• Mobile
  wordt gesponsord door

Het wie, wat, waar, hoe, wanneer en waarom van mobile video

Het wie, wat, waar, hoe, wanneer en waarom van mobile video
, Carl Mangold

Als je mobile video tot een succes wilt maken, zul je je inspanningen op de wensen en gebruiken van je kijkers moeten afstemmen. En die verschillen echt dag en nacht met die van de welbekende ‘coach potatoes’. Mobile video is geen mobile TV:

Wie
Voor het bekijken van mobile video heb je niet alleen hippe gadgets nodig, je moet ook nog eens weten hoe je die dingen instelt en gebruikt. En die laatste voorwaarde beperkt je bereik enorm: ga er voor ‘t gemak maar van uit dat de gemiddelde kijker een twintigjarige gadget freak is.

Wat
De video’s die je maakt zullen moeten aansluiten bij de belevingswereld van je doelgroep. Denk dus eerder in termen als ‘hilarisch’, ‘uitdagend’ en ‘grensverleggend’, dan in termen als ‘informerend’, ‘objectief’ en ‘interessant’.

Waar
Je doelgroep heeft op vrijwel elke plek waar ze langer dan één uur verblijft wel een computer staan. En het woordje ‘mobile’ in mobile video staat er dan ook niet voor niks. Maak geen content voor op de bank, maar content voor onderweg.

Hoe
Streaming video naar mobieltjes zuipt geld en batterijen. En je zult dus zien dat de meeste mobile video content thuis al op het kijkdoosje wordt gezet, om pas later te bekijken. Met iTunes bijvoorbeeld, door je te abonneren op allerlei videopodcasts.

Wanneer
Mobile video wordt als tussendoortjes geconsumeerd. Tijdens het wachten op een taxi bijvoorbeeld. Of in de kantine, tussen twee colleges in. Je kijkers nemen er dus niet even rustig de tijd voor, ze gaan er niet makkelijk voor zitten. Maak daarom korte clipjes, denk in ‘snack cultuur’.

Waarom
Vermaak is ongetwijfeld de belangrijkste reden, maar absoluut niet de enige. Flink wat content wordt met vrienden en kennissen gedeeld, door samen naar ‘t schermpje te kijken. (En da’s best intiem, met zulke kleine k**schermpjes ;-)

Heb je opmerkingen en/of aanvullingen? Typ ze in het reactieveld!


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Ik vind kwaliteit belangrijk, encodeer de video dus goed én zo dat het zonder te converteren te bekijken is. Dus niet met gekke Divx codecs of wat er allemaal nog niet meer is.

  geplaatst op
 • Ik denk dat je het thuisgebruik van mobiel, en dus ook van mobiele video, niet moet onderschatten. Het is vooral ook een 'persoonlijk' scherm - dat je ook kunt bekijken als je huisgenoten naar de (grote) TV of achter de (gezins)pc zitten; en jij gewoon iets anders wilt zien.

  Ook is het een device dat altijd bij de hand is - en een stuk makkelijker op te starten dan bijv. een laptop. Denk hierbij ook aan het gebruik in bed (nog even het laatste nieuws bekijken, of andere content die je typisch in bed zou consumeren...) wanneer een TV niet op de slaapkamer staat en de laptop allang uitgeschakeld is.

  Mijns inziens geldt dit dus zowel voor 'gewone' mobiele content (dus tekst en plaatjes) als voor mobiele video.

  Wat betreft het WAT (de content):
  Het mobieltje is boven alles een 'niets willen missen' device (dat is tenslotte de reden dat het mobieltje nooit ver weg is) - dus de content moet niet alleen, zoals Carl zegt, 'hilarisch, grensverleggend en uitdagend' zijn, maar voornamelijk relevant HIER en NU, voor MIJ! Dus denk aan: NU het laatste nieuws kijken, niets hoeven missen missen van grote sportwedstrijden (Olympische spelen, Tour de France) of je favoriete 24h soap.

  Wat echte ervaringen:
  Bij De Gouden Kooi op mobiel hadden (en hebben we nog steeds) een grote schare vaste kijkers die de hele dag door (zo'n 20 pageviews per bezoeker per dag) willen bijhouden wat er gebeurt; ook als ze even niet achter hun pc zitten. Verreweg het meest populair zijn de tekst+foto pagina's van de nieuwsrubrieken 'Villa Vandaag' en 'het laatste nieuws'.

