Discussie over seks in Mass Effect

24 januari 2008, 08:31

{title}Afgelopen maandag was er een item op Fox News met de misleidende titel “New Videogame Shows Full Digital Nudity And Sex” en een discussie over seks in de game Mass Effect. De titel is misleidend omdat het simpelweg niet waar is dat Mass Effect in volle glorie naakte personages en seks in beeld brengt. Het kostte me dus bijzonder weinig moeite om binnen enkele seconden te constateren dat de redactie van Fox News en de aanwezige “experts” in de uitzending nog geen seconde van de game hadden gespeeld en toch een oordeel klaar hadden liggen over de game. Een perfect voorbeeld van oude versus nieuwe media en mensen die niet helemaal op de hoogte zijn van wat er om hun heen gebeurt. Hieronder een video van de Fox News aflevering over Mass Effect!

Vrijwel alle personen die meedoen aan de discussie hebben de game niet gespeeld en weten dus absoluut niet waar ze over praten. Geoff Keighley van ‘s werelds grootste game blog kotaku geeft wel wat tegengas aan de telefoon, maar is jammer genoeg niet zelf in de uitzending. Auteur Cooper Lawrence begint vervolgens over vrouwen en hoe zij worden gezien als “objects of desire” en dat je in Mass Effect als man speelt. Wat Mass Effect te maken heeft met vrouwen die worden gezien als lustobject, is me een groot raadsel. Dit komt geen enkele keer terug in de game en het feit dat je alleen als man kunt spelen is ook niet waar, aangezien je ook als vrouw kunt spelen.

Mass Effect is een Role Playing Game, wat inhoudt dat je een personage/avatar aanmaakt waarmee je vervolgens begint aan een episch avontuur in een groot universum. Tijdens het spelen zul je continu keuzes moeten maken en op basis daarvan wordt je speelpersonage ook ontwikkeld. Kies je ervoor om bijvoorbeeld steeds via dialogen conflicten op te lossen, dan zal je personage fysiek niet veel sterker worden en zul je ook minder goed met wapens overweg kunnen. Dit gaat gepaard met een grote diepgang, waarbij je aan het begin van de game zelfs tot in detail het uiterlijk van je personage kunt bepalen en deze vervolgens terugziet in High Definition videobeelden die niets onderdoen voor CGI speelfilms. Zelf heb ik Mass Effect onlangs ook uitgespeeld en in deze 17 uur durende ervaring heb ik geen één keer iets te maken gehad met seks of andere seksueel getinte zaken. Slechts in een zeer specifiek scenario kan dit optreden, waarbij je verliefd wordt op een medespeler van het andere geslacht en een intieme scene dus ook tot de mogelijkheden behoort.

Het gaat niet meer om simpele spelletjes zoals Tetris of Pacman, games zijn een medium. Dat betekent dus dat ontwikkelaars hun visie kwijt kunnen in een interactief product, waarbij jij als speler tot op zekere hoogte controle krijgt over de game en het verhaal. In speelfilms komt ook seks voor, in muziekvideo’s komt ook seks voor, op televisie, in boeken en op internet komt ook seks voor. Waarom dan niet in games? Mass Effect heeft een “mature” rating en als kinderen de game alsnog spelen, dan is dat een probleem dat bij de ouders ligt. Diezelfde kinderen kunnen namelijk ook worden geconfronteerd met seks of andere ongeschikte content in films, op tv, op internet en praktisch overal.

Uiteraard kon een reactie van de game community op deze uitzending niet uitblijven en inmiddels is er een groot aantal negatieve reviews geplaatst op amazon.com voor het boek The Cult of Perfection: Making Peace with Your Inner Overachiever van auteur Cooper Lawrence. Het boek heeft op dit moment 402 reviews en een gemiddelde score van één ster. Uiteraard zitten gamers hier achter, die stellen dat ze net als Cooper Lawrence zelf een oordeel kunnen hebben over haar boek zonder het gelezen te hebben, net zoals zij zelf een oordeel klaar had liggen over Mass Effect, zonder het gespeeld te hebben.

Inmiddels heeft ook de uitgever van Mass Effect, EA, een brief verstuurd naar Fox News, waarin wordt verzocht de onjuiste en misleidende informatie te rectificeren. Of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren, is nog maar de vraag. In ieder geval is dit verhaal nog lang niet voorbij en zullen we in de komende weken vast meer horen over deze discussie.

Cem Yildiz
Strategic Sales Manager bij Ubisoft

Strategic Sales Manager bij Ubisoft en binnen deze functie verantwoordelijk voor digitale distributie, sublicensing, in-game advertising en strategische partnerships. Daarnaast oprichter van World of Goals en G4M3.nl.

