Bijhouden van je PageRank, Inlinks en geïndexeerde pagina’s

Bijhouden van je PageRank, Inlinks en geïndexeerde pagina’s
, Directshop
@eljatrum

Voor bloggers en andere website beheerders is het altijd leuk om te weten welke PageRank je pagina heeft en hoeveel websites naar je site wijzen. Dat soort gegevens zijn eenvoudig in te zien door simpelweg de Google Toolbar te installeren en af en toe eens je website te Googlen en in te geven bij de Yahoo Site Explorer.

Interessante gegevens om in de gaten te houden. Het zegt tenslotte iets over de populariteit van je website binnen zoekmachines. Na de recente update van Google’s PageRank vroeg ik me echter al snel af of mijn eigen weblog nu eigenlijk in PageRank gestegen was of dat ik al een tijdje op vier stond. Het werd me duidelijk dat stijgingen en dalingen toch grotendeels aan me voorbij gingen.

Vooral wanneer het gaat over de inkomende links van andere websites of het aantal geïndexeerde pagina’s is het moeilijk alle gegevens te onthouden. Eerder had ik al een dappere poging ondernomen de opgevraagde gegevens in een excel bestandje bij te gaan houden. Wanneer je dan een paar maanden later dat bestandje weer eens tegen komt weet je ook dat dit geen goede oplossing is. Wellicht dat anderen wel gedisciplineerde zijn dan ik op dit gebied, maar voor mij was dit dan ook niet de juiste manier.

Nu werk ik zelf voor een bedrijf dat webwinkels ontwikkelt en ook voor onze klanten zijn dit soort gegevens belangrijk. Reden genoeg dus om eens een webtool te bouwen die deze gegevens automatisch ophaalt en bewaard. Behalve dat we er zelf gebruik van maken hebben we ook besloten de tool beschikbaar te stellen voor bezoekers van onze site.

Afgelopen woensdag hebben we onze Directshop PageRank Tracker live gezet. Na registratie kunnen bezoekers de URL van één of meerdere websites aan hun profiel koppelen. Deze sites worden vervolgens elke week automatisch gecontroleerd op het gebied van Google’s PageRank, het aantal door Google geïndexeerde pagina’s en het aantal Inlinks van Yahoo. Indien gewenst kan de bezoeker ook dagelijks handmatig de gegevens opvragen binnen het systeem.

De bewaarde gegevens worden netjes weergeven in een drietal grafieken. Daarnaast kunnen de gegevens geëxporteerd worden naar een excel bestand zodat ze gemakkelijk in eventuele eigen systemen gebruikt kunnen worden. De webtool is gratis beschikbaar voor iedereen die er interesse in heeft. Aan de hand van vragen die wij de afgelopen dagen ontvingen hebben we het systeem reeds uitgebreid ten opzicht van het origineel. Ik ben dan ook benieuwd naar jullie gedachten erover en welke verbeteringen nog gewenst zouden zijn.

Directshop PageRank Tracker screenshot


Geplaatst in

DelenEr zijn 29 reacties op dit artikel

 • foutje in link naar tracker: htttp://

  geplaatst op
 • @Maarten; Bedankt, het is gecorrigeerd.

  geplaatst op
 • Elja, is dit een persbericht of een blogpost?

  geplaatst op
 • In hoe verre is dit nu erg belangrijk voor je zoekmachine-optimalisatie? PageRank vind ik erg generiek en zegt nog lang niets over je rankings. Deze tool vind ik wel erg interessant voor de Yahoo links, maar dat is dan ook het enige. De indexed pages vind ik ook minder interessant om daar periodiek van op de hoogte gehouden te worden. Wanneer ik dat wil weten doe ik wel even site:...

  geplaatst op
 • Aardige tool hoor. Zeker als je om de maand een overzichtje krijgt. Dan hoef je het allemaal niet zelf bij te houden.

  De pagerank-tool is jammer genoeg minder interessant. Ik kan zelf op mijn website zien welke PR ik heb. Als deze stijgt of daalt dan heeft dat natuurlijk alle aandacht. Vergeet overigens niet dat de Google Toolbar niet meer is dan een commercieel tooltje, want sindsdien Google deze tool heeft ingevoerd, is iedereen helemaal PAGERANK - minded geworden. De echte Pagerank, die overigens maar tot PR=7 reikt, wordt niet inzichtelijk.

  wat wel een mooie tool zou zijn als er achter de komma ook iets te zien is. Zo zie je toch een beetje meer of het goed gaat of niet.

