Hoe mediawijs zijn kinderen?

Hoe mediawijs zijn kinderen?

Hoe mediawijs zijn kinderen?Afgelopen donderdag luisterde ik naar het radioprogramma MM-Magazine waarin Frank du Mosch dagelijks praat over mediazaken. Donderdag ging één van de onderwerpen over de mediawijsheid van kinderen. Volgens de Raad voor Cultuur verstaan we onder mediawijsheid alle kennis, vaardigheden en mentaliteit die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag waarin media een bepalende hoofdrol spelen. Het programma is hier nog te beluisteren.

Aan het woord komen achtereenvolgens Cathy Spierenburg, netmanager Z@pp/Publieke Omroep en straks verantwoordelijk voor het door de overheid in het leven geroepen Mediawijsheid Expertisecentrum, en Oscar Siep, directeur van de stichting Weet Wat Je Ziet.

Eerder deze maand publiceerde Ministerie van OCW nog een kamerstuk over het Mediawijsheid Expertisecentrum. In het kort, het expertisecentrum moet het publiek en instellingen stimuleren slimmer, bewuster en veiliger met media om te gaan. De oprichting van het centrum komt voort uit het streven van het kabinet Balkenende om de Nederlandse samenleving mediawijzer te maken. Spierenburg bevestigt dat er veel initiatieven zijn op dit gebied maar voegt daar aan toe dat het centrum zich o.a. zal richten op het beter afstemmen van deze initiatieven en onderzoek naar specifieke behoeften.

Eén van die initiatieven is de Stichting Weet Wat Je Ziet. De Stichting, dat in 2006 is opgericht door een aantal ervaren mediamakers, heeft als doel het bevorderen van een degelijke en permanente media-educatie in het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs. Het wil bevorderen dat het belang van goede media-educatie wordt onderkend in de onderwijswereld, bij de overheid en bij ouders. Siep geeft aan dat de macht van media met de dag groter wordt en kinderen daarom naast lezen en schrijven ook moeten leren hoe om te gaan met media. De afgelopen jaren heeft de stichting gewerkt aan een lespakket dat binnenkort op de markt verschijnt.

Wie meer wil weten over mediawijsheid kan ik aanraden de wiki over mediawijsheid te bekijken.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Het zou mooi zijn als journalisten als Joris Luijendijk en Peter Olsthoorn (check: http://www.leugens.nl ) meer aandacht en ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen. O.a. Luyendijk heeft hier een goede documentaire gemaakt: http://www.vpro.nl/programma/plaatsdesoordeels/artikelen/34103099/
  Lees het artikel, lees het boek, bekijk de beelden: en dan begrijp je misschien dat ik mij wat minder zorgen maakte om de reacties op Wilders' fimpje.

  Deze journalisten doen hun best om te vertellen wat de blote kont van de journalistiek is: dat zij niet altijd meer de zoekers naar De Waarheid zijn, maar mensen die een item voor TV of stukje in de krant moeten maken. Deze werkelijkheid beschrijven en delen met velen zou voor volwassenen al een veel beter en evenwichtiger beeld geven op de media en wat zij presenteren. Dat kunnen zij dan makkelijker doorgeven aan hun kinderen.

  Want hoewel ik educatie via scholen e.d. vaak goed vind, je bovenstaande beschrijving geeft mij direct een gevoel van: "daar gaan 500 instanties zich tegenaan bemoeien". Als er particuliere initiatieven zijn, heb ik er meer vertrouwen in. Zeker als daar ouders bij betrokken zijn.

  geplaatst op
 • @Ewiut: ik heb donderdag een lespakket aangevraagd maar vooralsnog geen reactie mogen ontvangen. Ik heb ook een hard hoofd in het expertisecentrum; zie eerlijk gezegd wel wat in lespakket dat stichting weet wat je ziet aan het ontwikkelen is (of al klaar heeft). Zal het laten weten zodra ik een reactie heb ontvangen!

  geplaatst op
 • @Ewout: dank voor de link. Gaat een beetje in op wat ik bedoelde te schrijven.

  Ik vraag me trouwens af of we ons moeten richten op kinderen wat betreft media wijsheid, of dat we ons juist zouden moeten richten op ouderen (en ouders). Volgens mij is de jonge generatie (in ieder geval de generatie tieners van nu) veel wijzen wat betreft media dan ouders die klakkeloos geloven wat er in kranten staat of op het journaal komt.

  geplaatst op
 • @marketingfacts - altijd interessant! Ja, ben zeer geïnteresseerd.

  @bas van de haterd - dat was zo'n beetje mijn punt, over de volwassenen.
  Eerlijk gezegd word ik een beetje moe van het argument dat kinderen alles zoveel beter begrijpen dan volwassenen van moderne media: alleen omdat je wellicht langer aan het medium gewend bent, maakt volgens mij nog niet dat je de inhoud van de boodschap beter kunt beoordelen.

  Ik merk dat dit een mythe is, die volwassenen graag gebruiken om hun tekort aan nieuwe media-kennis te tonen. Maar het is een gevaarlijke, als het betekent dat ze niet langer hun kinderen onderwijzen hoe ze de inhoud moeten wegen, controleren en beoordelen.

  geplaatst op
 • @Ewout: nu ben je me even kwijt, begrijp niet geheel wat je bedoeld.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.