van commentaar voorzien op de tijdlijn.

  De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) is bezig met een analyse van de mogelijkheden van diverse embeddable players. Flash is een van de opties omdat Flash een penetratiegraad van 98,8% heeft bij computers met een internetaansluiting. Ter vergelijking, Windows Media Player heeft een penetratie van 82,8%. Hierdoor is het mogelijk om het aanbod van Uitzending Gemist aan een grotere groep mensen online beschikbaar te stellen.

  Nadat verschillende sites in de afgelopen weken melding hadden gemaakt van de tot nu toe beperkte test met de nieuwe player, is het gebruik explosief gestegen. In de afgelopen maanden werden meer dan 47.000 fragmenten bekeken en meer dan 1.000 fragmenten geëmbed.

  De programma’s die worden gebruikt voor de test, worden tevens aangeboden in de reguliere player van Uitzending Gemist (Windows Media en Quicktime).

  Bron: Persbericht NOS

  geplaatst op
 • NBC test een vergelijkbare player:
  http://newteevee.com/2008/07/03/olympics-video-player-debuts/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.