Publiek Omroep test nieuwe Omroepplayer

19 juni 2008, 08:48

Omroepvoorzitter Henk Hagoort liet eerder deze week op het MediaParkJaarCongres (MPJC) weten dat Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een nieuwe videoplayer heeft ontwikkeld. De ‘Omroepplayer’ maakt embedden van uitzendingen op andere sites, zoals profielpagina’s bij Hyves, of het abonneren op de laatste aflevering van een programma mogelijk. Commentaar toevoegen, doorsturen aan vrienden en scènes selecteren kan ook (zie ook helppagina van de player). De videospeler gebruikt flashstreams en bevat STER-reclames na afloop. De gebruiker kan voor het embedden zelf kiezen welke STER-spot aan het einde wordt geplaatst. De nieuwe player is nu in een publieke testfase.

Ziet er goed uit, maar ik vraag me af waarom de publieke omroep kiest voor een tweesporen beleid. Zo maakt het voor o.a. de NOS EK-site gebruik van Microsoft Silverlight en kiest het in deze omroepplayer voor Adobe Flash!?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

20 Reacties

    monique de haas

    Het is zinnig om beide mogelijkheden te benutten. De pilot omroepplayer is in deze fase in flash, door hoge adoptiegraad en crossplatform mogelijkheden van adobe.

    In een pilot is het met name van belang te testen welke functionaliteit saillant is.

    Je wilt dan zorgen dat plug-ins het gebruik niet hinderen op een of andere manier.

    De keuze voor welke streaming techniek je kiest voor de verdere uitrol is dan van later orde.

    Flash is breed geadopteerd en silverlight timmert hard aan de weg. Naar mijn idee is er meer tijd nodig om te zien welke techniek de beste resultaten voor de gebruiker levert.

    Tegelijk is het rechtentechnisch een vereiste voor de NOS om met wmv te werken. Daar kan de NOS niet veel aan doen, dat wordt hen door de rechthebbenden zo opgelegd. Dus om toch crossplatform te kunnen aanbieden kom je op silverlight.

    Kortom ik zie op dit moment alleen maar voordelen in dit ’tweesporenbeleid’.


    19 juni 2008 om 09:29
    Petra de Boevere

    Is de volgende stap dat een deel van die sterinkomsten terugvloeien naar degene die het op zijn/haar site/blog plaatst berekend naar aantaal views? 🙂


    19 juni 2008 om 09:37
    Gijs van Zon

    Lijkt mij vrij duidelijk. Ze hadden niet de mogelijkheid om de uitzendingen van de NOS via Flash te streamen aangezien Flash geen DRM ondersteund. Op de beelden van de UEFA zitten namelijk rechten die niet in hun handen liggen. Ze hadden namelijk een mogelijkheid nodig om te werken met DRM en Silverlight bood ze in dit opzicht de perfecte oplossing.


    19 juni 2008 om 10:52
    Joris

    Zoals Monique eerder zegt was het door de UEFA verplicht de wedstrijden te streamen via het wmv formaat.

    De kritiek van de SP om een open source mediaplayer te gebruiken begrijp ik niet helemaal. Volgens mij is Silverlight juist een opensource player, net zoals flash dat is. Het zijn dan wel diensten van commerciële bedrijven, maar voor het gebruik en ontwikkeling hoeft niet betaald te worden..

    Welke mediaplayer zou volgens de SP dan gebruikt moeten worden?


    19 juni 2008 om 12:30
    vincente

    @joris volgens mij zijn silverlight en flash beiden niet opensource.


    19 juni 2008 om 12:37
    Joris

    Aangezien zowel flash als silverlight op Apple, Linux en Windows te gebruiken zijn. Zijn de kamervragen van de SP over het gebruik van Silverlight dus onterecht. Alternatieven opensource mediaplayers zijn er volgens mij ook niet…?


    19 juni 2008 om 16:01
    ssmeding

    Het argument van DRM is al genoemd en daarbij verkeert de nieuwe player nog in een pilotfase waarbij het niet echt logisch is om deze in te zetten tijdens een populair evenement als het EK.

    De speler ziet er erg strak uit.

