YouTube.com lanceert kanaal voor burgerjournalistiek

YouTube.com lanceert kanaal voor burgerjournalistiek

Onlangs werd het Skoeps gestaakt. Het was een poging om burgerjournalistiek tot leven te brengen in Nederland. Helaas bleek er - volgens de eigenaren - geen business model voor te bestaan. YouTube gaat het nu in de VS proberen. De site heeft nu echter een speciaal kanaal geopend voor burgerjournalistiek. Het citizen news channel op YouTube moet gevuld worden met nieuws video’s van burgers. Hoe gaat dit werken?

Het idee is dat alleen de beste video’s die door burgers zijn ingestuurd op het kanaal beschikbaar komen. Kwaliteit zal essentieel zijn. Daarom wordt er een scherpe selectie toegepast op de ingezonden video’s. Alleen als er constante kwaliteit geboden wordt, zullen gebruikers van de site het citizen news channel serieus gaan nemen, is de verwachting.

CNN heeft eerder al een user generated news site gelanceerd, genaamd iReport. Dat is ook de naam van een TV show van de zender, waarin “gewone” mensen aan het woord komen. CNN betaalde destijds 750.000 dollar voor de domeinnaam ireport.com.

Het initiatief van YouTube werd aangekondigd door de onlangs gestarte News Manager in deze video post.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Skoeps mag dan wel offline zijn maar de whitelabe site Ikoptv.nl is nog semiactief (-Videos- Vandaag geplaatst: 0).

  Belangrijke vraag die bij mij op komt is of het een kopie wordt van het matig populaire (851 volgers) http://www.youtube.com/citizentube wat inspeelt op de politiek? Daarbij heb je de verhouding met de huidige Nieuws & Politiek categorie wat al een mashup van al het nieuws is op zijn eigen manier.

  geplaatst op
 • Ik vraag me af vraag is of er ook een verdien model bij zit zoals bij Skoeps. Wat ik begrijp is dat Skoeps is opgehouden wegens financiele tegenvallers, er was wel genoeg content beschikbaar. Het zal dus geen vervanging van Skoeps zijn.

  geplaatst op
 • Op zich is het voor Youtube relatief eenvoudig om zo'n kanaal op te zetten. Wat bij Skoeps en vergelijkbare initiatieven meespeelde is dat burgers die een filmpje willen uploaden eerder aan Youtube denken dan aan een initiatief dat zich focust op alleen burgerjournalistiek.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.