Buurtcijfers CBS beschikbaar in Google Earth

9 januari 2008, 05:19

Buurtcijfers CBS beschikbaar in Google EarthDe afgelopen jaren hebben er vele gemeentelijke herindelingen plaatsgevonden. Hierdoor zijn de gemeenten in oppervlakte steeds groter geworden. Als gevolg daarvan neemt de vraag naar informatie op wijk- en buurtniveau toe. Wat vroeger namelijk aparte gemeenten waren, zijn nu wijken of buurten geworden in grotere gemeenten. Sinds kort is het op de CBS-website mogelijk om de buurtcijfers van het CBS via Google Earth te bekijken.

Uiteraard heb ik ook even gekeken naar mijn eigen buurt Alterveer-Cranevelt in Arnhem waar volgens het CBS 2.950 mensen wonen en de bevolkingsdichtheid 3.251 personen per vierkante kilometer bedraagt. Op een luchtfoto is duidelijk zichtbaar welke delen van Arnhem dichter bevolkt zijn dan andere. De CBS-kaartlaag in Google Earth kan ook laten zien hoe hoog de bevolkingsdichtheid in de verschillende buurten in Arnhem exact is (CBS geeft zelf in haar bericht het voorbeeld van Emmen).

Naast het aantal inwoners en de bevolkingsdichtheid bevat de Google Earth-toepassing nog diverse andere gegevens op buurtniveau, zoals de samenstelling van de huishoudens, het gemiddelde inkomen en de gemiddelde woningwaarde.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    Maud Oortwijn

    Diverse sites bieden dit al langer aan (funda.nl is opnieuw een goed voorbeeld). Wat bijzonder is, is dat google gedetailleerde informaie biedt op buurtniveau in een wereldwijde applicatie. Hier wordt lokale kennis geintergreerd op meer geavanceerde wijze dan in de zoekmachine.


    10 januari 2008 om 21:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!