NS en De Stentor narrowcasten op treintraject Zwolle – Kampen

7 april 2008, 06:15

{title}Regionaal dagblad De Stentor (Wegener) gaat in samenwerking met de NS narrowcasten in de trein op het traject Zwolle – Kampen, vanaf 11 april. Dat schreef De Stentor afgelopen vrijdag: ‘Stentor en NS stappen in uniek project’ (Tweakers gebruikt vanmorgen Emerce als bron).

Op het traject rijden twee treinstellen, die beide worden uitgerust met TFT-schermen. Vertrek- en aankomsttijden van treinen in Zwolle worden gemeld, De Stentor zorgt voor het allerlaatste regionieuws in de trein. Ook reclames worden vertoond. De schermen blijven minimaal tot 2010 hangen.

De schermen worden aangestuurd vanaf een server, die via UMTS in verbinding staat met het internet. Voor andere trajecten is de NS de mogelijkheden aan het overwegen. Technisch ligt dat wat ingewikkelder. Een woordvoerder zegt tegen De Stentor: ‘Probeer op de lijn Groningen-Den Haag maar eens regionieuws aan te bieden.’ Op Emerce schrijft Tonie dat dit traject op meerdere fronten een handig traject is: ‘slechts tien minuten reistijd, geen tussengelegen stations en overal langs de lijn mobiele dekking’.

De NS wil met dit project meer aan regionale marketing gaan doen, De Stentor ziet een veranderende mediawereld, waarin de papieren krant niet meer leading is. Rogier Rijkers, manager multimedia bij De Stentor: ‘Onze technische mogelijkheden reiken tegenwoordig veel verder dan alleen de papieren krant. Als we dan de kans krijgen om nieuws in de trein aan te bieden, dan doen we dat meteen.’

Op het moment zijn er geen bewegende beelden mogelijk. Maar, schrijft De Stentor: ‘Het pakket wordt mogelijk nog uitgebreid met bewegende beelden en een sms-dienst, waarbij reizigers op berichten kunnen reageren.’

Prima initiatief lijkt mij. Mooi ook, dat het project op voorhand tijd van leven krijgt. Ik ga bijna nooit naar Kampen. Maar dit lijkt me een goede reden. Best een mooie stad nietwaar, daar aan de IJssel.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Koos Koets

  Narrowcast? Ah je bedoeld kabelkrant, zooooooooooo 1988


  7 april 2008 om 07:10
  mgvandenbroek

  @Koos: ‘Het pakket wordt mogelijk nog uitgebreid met bewegende beelden en een sms-dienst, waarbij reizigers op berichten kunnen reageren.’ Met de ‘kabelkrant’ gaat het de goede kant op…


  7 april 2008 om 07:15
  Koos Koets

  Jep het voetvolk zal eens niet moeten SMSen, ik hoop wel dat de content wat beter onderhouden wordt als het systeem in de Amsterdamse tram, daar zit je soms naar 4 dagen oud nieuws te kijken. Nog maar niet gesproken over de irritante windows foutmelding die er in de helft van de gevallen zichtbaar is.


  7 april 2008 om 07:32
  mgvandenbroek

  @Koos: Ik vind dat juist altijd wel aardig, die korte Paroolberichtjes in de tram. Geeft me wel een lekker Amsterdams gevoel… 😉 Daar hebben we wel bewegend beeld, toch? Weet het opeens niet meer zeker.


  7 april 2008 om 08:19
  Koos Koets

  Jazeker, zitten zeker bewegende movies in, maar volgens mij worden die dingen niet realtime geupdate.


  7 april 2008 om 09:01
  ssmeding

  Als de NS dit zou gaan inzetten op het intercitynetwerk wordt het inderdaad wat lastig om regionieuws te targetten. Maar misschien wil één van de (gratis) ochtendkranten mee-investeren in een narrowcastingdienst met algemeen nieuws?


  7 april 2008 om 09:20
  mgvandenbroek

  @Sint: Dat is best een heel goed idee. Vooral de NL nieuwkomers in freesheetland zou dat donders goed helpen voor naamsbekendheid. Misschien is de NS wel al in gesprek met die partijen… Who knows?


  7 april 2008 om 09:45
  Joop Koppen

  Goede ontwikkelingen van en voor de Stentor. Om deze test op microniveau te doen lijkt mij ijzersterk.

  Rogier, succes


  7 april 2008 om 10:45
  Jack Hulst

  Waarom UMTS ? Er zijn inmiddels intiatieven op basis van HDSPA, deze verbinding is veel sneller dan UMTS en biedt dus meer mogelijkheden. Op bijvoorbeeld http://www.12godigital.com staat een uitleg hierover. Zonde om met verouderde techniek te werken


  20 april 2008 om 18:44

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!