Bijna 60% van vijftigplussers online

Bijna 60% van vijftigplussers online

De Stichting Internetreclame (STIR) heeft vandaag nieuwe cijfers bekendgemaakt over de surfpopulatie in Nederland. Eerder dit jaar publiceerde STIR net als CBS dat er 11 miljoen mensen online zijn in Nederland. Dat is een groei van 7% ten opzichte van een jaar geleden. Nu blijkt dat die groei vooral door de oudere doelgroepen wordt veroorzaakt. Bij de vijftigplussers steeg de internetpenetratie van 52% in 2006 naar 59%  in 2007. In de doelgroep 35-49 jaar groeide de gemiddelde surftijd per week met 22% naar 7,3 uur per week.

De cijfers zijn afkomstig uit de Establishment Survey (n = 2.000) die elk half jaar door Intomart GfK wordt uitgevoerd in opdracht van STIR. Hieruit blijkt verder dat de internetpenetratie bij de jongeren (13-34) op 98% staat. Een groei is hier bijna niet meer mogelijk. De jongeren hebben met 9,9 uur de langste surftijd per week en internet heeft in deze doelgroep een aandeel van 22% in de mediaconsumptie. Bij vijftigplussers heeft internet een aandeel van slechts 5%.

De vijftigplussers besteden de meeste tijd aan media. Gemiddeld zo’n 54,2 uur per week, waarvan de meeste tijd aan radio (bijna 24 uur). Bovendien lezen de vijftigplussers gemiddeld langer in tijdschriften en dagbladen. De jongeren (13-34 jaar) steken maar 46,5 uur per week in media, waarvan 16,8 uur in televisie en radio.  Beide mediumtypen hebben een aandeel van 38% in de jongerendoelgroep.

Volgens cijfers van STIR telt Nederland 4,3 miljoen zogeheten zware surfers. Dat zijn mensen die wekelijks minimaal vijf uur online zijn. De helft van de jongerendoelgroep behoort tot de zware surfers. Een zware surfer is gemiddeld 14,8 uur per week online en internet heeft een aandeel van 26% in de mediaconsumptie. Bij de lichte surfers (maximaal twee uur per week online) heeft internet een aandeel van 5%.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.