Eyetracking video Hema: sitemap gemist!

28 november 2007, 15:07


Eyetracking video Hema.nl from DiepbiZniZ on Vimeo.

In juli 2007 is de vernieuwde site van de Hema gelanceerd. In deze eyetracking video zien we dat de bewuste (vrouwelijke) persoon de sitemap volledig mist. Ook de tag cloud wordt niet intensief bekeken. De testpersoon is op zoek naar baby artikelen en komt aardig ver in het bestelproces maar rekent toch niet af (want dat hadden we niet afgesproken).

What about user experience! Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam in de online scene. Ik analyseer door zowel kwalitatieve als kwantitatieve technieken in te zetten, wat gebruikers nodig hebben, hoe zij zich gedragen op internet en welke drijfveren zij hebben. Met deze verkregen inzichten help ik bedrijven en organisaties hun klanten en relaties te begrijpen en te kijken welke kansen zij hebben om de user experience te verbeteren en te innoveren. Specialiteiten ● UX Research : (remote) usability testen, eyetracking, groepsdiscussies, face-to-face interviews, enquêtes, AB en Multivariate testen, card sorting, tree testen, taakanalyse, Google Analytics ● UX Design : customer journey mapping, user flows, user scenario’s, persona’s, navigatie -en contentstructuur , informatie architectuur, wireframing Alles voor zowel desktop, mobiel, tablet en apps. U kunt mij altijd benaderen voor interim dienstverbanden of freelance opdrachten.

Categorie
Tags

12 Reacties

    Stijn Bokhove

    @robert-jan

    Wat wil je precies zeggen met deze posting? Dat sitemaps of tagclouds niet werken op een website als navigatiemodel?

    Als dat is wat je wil zeggen…Meestal worden dit soort conclusies getrokken op basis van meerdere testpersonen. De eyetracks van de respondenten worden samengevoegd tot heatmaps en op basis daarvan wordt dan bekeken wat er verbeterd kan worden aan een site.

    Dus kortom: ik ben érg benieuwd naar meerdere van dit soort video’s, om dan een goed beeld te krijgen van wat wel en niet goed werkt op de Hema website. 🙂


    28 november 2007 om 16:25
    rjmvandiepen

    @Stijn

    Deze video van 1 persoon is een indicatie en geen conclusie. Ik vond het leuk om te laten zien. Ik sluit namelijk niet uit dat dit kijkgedrag vaker zal voorkomen op deze site. Eerst de tag cloud scannen op een mogelijke keyword dat aansluit bij hetgeen gezocht wordt. Is dit niet het geval dan gaat men de topnavigatie in.

    Ik wil best meerdere video’s maken en heatmaps ter ondersteuning. Waar kan ik de rekening heen sturen? Naar jou of Maxeda?


    28 november 2007 om 16:36
    Stijn Bokhove

    Doe maar Maxeda 😉


    28 november 2007 om 16:38
    Nick

    Doe er gelijk één van onze website: http://www.speeltjesoutlet.nl, ben wel benieuwd hoe mensen daar naar kijken! 🙂


    28 november 2007 om 17:25
    Peter Bonjernoor

    Je wilt graag meer van dit soort video’s zien? Maak er dan meer.

    Dit voegt, zoals je zelf ook aangeeft, niets toe, en is eigenlijk gewoon spam. Je had op zijn minst de wervende tekst aan het einde nog weg kunnen laten of zo…


    28 november 2007 om 18:53
    jkivit

    @robert-jan: techniek is leuk, maar resultaten van wederom 1 vrouwelijke testpersoon zeggen me helemaal niets. Kan ik je misschien helpen door eens een keer een fatsoenlijke groep mensen uit ons panel dit soort test te laten doen (for free)? Want nu zegt het natuurlijk helemaal niets…


    28 november 2007 om 21:52
    Diego Sanderos

    Matige marketing Robert-Jan. En waar zijn de facts?


    29 november 2007 om 01:41
    Marie Louise

    Zolang HEMA verkoopt is het toch prima?! Wel fijn inderdaad dit soort 1 respondentenonderzoekjes. Lekker professioneel…


    29 november 2007 om 19:03
    rjmvandiepen

    Ik zal het nog een keer uitleggen. Deze video is een illustratie van het kijkgedrag op de Hema site en geen, nee geen onderzoek!!!!

    Het leek mij zinvol om deze video te laten zien vanwege de afwijkende navigatie v.w.b. de tag cloud en de site map. Een onderzoek met meerdere testpersonen zou het ‘missen’ van de sitemap kunnen bevestigen of uitsluiten. Wellicht is de site getest en is er geconcludeerd dat deze vorm van navigatie wel goed werkt. Dan willen we dan wel weten denk ik.

    @stijn: klopt het dat jullie de site hebben gebouwd? hebben jullie deze ook getest?

    PS als jullie liever geen video’s meer willen, geef het dan even aan. Dan stoppen we daar gewoon mee!


    30 november 2007 om 06:12
    Stijn Bokhove

    @Robert-Jan: we hebben strategie en concept gedaan en een stuk design. Er zijn inderdaad (uiteraard) usability tests gedaan, ik zal aan een collega vragen of die iets meer kan (mag) vertellen over de resultaten. Zelf was ik niet betrokken bij dit project.


    30 november 2007 om 06:26
    rjmvandiepen

    @Stijn: dat zou mooi zijn. Als we wat meer informatie over de resultaten hebben, kunnen we daar met z’n allen weer van leren. Dan heeft deze video toch nog toegevoegde waarde.


    30 november 2007 om 06:36
    Yvonne

    Mogelijke verklaring voor het feit dat je testpersoon de sitemap niet ziet is dat ze daarvoor moet scrollen. En gezien het F-patroon wat mensen volgen is eerder een navigatie in het bovenste deel gevonden. Mensen zijn ongeduldig, ze scannen en kiezen vervolgens, scrollen zullen ze pas doen wanneer ze niet vinden wat zij zoeken. Wanneer ik de site van de hema open zie ik de sitemap overigens wel deels. Misschien een n=1 onderzoek 😉 om te onderzoeken of de sitemap dan wel gezien en gebruikt wordt?


    3 december 2007 om 14:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!