  De mobiele videos (downloads, betaald) uit De Gouden Kooi daarentegen waren een stuk minder populair - die konden niet op tegen de video's die (gratis) op het 'vaste' internet te vinden waren; hoewel ook de mobiele video's best sappig waren.

  Naar verwachting zouden echter (betaalde!) mobiele livestreams uit DGK wel uitermate succesvol zijn geworden - met een alert-functie a la 'nu actie in de gouden kooi; kijk op stream 3'. Dit is de ultieme 'niets missen' content; en nog eens 'edgy' ook...

  geplaatst op
 • @Carl Mangold, ik geloof echt dat wij nog eens goed over Mobile Video moeten spreken. Ik weet echt even niet waar ik moet beginnen met mijn commentaar.

  geplaatst op
 • Ojaa. @Claire boonstra.. Goed commentaar! Doet me denken aan ons gesprekje van afgelopen donderdag.

  geplaatst op
 • @carl: leuk dat je even intuned op 'mobile TV', maar ik krijg de indruk dat het behoorlijk overlapt met reeds eerder geposte artikelen. Daarnaast is mobile TV in mijn ogen niet alleen op een mobiele telefoon, maar OOK op de laptop. Volgens mij vergeet je deze laatste categorie, of ga je er per def. vanuit dat alleen de mobiel als drager interessant is.

  Zoals ik al onlangs al stelde denk ik dat de mobiele telefoon als soort van ipod nog een mooie toekomst tegemoet gaat.

  geplaatst op
 • @Claire: Dank voor je reactie. Het gebruik van mobile video om jezelf thuis van je familie af te zonderen heb ik inderdaad over 't hoofd gezien.

  @Raimo: Ik ben reuze benieuwd naar jouw ideeën en commentaar!

  @Ronald: Klopt, ik beperk me hier specifiek tot broekzak-video. Met HSDPA op je laptop kun je inderdaad ook video kijken, maar dat is toch totaal anders dan video op broekzakformaat.

  Ik heb mezelf 20 jaar geleden eens compleet belachelijk gemaakt met een broekzak-TVtje; in mijn onderdrukte herinneringen heb ik 'm hooguit tweemaal buitenshuis gebruikt. Maar nu ben ik ineens weer fervent gebruiker van mobile video, op mijn iPhone. En daarbij gaat het voor mij persoonlijk vooral om het verzamelen van ultrakorte video-tjes, die ik aan vrienden en zakenrelaties kan laten zien. Gewoon voor de lol, of ter ondersteuning van een serieus gesprek.

  Anderen hebben natuurlijk weer andere gebruiken en gebruikstoepassingen. En die hoor ik graag. Daarom: Claire, Raimo, Ronald, iedereen: welke mobile video kijken jullie, waar, hoe, wanneer en waarom?

  geplaatst op
 • Eerlijk gezegd bekijk ik nog maar erg weinig video op mijn mobiel - terwijl ik wel absolute grootgebruiker ben van 'andere' mobiele diensten.

  Mijn favorietenlijstje (bookmarks) ziet er bijvoorbeeld als volgt uit, en die ga ik minstens elke ochtend (voor het opstaan, als ik nog in bed lig) en elke avond (voor het slapen gaan, weer in bed dus), en vaak tussendoor (oa tijdens saaie meetings; wachtend op iets of iemand, als ik niet bij een pc in de buurt ben) even af:

  1) gmail
  2) planet webmail
  3) teletekst
  4) nu.nl
  5) volkskrant (zou nrc.next zijn als ze een net zo uitgebreide mobiele site als de volkskrant zouden hebben)
  6) weer 1 (meteoconsult, 6d forecast voor mijn woonplaats)
  7) weer 2 (knmi, 9d forecast)
  8) wintersport.blog.nl (mijn eigen blog)
  9) tweakers
  10) flickr mooiste foto's
  11) (SOMS): leukste video's van YouTube. MAAR dat is meestal alleen nog maar een selectie; de meeste video's die ik er zelf op heb gezet (en graag aan anderen wil laten zien) zijn dan weer niet via YouTube mobile beschikbaar... Jammer. Ik had hier graag de kans gehad om youtube te personaliseren!!
  12) (toen ik nog voor Talpa werkte stond ie bijna bovenaan, want mijn project): De Gouden Kooi mobile. Veel tekstpagina's, heel af en toe een videootje.
  13) wikipedia: die hebben van die leuke rubrieken 'wist je dat' en 'willekeurige pagina' - altijd grappige content.