    De keuze voor een sterreclame bij het ophalen van de embed-code is een leuke toegevoegde functie, ik stel me voor dat je als website-eigenaar op deze manier niet-relevante reclame van je site kunt weren. Nog interessanter zou het zijn als ‘embedders’ gestimuleerd worden een relevante reclame te kiezen door middel van een revenue-share, maar ja, het blijft de publieke omroep dus dat zal er wel niet in zitten.

    De embedprocedure mag nog wel wat simpeler van mij trouwens, je moet flink rondklikken om uiteindelijk de code te zien te krijgen, waar je bij andere players deze meteen kunt kopiëren. Het zou handiger zijn als de code (op basis van standaardinstellingen) al direct gezien en geselecteerd kan worden en dat alle kliks die nu nog noodzakelijk zijn, optioneel worden, waarbij de code automatisch wordt aangepast na elke wijziging.


    19 juni 2008 om 16:47
    Remco Bron

    @Joris: Klopt, de vragen van SP waren wat mij betreft onterecht. Ze hoorden ‘Microsoft’ en sprongen direct op de achterbenen. Ik zou ook zo 1 2 3 geen alternatief voor Silverlight weten in dit geval.


    19 juni 2008 om 16:59
    paulusveltman

    @Gijs van Zon: de ARD heeft de ook de live stream gewoon in Flash, hoor. Kennelijk speelt er nog iets anders. Geld, misschien?


    19 juni 2008 om 17:29
    Gerard van Enk

    De kritiek van de SP was niet puur en alleen tegen de EK uitzending gericht en ging ook niet over een opensource player maar over een open videoformaat. Uitzending gemist maakt vooral gebruik van windows media (naast Real en sinds kort ook Quicktime). De codecs waarin deze video wordt uitgezonden is niet ‘open’. Ze kunnen wel afgespeeld worden op bijv linux, maar dit is niet altijd legaal.

    Met flash video kan dat wel, maar echt open is het nog steeds niet.


    20 juni 2008 om 06:21
    Remco Bron

    Altijd leuk een beetje klagen over iets waarop geen oplossing te bedenken is. Mits ze de omroepen natuurlijk gaan forceren om zelf een eigen open standaard te gaan ontwikkelen…

    Ik heb een hekel aan regen…kan de SP daar niet eens kamervragen over stellen?


    20 juni 2008 om 08:28
    Joris

    Heeft de BBC zijn iplayer niet met een open standaard ontwikkelt? Lijkt me voor de publieke omroepen in ieder geval niet de oplossing.

    @Remco: Hoeveel SP stemmers gebruiken denk je Linux?


    20 juni 2008 om 10:30
    Remco Bron

    @Joris: Bij de laatste peiling gebruikte 4,3% van de SP stemmers Linux.

    iPlayer van de BBC was eerste een ‘windows only’ applicatie. Na protesten van gebruikers is BBC overgestapt naar flash waardoor het ook op de Mac en Linux gebruikt kan worden. Het is zover ik weet geen open-source. Ze hadden in maart nog problemen met de DRM van de streams op de iPhone (.H264) dus ze gebruiken ook een DRM oplossing (met flash?).

    Het is een mooi project voor de BBC weer er genoeg geld is om dit soort dingen aan te pakken. Dit lijkt me echter voor de Nederlandse omroepen onhaalbaar!


    20 juni 2008 om 10:52
    Paulo Lopes

    @ Petra

    nou dat zou inderdaad een volgende stap kunnen zijn als het aan mij zou liggen. Ik denk echter dat verschillende bestuurdersleden hier over gaan vallen…


    20 juni 2008 om 19:49
    Petra de Boevere

    @Paulo, dan denken ze nog 1.0 terwijl ze wel 2.0 technologie inzetten en er alleen de lusten van willen hebben. Jammer:-)


    20 juni 2008 om 21:11
    Remco Bron

    Het is helemaal niet ondenkbaar dat de NOS andere afspraken heeft met de UEFA. Bijvoorbeeld door de rechten niet in zijn geheel af te kopen. Die Franse en Engelse rakkers hebben veel meer budget en kunnen dat misschien wel gewoon doen.

    …of misschien wil de NOS wel gewoon roomser-dan-de-paus zijn. Lekker Hollandsch!


    23 juni 2008 om 08:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!