Virtuele beurzen zinloos?

Virtuele beurzen zinloos?

{title}Begin deze maand vroeg ik me af of iemand me kon uitleggen wat het businessconcept was van een vituele beurs. Wat is de toegevoegde waarde boven gewoon een goede website, in het geval van vacatures bijvoorbeeld een jobboard of een vertical search engine? Het antwoord heb ik nog niet gevonden.

Natuurlijk proberen we van alles in deze tijden van arbeidsmarktkrapte. Na de Clickbeurs is er nu een vergelijkbaar concept in Second Life opgezet. Leuk, maar ook daar is de vraag wederom: waarom zou ik als bezoeker er naar toe komen.

Michel geeft op HRlog daarop deels het antwoord: de bezoekers weten dat ook niet echt. Op de top dagen was de Clickbeurs net zo goed bezocht als werk.nl, de vacaturebank van het CWI die verder niet kan tippen aan de grote jongens zoals Monsterboard en Nationalevacaturebank.

En het heeft niet gelegen aan de uitwerking, de integratie met Hyves is bijvoorbeeld erg goed gedaan. Alleen blijf ik met grote vragen zitten rondom het concept. Vragen die niemand mij tot nu toe heeft kunnen uitleggen: waarom moet een werkzoeker er naar toe? Wat is nu de toegevoegde waarde van een virtuele carrièrebeurs boven een jobboard? En dat is blijkbaar ook het geval aan werkzoekers kant, want Marc schreef eerder over de stilte op de clickbeurs, en (met een knipoog) geeft hij dit perfect opnieuw aan in zijn laatste post over de Clickbeurs. Uitgenodigd voor de ‘afsluitende borrel’ en de hele Clickbeurs gaf acte de presence:

Maar mijn vraag staat nog steeds open voor alle deelnemers aan de clickbeurs (want er waren behoorlijk wat bedrijven die tussen de € 6.000 en € 9.000 hebben besteed aan een virtuele stand. Hoeveel sollicitaties heeft het jullie nu gebracht? Hoeveel gesprekken heb je er gehad?


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Ik heb zelf vorig jaar ooks een een kwartiertje 'rondgelopen' op zo'n virtuele beurs. Wat me aan normale beurzen irriteerd gebeurde virtueel ook, binnen enkele seconden had een recruiter me gespot en een chatsessie met me begonnen. Gelukkig kun je online makkelijker een gesprek afkappen dan offline, waar je je toch verplicht voelt om even een kort gesprekje te voeren. Verder liep er nauwelijks iemand rond, behalve de mensen van de verschillende bedrijven.

  Op zich zie ik de meerwaarde er wel van in mits er real-time communicatie mogelijk is. Toen ik naar een baan zocht had ik ook niet altijd tijd en/of zin om naar beurzen in Amsterdam of Utrecht te gaan. Door het virtueel te maken maak je de drempel lager. Bovendien geeft een 3d wereld je toch enigzins het gevoel dat je interacteert met je omgeving. Terwijl passief tekst lezen of videos bekijken op een website meestal niet langer dan een paar minuten interessant blijft, bieden 3d werelden het potentieel om gebruikers gedurende een langere tijd vast te houden.

  Maar ik kan me voorstellen dat de markt er momenteel nog niet klaar voor is. 3 werelden hebben nog nauwelijks gebruikers. En veruit de meeste mensen zijn nog nauwelijk gewend aan het huidige internet en de hele web 2.0 ontwikkeling.

  geplaatst op
 • Ik heb zelf wat field research gedaan, mijn buikgevoel zegt dat ze het allemaal een erg leuk (vernieuwend) initiatief vinden maar er vooralsnog nog niet denderend veel uithalen.

  Hieronder wat comments (anoniem):

  "Clickbeurs.nl is een leuk iniatief, het is nog moeilijk om te zeggen of we er veel aan hebben gehad. We hebben al wel een aantal CV’s per mail ontvangen en een aantal kennismakingsgesprekken in kunnen plannen. "


  "Het is een leuk concept, echter nog weinig concrete resultaten. We hebben tot nu toe nog maar 3 cv’s ontvangen (13 mei 2008). "


  "We vinden relatief weinig kandidaten, dit kan wellicht ook komen door het weer en de meivakantie. De beurs loont naast bemiddelingen ook door goede CV’s te vinden in combinatie met de naamsbekendheid."

  geplaatst op
 • Vorig jaar al heeft Essent de virtuele wereld Second Life ingezet voor werving & selectie. En met succes. Simultaan aan de Carrierebeurs in Utrecht was er een virtuele stand die op de beurs toegankelijk was (zag er tenslotte leuk en innovatief uit) maar ook voor diegenen die niet op de beurs waren. Uiteindelijk heeft het Essent meerdere potentiele kandidaten en zelfs nieuwe werknemers opgeleverd.

  geplaatst op
 • @Ray, Dank voor de aavulling, het ondersteun vooral mijn punt dat het een goede aanvulling is, maar niet echt een vervanging, toch?

  geplaatst op
 • Ik denk inderdaad dat het een aanvulling is, meestal. Tenzij fysieke afstand een rol speelt. zo worden er in second life regelmatig carrierebeurzen georganiseerd door bedrijven uit de US of UK die ook mensen zoeken buiten deze landen. Dan kan t handig zijn om elkaar 'bijna echt' in een virtuele omgeving te spreken ipv een vliegticket te boeken.

  geplaatst op
 • Virtuele stands hebben wat mij betreft wel degelijk een toekomst. En in deze cases zegt het aantal sollicitaties me wat minder. Dat heeft alles te maken met de next generation. Als ik kijk naar de wijze waarop kinderen gebruik maken van het internet...en dan vooral de kinderen die nog niet kunnen lezen, dan denk ik dat het buitengewoon belangrijk is om in virtuele omgevingen te investeren.

  Ter extra illustratie; onlangs was er een interview op Radio 1 waarbij een dame commentaar gaf op de grootste internetstoring die Nederland onlangs meemaakte. Ze beschreef treffend dat internet inmiddels zó is geïncorpereerd in haar leven dat ze voor haar gevoel niet meer zonder kan. En dan hebben we het over de generatie die nog kinderjaren heeft gehad zónder internet...

  Investeren is dus verstandig...vooral om nú uit te proberen wat straks werkt...

  Enneh...'nu' is een prima zoekwoord :-)

  Henk Ritmeester
  http://www.hrprofessionals.nl

  geplaatst op
 • had deze even gemist.
  @bas recruitmentevents in sl. ik ken wel een amerikaan die erg te spreken is over recruitmentevents in sl. peter quirk, benaderbaar via twitter/linkedin

  Ik ben zelf benieuwd wat het world- inworld event heeft gebracht.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.