Categorie
Tags

24 Reacties

  Martijn

  hier zijn hele interessante dingen over te zeggen over de relatie entertainment en tijdsgeest.

  ik zag laatst al in een paar recensies over de films cloverfield en i am legend, dat hollywood zo goede de tijdsgeest kan fictionaliseren.

  je moet je bedenken dat de filmische opzet van de huidige generatie games, met zeer realistische beelden en situaties pas van na 11 september stammen. en de games zijn daarom vaak (zo niet altijd) doordrenkt met angst, groot geweld, beklemming, onzichtbare vijanden en een hoog amerikaans macho gehalte.

  vergelijk dat maar eens met de pioniers van de realistische games van voor 11 september, zoals bijvoorbeeld de sims, die een meer vreedzame, sociale (doch individualistsiche) realiteit neerzetten.

  nu is er dan eindelijk seks (hoop ik dan, volgens mij dus nog niet zo excessief).

  dat is werkelijk een goed teken. dat geeft rust. misschien dat onder clinton (paars 2 voor onze begrippen) er ook ruimte geweest was voor seks in games als we toen technisch wat verder waren.

  en dan eigenlijk ook mbt marketing; waarom is de seks weg?

  waarom mag niks meer met seks aangeprezen worden?


  24 januari 2008 om 10:29
  CemYildiz

  @Martijn: als in de marketing van Mass Effect de nadruk zou komen te liggen op seks, dan zou dit volgens mij ook gevolgen hebben voor de rating van de game en dan zouden we hetzelfde kunnen krijgen als wat met Manhunt 2 is gebeurd. Het gaat hier om console games en deze moeten ook worden goedgekeurd door Microsoft, Sony en Nintendo. Een game met excpliciete seks zal per direct worden geweigerd door deze partijen en loopt ook kans om geen rating te krijgen, zodat het niet eens kan worden geproduceerd. Een “seks game” voor de Wii zou commercieel gezien gegarandeerd succesvol zijn, maar de kans dat een dergelijke game zal verschijnen, is 0,0.


  24 januari 2008 om 12:06
  Max Roeleveld

  Jamaar… Ik bedoel… we hebben het hier over FOX, mensen. Die staan nou niet meteen bekend als de meest objectieve zender ter wereld. Ik las laatst ook een heel verhaal over een documentaire die Fox had uitgezonden, over dat het Apollo-project een hoax zou zijn. Ook daar kwamen vnl voorstanders van de hoax-theorie aan het woord.

  Ze mogen dan “fair and balanced” als credo hebben (of in ieder geval hebben gehad), maar dat is verre van de realiteit. Dit artikel is voor mij dan ook absoluut niet verrassend.

  @Cem: een seks-game voor de wii… Dat roept bij mij meteen al wat vage, deels NSFW beelden op over hoe de besturing daarvan in zijn werk zou gaan… =]


  24 januari 2008 om 12:22
  CemYildiz

  @Max: ik ken Fox niet zo heel goed, dus daar kan ik niet zo goed over oordelen. Toch zijn er denk ik gigantisch veel mensen die wel geloven dat Mass Effect vol seks zit, zich door deze uitzending opeens grote zorgen maken en de onwaarheden aannemen voor waarheid. Net zoals Cooper Lawrence zonder de game gespeeld te hebben allerlei stellingen maakt over de game zullen er genoeg andere mensen zijn die ook een mening over iets vormen zonder fundering. Uiteindelijk blijven veel mensen kuddeschapen.


  24 januari 2008 om 13:32
  ronaljzi

  Add your email Now to typically the MonitorClick Here for any 100 % free 30 DAYS ofThe Religious Practice MonitorWeekly Online digital EditionMartin Luther King Jr ..鈥檚 speech and toast combined ahead, weaving in concert spiritual allusions by means of ideas via Usa canon 鈥搕he Promise of Flexibility, all of the Structure, the actual Emancipation Proclamation 鈥揳nd painting like a professional that reverend鈥檚 eye sight connected with an The united states from where the points associated with equality ruled gigantic.Wednesday鈥檚 Aol Doodle remember Medical doctor. King鈥檚 well-known 鈥淚 Have a Dream鈥?talk that will transpired Fifty years ago about the measures of this Lincoln Obituary when it comes to Washingt Michael Kors Canada Outlet relating to.Advised: The way are you aware of MLK? Make exam!To date though King鈥檚 famous keywords 鈥淚 contain a dream鈥?appear to be thus enunciate and additionally well-planned, they were not an area of the leader鈥檚 initial conversation.Emperor in addition to Clarence Williams, this erinarians cheap nfl jerseys china peechwriter together with buddy, got set a unique special message for those March about Austin 鈥搕he 1st aspect of which unfortunately Ruler mailed.Then simply Mahalia Fitzgibbons, a fabulous gospel singer near to the stage, yelled with Ruler: 鈥淭ell 鈥榚m for the wish, Martin. Tell 鈥榚m around the goal.鈥滶arlier which often the summer months, Important received sent a speech throughout Detroit in which detailed your partner’s goal with regard to equality typically, in addition to introduced the competition to somewhat of a feverish review, as reported by a written report by NPR.鈥淣ow, plenty of people possibly didn鈥檛 get the smallest understanding exactly what Mahalia was basically loud to be able to Dr. Cal king,鈥?Mr. Henderson explained to NPR. 鈥淲hat the guy do at hearing words], they had taken the writing for the language 鈥搕he composed content material they ended up being checking 鈥揳nd she went it all to the left aspect of your lectern taken all of the lectern together with both.鈥滷orty numerous years immediately after Cal . king afforded the currently widely known language, the text 鈥淚 have a relatively dream鈥?was imprinted on to the steps belonging to the Lincoln Gallery, and additionally 6 a long time subsequently, the commemorative seemed to be focused upon a city the legal commander.This approach Friday, Half a century when Cal king rang released phrases associated with mobility and equality, the original dark chief executive of the United States may take a position at the methods of this Lincoln subsequently Art gallery as well as deliver a conversation he tells "aren’t going to be simply because good" while King’s.A good idea: The way don’t know Mlk? Carry the question!Affiliated storiesHow certainly don’t know Mlk? Consider the test! longchamp outlet Cover Article A brand-new era wastes Mother michael kors bags rtin Luther California king Junior.’s all torch (+video) 10 items you will most likely not understand about the 1970 03 relating to Oregon OpinionDoes The federal government match MLK’s ambition? (+video)Decoder WireMarch about Oregon husband’s to take mutually a few You and me presidentsChapter & VerseMartin Luther Ruler, Jr .. Funeral obituary together with the peril from the misquote Go along with UsYou woolrich coat find Katherine Jacobsenon Google+, Myspace.Regarding these types of advertisings


