• Mobile
  wordt gesponsord door

Surfen gebruikers Nokia N95 liever naar normale websites?

Surfen gebruikers Nokia N95 liever naar normale websites?
, ANWB
@mdebruin

Sinds kort hebben gebruikers van Nedstat Sitestat de mogelijkheid met Sitestat Mobile Analytics te zien hoeveel mobiele gebruikers de website heeft. Voorheen kon al onderscheid gemaakt worden in schermresoluties om hiervan een beeld te krijgen, maar verder kon je weinig zien. Nu heb je ook inzicht in welke pagina’s er bezocht worden en welke telefoon het meest populair is. Marco vroeg eerder vandaag om gebruikerservaringen. Nu weet ik meer over bijvoorbeeld gebruikers van de Nokia N95 in combinatie met de site 9292ov.nl.

Het blijkt dus dat op 24 april ruim 8000 pagina’s van mijn normale site bekeken worden met een mobiele telefoon. Terwijl ik ook een prachtig geoptimaliseerde website heb speciaal voor mobiele telefoons (mobiel.9292ov.nl).

De onderverdeling naar toestel op 24 april:

1. Nokia N95 1.715 (21,4%)
2. Apple iPhone 925 (11,5%)
3. Nokia N95 8GB 694 (8,7%)
4. HTC Wizard 482 (6,0%)
5. Apple iPod Touch 404 (5,0%)
6. HTC Kaiser 374 (4,7%)
7. HTC Touch 313 (3,9%)
8. Nokia E51 202 (2,5%)
9. Nokia N82 194 (2,4%)
10. HTC Magician 180 (2,2%)

Van de bezoekers die op 24 april mijn mobiele site bezochten kan ik ook zo’n lijst maken met pageviews

1 Page Views Nokia N95   2228
2 Page Views HTC P4550 (TyTN II/Kaiser) 741
3 Page Views Nokia N73   560
4 Page Views PDA 240x320 547
5 Page Views HTC P3450 (Touch) 524
6 Page Views LG KU990   483
7 Page Views PocketPC Generic 444
8 Page Views Sony/Ericsson K800i 403
9 Page Views HTC S710 (Vox) 369
10 Page Views iPhone 349


Een conclusie die ik nu dankzij Nedstat kan trekken is: gebruikers van de Nokia N95 bezochten op 24 april vaker mijn normale website dan mijn mobiele website. Daar kan ik het weer mee doen deze zondag. Nedstat bedankt!


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Ik vind dat je hier nogal een aanname doet zonder onderbouwing.
  Je gaat er voor hetgemak van uit dat het een keuze is van de gebruiker, als de gebruiker namelijk het bestaan van de mobiele versie (wordt er klein ergens gekommuniceerd) niet kent dan is het nogal snel te verklaren.

  Google mobile laat ook eerst de web versie zien (2 keer) en dan pas de mobiele, site
  http://www.google.nl/m/search?mrestrict=xhtmlonly&eosr=on&q=ov9292

  Kortom de title statement is naar mijns inzien niet correct.

  geplaatst op
 • @Mark: ik ben gebruiker van Nokia N95 en kies bij voorkeur mobiele pagina's. Ben het met Kjeld eens en denk dat je conclusie een beetje kort door de bocht is.

  geplaatst op
 • @Mark: hoop niet dat je het erg vindt, maar ik heb de titel vragend gemaakt omdat je die conclusie niet op basis van één site kunt trekken. Wellicht zijn er meer site-eigenaren die je stelling kunnen bevestigen. Pas dan heb je een goed punt.

  Ik denk overigens dat het niet specifiek te maken heeft met Nokia N95-gebruikers maar meer met de onwetendheid van gebruikers. Hoeveel mensen weten dat er naast een normale site ook mobiele sites zijn?

  geplaatst op
 • Met mijn HTC TyTn II bezocht ik tot voor kort nog de mobiele versie van websites. Ik heb sinds 2 maanden een iPhone en bezoek nu alleen nog maar de standaard websites. O.a. de geniale zoomfunctie van dit toestel/Safari zal door alle volgende generatie telefoons worden overgenomen. Hierbij is het in principe niet meer noodzakelijk om aparte mobiele sites te bouwen. Beetje schuiven met de vingers et voila...geweldig!

  geplaatst op
 • @Mark: heb je al plannen om mobiele bezoekers (of althans een deel daarvan) direct door te verwijzen naar je mobiele site als ze www.9292ov.nl bezoeken? Als ik bijv. met mijn Treo 750 naar het genoemde adres ga, dan zou de mobiele site meer geschikt zijn gezien de schermgrootte.

  In de posting van Marco over mobile analytics heb ik wat meer achtergrondinformatie gegeven. Ik ga ervan uit dat ook Nedstat gebruik maakt van WURFL of DeviceAtlas. Deze projecten zou je zelf ook kunnen benutten om de content of het type site aan te passen aan de betreffende mobiele bezoeker. Zie DeviceAtlas voor wat voorbeelden.

  geplaatst op
 • @Matthijs Keij: de suggestie om (bij het herkennen van een mobiele bezoeker) automatisch door te verwijzen naar een mobiele website vind ik eigenlijk een must. Aangezien je weet wat de eigenschappen van het bezoekende toestel zijn kan de mobiele website gepresenteerd worden op de juiste manier.

