Eyetracking video Hema: sitemap gemist!

Eyetracking video Hema: sitemap gemist!


Eyetracking video Hema.nl from DiepbiZniZ on Vimeo.

In juli 2007 is de vernieuwde site van de Hema gelanceerd. In deze eyetracking video zien we dat de bewuste (vrouwelijke) persoon de sitemap volledig mist. Ook de tag cloud wordt niet intensief bekeken. De testpersoon is op zoek naar baby artikelen en komt aardig ver in het bestelproces maar rekent toch niet af (want dat hadden we niet afgesproken).


DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • @robert-jan
  Wat wil je precies zeggen met deze posting? Dat sitemaps of tagclouds niet werken op een website als navigatiemodel?

  Als dat is wat je wil zeggen...Meestal worden dit soort conclusies getrokken op basis van meerdere testpersonen. De eyetracks van de respondenten worden samengevoegd tot heatmaps en op basis daarvan wordt dan bekeken wat er verbeterd kan worden aan een site.

  Dus kortom: ik ben érg benieuwd naar meerdere van dit soort video's, om dan een goed beeld te krijgen van wat wel en niet goed werkt op de Hema website. :)

  geplaatst op
 • @Stijn
  Deze video van 1 persoon is een indicatie en geen conclusie. Ik vond het leuk om te laten zien. Ik sluit namelijk niet uit dat dit kijkgedrag vaker zal voorkomen op deze site. Eerst de tag cloud scannen op een mogelijke keyword dat aansluit bij hetgeen gezocht wordt. Is dit niet het geval dan gaat men de topnavigatie in.

  Ik wil best meerdere video's maken en heatmaps ter ondersteuning. Waar kan ik de rekening heen sturen? Naar jou of Maxeda?

  geplaatst op
 • Doe maar Maxeda ;-)

  geplaatst op
 • Doe er gelijk één van onze website: http://www.speeltjesoutlet.nl, ben wel benieuwd hoe mensen daar naar kijken! :)

  geplaatst op
 • Je wilt graag meer van dit soort video's zien? Maak er dan meer.

  Dit voegt, zoals je zelf ook aangeeft, niets toe, en is eigenlijk gewoon spam. Je had op zijn minst de wervende tekst aan het einde nog weg kunnen laten of zo...

  geplaatst op
 • @robert-jan: techniek is leuk, maar resultaten van wederom 1 vrouwelijke testpersoon zeggen me helemaal niets. Kan ik je misschien helpen door eens een keer een fatsoenlijke groep mensen uit ons panel dit soort test te laten doen (for free)? Want nu zegt het natuurlijk helemaal niets...

  geplaatst op
 • Matige marketing Robert-Jan. En waar zijn de facts?

  geplaatst op
 • Zolang HEMA verkoopt is het toch prima?! Wel fijn inderdaad dit soort 1 respondentenonderzoekjes. Lekker professioneel...

  geplaatst op
 • Ik zal het nog een keer uitleggen. Deze video is een illustratie van het kijkgedrag op de Hema site en geen, nee geen onderzoek!!!!
  Het leek mij zinvol om deze video te laten zien vanwege de afwijkende navigatie v.w.b. de tag cloud en de site map. Een onderzoek met meerdere testpersonen zou het 'missen' van de sitemap kunnen bevestigen of uitsluiten. Wellicht is de site getest en is er geconcludeerd dat deze vorm van navigatie wel goed werkt. Dan willen we dan wel weten denk ik.

  @stijn: klopt het dat jullie de site hebben gebouwd? hebben jullie deze ook getest?

  PS als jullie liever geen video's meer willen, geef het dan even aan. Dan stoppen we daar gewoon mee!

  geplaatst op
 • @Robert-Jan: we hebben strategie en concept gedaan en een stuk design. Er zijn inderdaad (uiteraard) usability tests gedaan, ik zal aan een collega vragen of die iets meer kan (mag) vertellen over de resultaten. Zelf was ik niet betrokken bij dit project.

  geplaatst op
 • @Stijn: dat zou mooi zijn. Als we wat meer informatie over de resultaten hebben, kunnen we daar met z'n allen weer van leren. Dan heeft deze video toch nog toegevoegde waarde.

  geplaatst op
 • Mogelijke verklaring voor het feit dat je testpersoon de sitemap niet ziet is dat ze daarvoor moet scrollen. En gezien het F-patroon wat mensen volgen is eerder een navigatie in het bovenste deel gevonden. Mensen zijn ongeduldig, ze scannen en kiezen vervolgens, scrollen zullen ze pas doen wanneer ze niet vinden wat zij zoeken. Wanneer ik de site van de hema open zie ik de sitemap overigens wel deels. Misschien een n=1 onderzoek ;-) om te onderzoeken of de sitemap dan wel gezien en gebruikt wordt?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.