  Maar dan nog....ik maak graag gebruik van je tool

  groet
  Mark Eurlings
  Acquiva Nederland Internet Marketing
  http://www.acquiva.nl

  geplaatst op
 • Ik geef je pagerank tool een levensduur van hooguit een paar maanden. Daarna is je server IP gebanned door Google omdat je Google's TOS overtreed met de pagerank tool. Inlinks bijhouden is wel erg leuk trouwens, maar kan natuurlijk veel secuurder met Google Webmaster Tools alhoewel dan zonder leuk grafiekje. Leuke tool, maar voor mijn gevoel toch net niet praktisch toepasbaar. Ofwel omdat de informatie weinig zegt (pagerank) ofwel omdat er betere bronnen zijn (google webmaster tools ipv yahoo inlinks bijvoorbeeld). Toch leuk dat je advertorial is geplaatst, dat biedt mogelijkheden voor anderen ;)

  geplaatst op
 • Handige tool bedankt ervoor.

  geplaatst op
 • Tja... volgens mij is dit niet een heel bijzonder iets.
  Net wat Bart aangeeft is dit uitgebreider (alleen minder grafisch misschien) binnen Google Webmaster Tools beschikbaar.

  Deze 3 functionaliteiten en daarbij de links naar de site volgens Google heb ik zelf ook in een soort van statistieken-systeem gebouwd wat daarin o.a. ook data vanuit Google Analytics verwerkt. De functies voor backlinks, pagerank, inlinks van Google en inlinks van Yahoo is verwerkt in een class van totaal zo'n 50-60 regels code, vrij simpel te doen en genoeg scriptjes van te vinden op internet.

  geplaatst op
 • Wie echt alles wil weten over de stand van internetmarketingzaken van de website zou gewoonweg de Firefoxbrowser installeren, daarna de add-on SEO-Quack installeren en deze te gebruiken als tool. Niet alleen voor je eigen site, maar ook van andere sites waar je interesse in hebt.

  Toch blijft het voordeel wat Elja gemaakt heeft die grafische weergave met historie. Dus toegevoegde waarde heeft het wel.

  Uiteindelijk gaat het om relevante toprankings en is deze info meer geschikt voor SEO - specialisten dan algemeen geinteresseerden. Wilde toch deze tip meegeven.

  groet
  Mark Eurlings

  geplaatst op
 • Ojee, dan krijg je dus ook klanten die in paniek bellen omdat hun pagerank een puntje is gedaald. Mijns inziens is het verstandiger om zo weinig mogelijk aandacht te besteden aan PageRank, simpelweg omdat Google sowieso al overweegt om het uit de toolbar te halen, en dan kun je die gegevens niet eens meer opvragen.

  geplaatst op
 • Bedankt voor deze tool!
  Ik werkte eerst zelf ook met Excel lijstjes.

  geplaatst op
 • De meeste website eigenaren zullen ongetwijfeld weten wat hun pagerank is en hoeveel pagina's van hun site geindexed zijn. Desondanks is dit een leuke tool, zeker voor de minder fanatieken.

  geplaatst op
 • @Polle; Ik zou het toch graag een blogpost noemen, anders had ik wel simpelweg het nieuwsbericht op onze website gekopieerd. Ik begrijp echter dat je het ook anders kunt zien.

  @Opmax; PageRank wordt steeds minder waarde aan gehecht door SEO'ers, maar in de praktijk blijven velen anderen volgens mij toch waarde hechten aan de PageRank. De Inlinks en het aantal geïndexeerde pagina's zijn inderdaad interessanter. Die zullen ook regelmatiger (dagelijks?) wisselen. Voordeel is natuurlijk wel dat je met deze tool ook nog terug kunt zien hoe je in het verleden scoorde.

  @Mark; Bedankt voor je opmerkingen, helaas kunnen wij ook niet bij de echte PageRank en kunnen we op dit gebied niks meer tonen dan al die andere PageRank tooltjes.

  @Bart; We kijken wel hoe lang we het kunnen rekken. Ik verwacht eerlijk gezegt geen duizenden aanvragen per dag te verwerken en dus ook niet bijzonder op te vallen bij Google zelf.

  @HasBuz; Graag gedaan. :)

  @Erwin; Het is inderdaad geen hogere wiskunde, maar toch heeft niet iedereen de kennis (of zin) om dergelijke informatie op te vragen en netjes weer te geven.

  @Mark; Bedankt voor de tip, ik zal de SEO-Quack add-on ook eens gaan proberen.

  @Harrold; Een beetje extra contact met de klant kan soms geen kwaad. ;)
  Zodra Google stopt met hun PageRank melding kunnen we ons gelukkig nog richten op de overige gegevens.

  @Hans; Graag gedaan. ;)

  @Case; Ik denk ook dat er voldoende mensen zijn die er niet zo fanatiek mee bezig zijn, maar het toch leuk vinden om het verloop over de tijd te zien. Zelf ben ik in elk geval één van die personen. :)

  geplaatst op
 • Leuke tool, veel SEO tools zijn betaald en ik neem aan dat de meeste webmasters deze wel hebben.
  Van de week heb ik nog een tutorial gezien over een betaalde tool die je inbound links (de betreffende pagina) ook indexeert op relevantie e.d.