  En wat ik verder ook vaak gebruik (maar alleen als het nodig is):
  - google
  - google calendar
  - verkeersinfo
  - 9292ov (als ik met het ov moet dus)
  - hyves (even profiel bijwerken - maar dan moet ik wel heel weinig te doen hebben)
  - startpagina (van Ilse - even kijken wat voor nieuwe mobiele sites er zijn)

  Ik merk dat bijv. de homepage van Vodafone Live (mijn provider) helemaal uit het rijtje is verdwenen (ook voor de inspiratie).

  Dus: ik gebruik zelf weinig video. Moet hierbij wel opmerken dat ik in het algemeen niet zo'n video-kijker ben; en ben daarmee dus zeker niet 'standaard' voor Nederland...

  Overigens denk ik (maar weet het niet zeker) dat ALS ik een goede headset zou hebben EN ik veel met de trein zou reizen, ik wellicht wel wat meer video zou bekijken.

  Maar nu (en dat is denk ik ook belangrijk!) vind ik mobiele video (het geluid) teveel storen voor de omgeving; terwijl tekst & plaatjes makkelijk 'even ongemerkt tussendoor' kunnen...

  Nogmaals: dit is mijn persoonlijke gebruik - wat niet model staat voor 'de gemiddelde nederlander', maar er zijn natuurlijk wel wat inzichten uit te halen.

  @Carl, wat gebruik jij zelf? En anderen?

  geplaatst op
 • Ik gebruik ook erg weinig video. Why? Het vraagt teveel aandacht. Ik moet teveel zintuigen constant op het toestel focussen. Ik geloof in mobiele tools. Tools in de breedste zin van het woord. Tools die je helpen om in het NU beter te performen. Er is weinig video content dat mij ondersteunt met het leven in het NU. Nieuws en LIVE sports zouden dit kunnen.

  Ik mis ook zaken als een goeie mobiele del.icio.us. Meer recommendations, doorsturen etc. Ik zal meer extern gestimuleerd moeten worden(door bijvoorbeeld sociaal gedrag) om video te kijken..

  Mijn lijstje:
  Gmail
  Twitter
  Facebook
  Planet mail/Webmail
  Shozu
  Microsoft Live Messenger
  Google Maps
  Nav4All
  Screenshot
  Jaiku
  Widsets
  Pocketcaster
  MGmaps(dit is geen Google Maps)
  Fring
  Flickr website
  Google (Mobile) Search
  KyteTV

  geplaatst op
 • @Claire en Raimo: Betekent het feit dat jullie zélf nauwelijks mobile video gebruiken dat jullie eigenlijk niet in dat medium geloven?

  Ik heb tientallen korte videotjes met QuickTime export iPhone gereed gemaakt, en ben via iTunes geabonneerd op 24 video podcasts (zoals bijvoorbeeld die van WIRED, BoingBoing en Bright voor het nerd-nieuws, Animal Planet en Discovery Planet voor interessant vermaak, Style Videos, Ford Models en ELLE Style reports omdat ik vroeger modefotograaf was en Abigail's XRated Teen Diary om mezelf af en toe eens een flinke buikpijn te lachen).

  Er staat pakweg 4 GB video op mijn iPhone, 2 GB muziek en 1 GB foto's...

  E-mailen doe ik gewoon met de e-mail applicatie op de iPhone (niet écht fantastisch, maar toch stukken beter dan die van Windows Mobile) en internetten doe ik met iPhone's Safari (dat echt héél erg veel beter werkt dan Windows Mobile Explorer of Opera op Symbian).

  Meestal surf ik via WiFi (in café's, bij evenementen en thuis) naar precies dezelfde websites als die ik ook op mijn laptop gebruik. En soms surf ik via GPRS naar de websites met informatie over files, openbaar vervoer, films, voorstellingen en galleries.

  geplaatst op
 • Ik heb hetzelfde gevoel een beetje als Russell in deze post: http://mobhappy.com/blog1/2007/10/12/mobile-tv-seems-to-be-in-trouble/

  ik ben ook geen Ipod man.. Ik probeer zoveel mogelijk in het hier en nu te leven als ik "on the road" ben. Ik heb ook wel wat VideoRSS abotjes in mijn N95 zoals Rocketboom. Maar jah kost me gewoon teveel tijd en zintuigelijke capaciteit.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.