  Ik heb trouwens zelf een N95 en vind de mobiele versie van 9292OV toch het meest prettig werken!

  geplaatst op
 • @Kjeld: IK vind de cijfers een aardige onderbouwing. Marco heeft gelijk dat dit maar 1 site betreft, maar toch. In het plaatje in zijn posting staan de cijfers van een andere site en daar staat ook de N95 erg hoog. Daarnaast is deze posting natuurlijk ook bedoeld om een discussie los te maken. Maar natuurlijk heb je ook een punt dat er meerdere redenen kunnen waarom ik dit feit constateer. Niet iedereen weet het bestaan van de mobiel. sites. En de indexering van meneer Google laat inderdaad te wensen over. Ik zou erg graag de searchbot willen vertellen wat het adres is van mijn mobiele site...en dat die site dan boven de website staan aangezien ik Google Mobile gebruik....

  @Marco: prima dat je de titel aanpast, maar volgens mij geldt dit voor 20% van de artikelen op MF? Overigens staat de N95 (en ook de iphone) ook in jouw plaatje vermeld. Dus blijkbaar wordt de site die Nedstat gebruikte als voorbeeld ook veel bekeken door de N95.

  @Matthijs: inderdaad heb ik plannen om een plugin op mijn webserver te laten plaatsen die de gebruikers met kleine beeldschermen attendeert op het bestaan van mijn mobiele site. Het bereik van mijn mobiele site zal dan flink kunnen toenmen als ik de cijfers van Nedstat mag geloven. De keuze laat ik natuurlijk dan alsnog over aan de gebruikers. Want zoals Renier meld zijn er ook mobiele apparaten met prachtige zoomfuncties.

  geplaatst op
 • Niet zozeer de telefoon bepaalt wat voor site de gebruiker zal gebruiken, denk ik. Met de komst van browsers als Netfront (http://www.access-company.com/products/netfrontmobile/browser/index.html) is het voor PPC gebruikers ook mogelijk om volledige websites op een 'normale manier' te bekijken, zoals op de iPhone.

  Daarnaast denk ik echter dat mobiele sites wel degelijk veel gebruikt zullen blijven worden, omdat de laadtijd hiervan beduidend korter is dan veel 'volledige' websites. De verschuiving van mobiele websites naar volledige websites op mobiele telefoons is denk ik vooral afhankelijk van hoe de software en de mobiele data snelheid zich zullen ontwikkelen.

  geplaatst op
 • Ik maak zelf gebruik van een mda compact III (htc p3300). Opera (mini) heeft net als de iphone de mogelijkheid om in een fullsize website te zoomen.

  Je ziet vaak, net als bij 9292, dat de mobiele site net wat minder gebruiksvriendelijk is dan de volledige website. Als ik bij mobiel.9292ov.nl wil vertrekken vanaf een adres en niet een station is het prettiger in te vullen op de volledige website (ingezoomd) dan op de mobiele website. (meer stappen)
  Voor mij is dat de reden dat ik bij 9292 meestal niet de mobiele site bekijk.

  Er is bij mobiel een groot onderscheid in schermgrootte en functionaliteit. Varierend van simpel WAP op een minischermpje tot volledige 640x480 browsers die bijna alles ondersteunen (op flash na).
  Het prettigst vind ik dan ook ofwel duidelijk de mobiele variant communiceren, of me (als ik als mobiele gebruiker herkent wordt) de optie geven.

  geplaatst op
 • Het hangt een beetje van de site zelf af. Een site waar ik voornamelijk formulieren tegenkom (NS, 9292) of waar een volledig functionerende mobiele versie van is (Google Reader), bekijk ik in de mobiele weergave. Voor de rest maakt Opera Mini van elke site een mobiele site, dus ik ga niet eens de moeite nemen om naar de mobiele versie te zoeken, vooral omdat die vaak lastig te vinden is. Goed, soms is het wat meer scrollwerk, maar over het geheel genomen is het prima te lezen en te navigeren.

  geplaatst op
 • Ik heb een Nokia E61i (vergelijkbaar met N95, maar dan qwerty bord en wat breder scherm), en ik bezoek ook vaak gewone sites. Bij 9292 doe ik dat wel eens omdat het mobiele formulier niet echt uitgebreid is. Maar ns.nl is een site die vrij lang moet laden, de mobiele pagina voldoet hier prima.
  Wanneer er dus een mobiele pagina is die prima werkt (bijv. tweaks.mobi, lekker snel!) gebruik die, simpel omdat dat sneller laad. Echter, de E61i en ook de N95 hebben totaal geen moeite met grote websites.

  @Mark: voor de 9292 site moet je eens kijken dus naar het formulier. Imo niet uitgebreid genoeg, vereist teveel stappen. Waarom niet zelfde maken als op de hoofdsite? Ik bezocht trouwens laatst met m'n telefoon de normale 9292 site, en ik kreeg een ballonnetje over mijn scherm of ik aan een onderzoek mee wilde doen. Die was in geen mogelijkheid weg te klikken (ja/nee kon ik niet op klikken). Dus ik kon de halve site niet lezen...

  geplaatst op
 • Ik heb een iPhone, en als ik weinig formulieren heb in te vullen dan kies ik eigenlijk altijd voor de gewone website, omdat het meestal een stuk beter uitziet. Door de simpele touchscreen besturing heb ik zelden de behoefte om naar een mobiele versie te zoeken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.