  Nogmaals, erg leuk.. P.S. Doen jullie zelf nog iets met de data die verzameld wordt?

  geplaatst op
 • Voor zolang het werkt lijkt het me een prima tool. Ik denk niet dat het enorm innovatief is want een boel informatie krijg je al uit Google Webmaster Tools. Al vraag ik me trouwens wel af of je daar de PageRank ook terug kunt vinden.
  Daarnaast gaat het hele pageranksysteem toch langzamerhand op de schop en ik vraag me af hoeveel invloed je PR nu nog heeft op zoekresultaten. Ik heb websites gezien die van PR5 naar PR0 gingen en waar de bezoekersaantallen ineens toenamen...

  geplaatst op
 • Een bijzonder matige post die hier op Marketingfacts weinig te zoeken heeft naar mijn mening.

  Als ik naar de doelgroep/lezersgroep van MF kijk (volgens het onderzoek wat bij "adverteren op MF" staat) dan zijn het vooral professionals.

  Het is ook helemaal niet nodig om dagelijks deze zaken te bekijken. 1x per maand is voldoende. Verder kun je deze informatie ook eenvoudig uit de Google wemaster tool halen, inclusief nog veel meer handige informatie.

  Als je wil dat deze tool een succes wordt zul je er veel meer opties aan toe moeten voegen. Bijvoorbeeld keyword ranking...

  geplaatst op
 • Volgens mij is het ook een handige tool. Ik ben geen SEO expert, maar wil graag op de hoogte blijven van mijn sites. Een simpel grafiek is somst meer dan heleboel data in Excel.

  Ik kan redelijk goed Nederlands maar toch - zal er een Engelstalig versie zijn?

  geplaatst op
 • Leuke tool.
  Heb me ingeschreven.

  geplaatst op
 • Leuke tool elja. Ziet er erg strak uit.

  geplaatst op
 • Heb me gister aangemeld omdat ik toch nieuwsgierig was. Nu blijkt dat de Yahoo Inlinks van een site in één dag zijn gedaald van 571 naar 144. Vreemd!

  geplaatst op
 • @Lodewijk; We hebben nog geen plannen iets te doen met de verzamelde data, behalve de voortgang van onze eigen sites te volgen dan.

  @Niek; Het is inderdaad nog even afwachten hoe lang de PageRank nog blijft bestaan, maar in de tussentijd kunnen we 'm mooi nog tracken.

  @Karel; In eerste instantie was de tool gemaakt om eens per maand de gegevens te tracken, maar dat werd door velen juist als te weinig beschouwd. Voor de PageRank is het wel voldoende, maar Inlinks en geindexeerde pagina's wisselen sneller. Bedankt voor de suggestie ter verbetering, we zijn nog aan het kijken met welke functionaliteiten we de tool uit kunnen breiden.

  @Vladimîr; Er zijn momenteel nog geen plannen voor een Engelstalige versie.

  @Hubert & Bard; Bedankt. :)

  @Niek; Dat kan kloppen als je er gisteren snel bij was. We maten in eerste instantie ook de Inlinks vanaf je eigen website. Deze hebben we er gisterenmiddag nog uit gehaald aangezien de resultaten hierbij vertroebelen. Sorry voor het ongemak.

  geplaatst op
 • Leuke tool.
  Heb me ook maar even ingeschreven.

  Eens kijken hoe een beginner het vergaat ;-) met de Page Rank

  geplaatst op
 • Sinds gisteren is er ook een keyword tracker aan de Pageranktracker toegevoegd. Hiermee kun je aan een site ook verschillende trefwoorden toevoegen. Hierbij wordt gekeken hoe hoog je website scoort op deze trefwoorden. Ook deze data wordt wekelijks geupdate zodat je de vooruitgang (of achteruitgang) kun bijhouden.

  geplaatst op
 • Thanks voor de tool. Erg handig!

  Ik heb wel een vraag over plaatsing van inbound links. Ik ziew er volgens mij veel te weinig. Hoe kan dat? Wij zijn als senzas aangesloten bij Ideal, die maken dan ook een link aan, maar die kom ik bv al niet tegen. Weet iemand dat? Thanks.

  Paul

  http://www.senzas.nl

  geplaatst op
 • Bedankt voor deze handige tool.

  Ik was hier al een tijdje naar op zoek en had een Amerikaanse (commerciële) tool gevonden, maar deze is vele malen beter!

  J. Pieterson

  geplaatst op
 • Leuke tool, ik heb me direct even aangemeld. Op zich zijn de gegevens natuurlijk ook zo te verkrijgen en zit er niet zo veel verloop in de pagerank. Maar het is leuk om het in zo'n overzicht te zien. Goed gedaan!

  geplaatst op
 • helaas reageert hij niet op mijn aanvragen,
  gebant door google of ander probleem? ik ben geen seo expert
  nietemin lijkt het me wel een handige tool

  casinokoning

  geplaatst op
 • helaas reageert hij niet op mijn aanvragen,
  gebant door google of ander probleem? ik ben geen seo expert
  nietemin lijkt het me een handige tool

  casinokoning

  geplaatst op
 • Het aantal inlinks is natuurlijk belangrijk voor het verkrijgen van een hoge pagerank. Maar ik vraag me af of het nu echt zo belagrijk is dat deze inlinks raakvlakken hebben met het onderwerp van je website.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.