  11 september 2013 om 14:00
  tomsdxv

  Videos: Post-game tendencies out of Isles v .. Rangers M china jerseys riday March 8-10, 2013 10:54 Was By way of Newsday.com Marian Gaborik’s potential execute aim inside ove michael kors purses outlet rtime supplied all of the Ranger the 2-1 make an impression on the region christian louboutin sale ers in the Coliseum with Thurs night evening time. Videojournalists: Robert Cassidy, Casey Musarra (Next month 8, The year 2013) (March 7, 2013 1:22 Are) We placed a good do christian louboutin shoes amera producers inside each locker living space within Nassau Coliseum at Thursday nighttime following Islanders suddenly lost towards the Ranger on overt michael kors sale ime.Above certainly is the edited reaction of his or her goals….


  13 september 2013 om 19:10
  tomswui

  Range of BusinessThree travel and leisure inventions you must never leave home withoutMore from The Universe and also Mail Universe InvestorThe motorcycle butt sets vibrant good thing about profit executive Gluskin Sheff LifeLepro motrola bargain bike accents rcycle is an abbreviation for sy could be neglecting worldwide, however elimination remains elusiveMost Popular Stori street motorcycle headgear that you can buy esFrosh video cheering with non-consensual sex is usually 鈥榮exist and even offens racing handle fixing and repairing stuff,鈥?St . Mary鈥檚 Or even saysVid Pattern Market . e . o: Within Saint. Mary’s Universi versatile Levers ty, frosh training video advertising and marketing underage gender initiates furorBlackBerry features talked to possible consumers, schemes speedy sales: ReportSamsung and also Qualcomm cause forays in to smartwatch marketWhy can鈥檛 My spouse and i drive with the placed road around Quebec, canada ,?A great deal more Leading Stories BaseballSandoval visitors several home functions to lead Big boys more than Padres Editorials Try to make Syria pay for by using chemical like devices to protect against citizens BasketballUjiri starts back to help you Photography equipment to help you develop the video game th Bike Bike racing Partat has provided your man a whole lot BeautyHow so that you can create Kate Beckinsale’s reddish carpet scalp Driving a vehicle It all HomeWhat Toyota lands on pertaining to its Prius condition Engineering VideoCan youtube videos gameplay help stop various impact of older?VideoFrench in addition to German made presidents in conjunction in WW2 blurry townVideo activity turns around a handful of results of mental faculties agingVideo: Great tips on bypassing auto dives on a stop responding expertG20 to talk about Syria, growing marketsPhotosBest photos belonging to the beyond 24 hours


  17 september 2013 om 05:02
  newbalancejptop

  Our global responsible leadership movement is based on our company and our associates giving back, moving the environment forward and encouraging people to act as catalysts and coaches.

  Since our beginning in 1906, and with our first pair of running shoes in 1938, New Balance has been committed to moving the world physically, emotionally and intellectually. With over 4,100 associates worldwide, and New Balance product available in over 120 countries, we strive to make an impact in three broad areas.

  It is with great pleasure that New Balance presents its first comprehensive Responsible Leadership report.

  The full report dives deep into NB’s history, culture and values. It also provides vision and initiatives for our global sustainability, social and community efforts.

  ニューバランス スニーカー

  ニューバランス レディース

  ニューバランス ランニングシューズ

  ニューバランス 996

  ニューバランス 574

  ニューバランス 1400


  22 december 2013 om 09:53

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!